Yannick Tregaro har varit en framstående friidrottstränare i många år. Foto: BILDBYRÅNYannick Tregaro har varit en framstående friidrottstränare i många år. Foto: BILDBYRÅN
Yannick Tregaro har varit en framstående friidrottstränare i många år. Foto: BILDBYRÅN
Tregaro fälls för bokföringsbrott. Foto: MAJA SUSLIN / TTTregaro fälls för bokföringsbrott. Foto: MAJA SUSLIN / TT
Tregaro fälls för bokföringsbrott. Foto: MAJA SUSLIN / TT
Bert Karlsson lämnar in sina anmälningar till polisen. Foto: Elisabeth Göstasdotter KällbladBert Karlsson lämnar in sina anmälningar till polisen. Foto: Elisabeth Göstasdotter Källblad
Bert Karlsson lämnar in sina anmälningar till polisen. Foto: Elisabeth Göstasdotter Källblad

Tregaro fälls – efter Bert Karlssons drag

Publicerad

GÖTEBORG. Yannick Tregaros affärsverksamhet kraschade – två bolag gick i konkurs och han drog på sig privata skulder. 

Nu har den 39-årige friidrottstränaren fällts för bokföringsbrott.

Och allt startade med en anmälan gjord av självaste Bert Karlsson.

– Jag har förlorat en väldans massa pengar, säger Tregaro till GT.

Yannick Tregaro.Foto: BILDBYRÅN

Yannick Tregaro, 39, satsade hårt i krogbranschen och gick in som delägare i Vallgatan 12, ett minivaruhus i centrala Göteborg där mat, mode, konst och inredning skulle samsas. 

– Jag gav mig in i ett projekt och lade ner väldigt mycket pengar och engagemang i det. Jag har aldrig slutat som tränare helt utan har haft kvar aktiva hela tiden. Men när jag fick det här andra blev det väldigt mycket att göra. Sen funkade det inte bra med Vallgatan vilket var jättejobbigt, har friidrottstränaren tidigare berättat för TT

När restaurangens serveringstillstånd drogs in förra hösten höll inte ekonomin och skulderna växte. Först gick bolaget Vallgatan Food AB i konkurs, sedan Vallgraven 1997 AB.

Yannick Tregaro valde att lämna krogbranschen. 

– Nu har jag valt att ta mig ut från det och har fått en nytändning med träningen, sa han till TT i somras.

Förlust på 1,4 miljoner kronor

Samtidigt brottas 39-åringens privata bolag yannick3garo AB, som bedriver idrottslig verksamhet, med förluster. 2016 omsatte bolaget blott 55 000 kronor och gjorde en förlust på närmare 1,4 miljoner kronor. 

Och nu har nästa smäll kommit: Yannick Tregaro har dömts för bokföringsbrott kopplat till det kursade bolaget Vallgraven 1997 AB. 

"Du har av oaktsamhet åsidosatt bolagets bokföringsskyldighet genom att inte före den 1 juli 2016 avsluta den löpande bokföringen med årsredovisning för räkenskapsåret som avslutade per den 31 december 2015", skriver Ekobrottsmyndigheten.

Tregaro är fåordig kring domen.

– Jag har inte så stor lust att kommentera det. Alla bolag som jag varit med i på Vallgatan… det är några av dem som gått i konkurs. I ett av de bolagen så kom bokföringen för 2015 in för sent, säger han och fortsätter:

– Det är tråkigt att den har kommit in för sent. Vem som haft ansvaret för det är lite oklart, men jag var den på papperet som var ansvarig för det och då får jag ta den smällen tyvärr. 

"Det är väldigt tråkigt", säger Yannick Tregaro.Foto: BILDBYRÅN

LÄS MER: Yannick Tregaro om konkursen

Tregaro: "Väldigt, väldigt tråkigt"

Är det något du ångrar? 

– Hela den här Vallgatangrejen har varit väldigt dålig för mig. Det har varit väldigt, väldigt tråkigt. Just den här grejen är mest onödig, känner jag

– Men helheten i Vallgatan 12… jag ångrar det nog inte ändå även om jag har förlorat en väldans massa pengar. Det är väldigt tråkigt, men jag har kanske lärt mig mycket också.

Har du dragit dig ur helt? 

– Ja. 

Känns det skönt? 

– Jo, eller det är både och. När man har lagt så mycket engagemang och så väldigt mycket pengar på något som fortfarande finns kvar så är det tråkigt. Men livet går vidare och nu brinner jag som bara den för friidrotten och kör 100 procent där. Jag tycker det är jättekul. 

– Jag har tolv stycken aktiva och hjälper även till i ungdomsverksamheten i Öis. Jag är anställd av klubben. Nu är det verkligen all in där och jag har fått en nytändning.

Här lämnar Bert Karlsson in sina anmälningar till polisen.Foto: Elisabeth Göstasdotter Källblad

LÄS MER: Bert Karlssons motangrepp

"Godkände strafföreläggandet"

Tregaro döms till 40 dagsböter à 280 kronor samt villkorlig dom. 

– Han var inne här i tisdags (i förra veckan) och godkände strafföreläggandet, säger kammaråklagare Carl Bergström vid Ekobrottsmyndigheten.

Carl Bergström har flera av de förundersökningar som inleddes efter att Skaraprofilen Bert Karlsson lämnade över en lista över företagare som – precis som honom själv – brutit mot bokföringslagens bestämmelser om att lämna in årsredovisningar i tid.

– Det här ett av många fall på Bert Karlssons berömda anmälan, säger Carl Bergström.

Fredrik Emanuel är friidrottstränarens advokat. 

– Jag avböjer att kommentera, säger han. 

 

Yannick Tregaro

Född: 26 mars 1978 i Göteborg. 

Bor: Göteborg. 

Gör: Friidrottstränare i Örgryte IS. 

Karriär: Var lovande höjdhoppare och kom på tionde plats i junior-VM 1996. 

Sadlade om till tränare som 21-åring och har bland andra tränat Kajsa Bergqvist, Linus Thörnblad, Emma Green och Christian Olsson. 

Övrigt: Var gift med Emma Green mellan 2011 och 2014. 2011 berättade Tregaro att han var en av flera som utnyttjades sexuellt av friidrottstränaren Viljo Nousiainen, efter ett avslöjande i Patrik Sjöbergs och Markus Luttemans bok "Det du inte såg".

 

GRATIS! Ladda ner GT:s nyhetsapp i Iphone & Android.

Relaterade ämnen
Markus Wulcan
Markus Wulcan
Daniel Olsson
Daniel Olsson
Hector Junelind
Hector Junelind

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag