Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tre generationer Arvidsson drömmer om nytt SM-guld

Mikael Arvidsson fick nöja sig med ett silver som Villaspelare, men han blev svensk mästare med Motala 1987.
Foto: JAN WIRIDEN / GT/EXPRESSEN
Villa Lidköpings assisterande tränare Martin Arvidsson.
Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
William Arvidsson.
Foto: Klubbens hemsida.

Tre generationer Arvidsson drömmer om ett nytt SM-guld för Villa Lidköping. 

Och legendaren Mikael, 63, spelar fortfarande bandy och gjorde nyligen ett gästspel i division 2. 

– Det var väl inte svårt att hänga med, säger han. 

Trots att skyttekungen spelade 19 säsonger i Villa blev det aldrig något SM-guld. 

– Om jag gräver mig över det vet jag inte, men det är klart att det hade varit roligt, det kan jag inte förneka. Men då värvade vi aldrig några spelare heller, det var bara killar från andra sidan bäcken höll jag på att säga. Vi var nära 1983 och var i semi några gånger, men vi hade lite otur några gånger. 

I fjol blev Villa Lidköping svenska mästare för första gången. Mikael Arvidsson, som slukar det mesta i bandy- och sportväg, följde dramat på plats när sonen Martin, 47, (assisterande tränare) och barnbarnet William, 20 (mittfältare) fick lyfta bucklan. 

– Det var fantastiskt, inte bara för föreningens skull utan framför allt för supportrarna, de är guld värda så att säga. De hade ju väntat sedan 1934, klart det var stort, säger familjens överhuvud. 

– Det finns många bandyfamiljer här i Lidköping och det är något visst med Villa. Man är på något sätt mer Villafantast än bandyfantast. Det har varit många fina stunder genom åren. 

”Bandyn är tråkigare nu” 

Har bandyn förändrats mycket? 

– Ja, absolut. Spelarna är bättre tränade överlag och åker bättre skridskor och de är mer taktiskt slipade. Å andra sidan kanske bandyn är lite tråkigare nu, men sådan är verkligheten i dag. 

Christer Kjellqvist, förbundskaptenen Håkan Sundin och Mikael Arvidsson.
Foto: FOLKE HELLBERG / DN

När Mikael Arvidsson inte håller på med bandy är han parkansvarig i Trollhättans stad. 

– Det är ett kanonbra komplement till idrotten. Det bryter av lite för det blir ju mycket idrott på kvällar och helger. 

63 år ung tränar Villalegendaren fortfarande bandy ett par gånger i veckan när kroppen känns fräsch. Och nyligen fick han hoppa in i division 2 med Gillstads SK. 

”Man är ju stel emellanåt”

– Det fattades folk så jag fick rycka in. Vi fick stryk, men det var jäkligt skoj. 

Var det svårt att hänga med? 

– Det var det väl inte. Jag gjorde faktiskt ett mål, men sedan hade jag ett friläge som jag missade. Riktigt skoj var det. Man är ju stel emellanåt, men jag försöker träna när jag kan. 

William Arvidsson.
Foto: SEBASTIAN LAMOTTE / BILDBYRÅN

Kan du känna igen dig i Williams sätt att spela bandy?

– Nej, det skiljer nog rätt mycket, han är ju mer defensiv. Och han skjuter ju mycket hårdare än vad jag gjorde. Han har ett enormt hårt skott. Samtidigt har ju klubborna utvecklats en hel del. 

– Men Martin kände jag igen mig i mer. Han var duktig med klubba och boll och spelskicklig. Vi spelade ju faktiskt några matcher ihop när ett par juniorer fick chansen. Det var skitskoj. 

På lördag ska Villa Lidköping försvara sitt SM-guld. Då väntar final mot Edsbyn på Studenternas IP i Uppsala. Men på grund av coronaviruset spelas matchen utan åskådare. 

– Annars hade jag så klart varit där, men det får bli tv i stället. Annars är det ju alltid kul att åka dit och träffa bandyfolk. Det brukar vara underbart att vara ute på stan i Uppsala och se alla Lidköpingsbor, men nu är läget som det är. Det är bara att hoppas att det går över snart, säger Mikael Arvidsson. 

”Det är en viktig faktor”

Vad tror du om finalen? 

– Det är 50-50. Edsbyn har varit bra hela säsongen och har några spelare som är otroligt bra. Det kan bli en jättebra match som kan sluta hursomhelst. Fasta situationer är ju ganska viktiga i en sådan här match, inte bara hörnskyttet utan även hörnruset. En annan viktig faktor är så klart stjärnorna som ska hålla i taktpinnen samt målvakterna. Har de en bra dag så spikar de igen. 

Hur laddar du upp i veckan? 

– Jag ska träna lite lagom och förbereda mig och så brukar jag prata en del med Martin. 

Mikael Arvidsson

Ålder: 60, född 21 januari 1957.

Säsonger i högsta serien: Villa (1975–1986, 1987–1995) Motala (1986–1987).

Klubbar som tränare: Villa, Lidköpings AIK. 

Tyngsta lagmeriter: Tre VM-guld (1981, 1983 och 1987), SM-guld 1987.

Individuella titlar: Skyttekung 1981 (37 mål), 1982 (40), 1983 (57), Årets man 1987, invald i svensk bandys hall of fame 2015.

Antal mål: 76 mål på 92 landskamper, 561 mål 403 matcher i Villa, 21 mål på 26 matcher i Motala.