Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Har aldrig haft ett starkare stall än nu”

Robert Bergh vann Elitloppet med Nahar, som ägdes av bröderna Henrik och Daniel Sedin. Sedinarna är bara ett par av flera tidigare NHL-proffs som finns bland Berghs hästägare.
Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN

Robert Bergh, 51, tog storslam vid Åbys travgala.

Sju titlar gick till Hajom.

– Jag har aldrig haft ett starkare stall än nu, säger han.

På andra sidan av ån Surtan välkomnar en megaskylt i svart plåt in till Campbergh. En travhäst med kusk i full karriär. I näst intill full storlek. Snyggt. Det är här i Hajom som Robert Bergh byggt upp sin nya karriär.

I fjol körde stallet in 34 miljoner kronor. All time high med bred marginal.

– Jag för en bok om mina privata tankar om hur nästa år ska gå. Inför fjolåret förstod jag att jag skulle stå och falla med det årets 3-åringskull om jag skulle kunna prestera ett nytt rekord.

Han ler vid minnet.

Det stora utropstecknet var Power som vann Kriteriet. Det största racet för 3-åringarna. Bara i där trillade det in fyra miljoner på stall Berghs konto.

– Att ha någon häst som kan hävda sig i de riktigt penningstinna loppen är a och o för att man ska kunna slå rekord. 

Matchningen för Power i år är Kungapokalen och Derbyt.

– Jag stänger inte dörren för Sprintermästaren men det loppet är inte prio nummer ett just nu, säger han.

Vad står det i din bok för 2020 då?

– Det behåller jag för mig själv än så länge, blir det svaret med det ofta avväpnande leendet.

Banskötseln – en viktig pusselbit

Hittills i år har Bergh legat lågt. Tränat hästarna hemma och satsat på Frankrike med dem han trott på. Det har gått hyggligt. Inte mer.

– Normalt hade jag i vinter haft 10-12 hästar som tävlat här hemma. De flesta har fått stå över. Våra träningsförhållanden har varit usla efter allt regn. De sprang  mest omkring i dy. Sedan sex veckor tillbaka är det mycket bättre, säger Robert.

En viktig pusselbit är enligt honom själv att han tagit över banskötseln. Att han numera hellre sitter fler timmar bakom traktorn än att flänga till Kalmar en fredagskväll för att jaga en vinst.

– Där har jag tänkt om. Förr kunde jag åka med tre, fyra hästar och vara nöjd om en av dem vann. Nu ser jag det annorlunda. Visst, det är alltid vinsterna man jagar men nu är jag mer tillfreds om mina hästar presterar bra. Hellre ett par, tre på pallen utan vinst än en seger och resten med nollor i protokollet.

Där halkar vi också in på hans sätt att köra. Kusken Bergh.

”Är offensiv i min läggning”

För ett par år sedan bad jag Björn Goop beskriva sina svenska konkurrenter. Hur taktiska de var i racen.

– Ja, Bergh är enkel att räkna på. Han kör alltid!

”Robban” ler vid beskrivningen.

– Det stämmer till stor del. Jag är offensiv i min läggning. Sedan tycker jag att jag utvecklats en hel del sedan jag flyttade till Åby. I början körde jag som i Norrland. Jag hade nog mer respekt med mig där. När jag kom hit gick det inte att bara braka på. Jag kände att man körde mot mig många gånger. Som om att jag inte skulle komma hit och få något gratis. Men jag sa aldrig någonting efter mållinjen. Alla kör sina egna hästar...

Efter några sekunder tillägger han:

– Jag tror att jag numera vinner fler lopp från utvändigt ledaren än i spets. Att attackera från 800 meter in till mål.

Ser mig skönja en av de berömda rävarna bakom Roberts öron.

Jag undrar om stall Bergh har något att komma med i Åbys två affischrace – Paralympics eller Åby Stora Pris i år.

Han drar på svaret.

– Jag hoppas att Mindyourwalue W.F. ska ha utvecklats ett snäpp till i Frankrike. Han är väl hoppet.

Värvad som PR-man

Annars andas det framtid i Hajom där Kooperativa i sin eternitgråa byggnad fortfarande överlever och förser invånarna med det allra väsentligaste. Bara en sån sak när det är en halvtimmes bilresa in till Skene och Kinna med väsentligt andra utbud.

Vad hade Robert helst valt inför festen i går - dansdojorna på restaurang Pegasus eller körbootsen och V75 på forna hemmaarenan Bergsåker?

– Åby har satsat på mig, Jag känner att jag vill betala tillbaka en sån kväll. Man har värvat mig som ett PR-namn., När jag hade ett så lyckat år som i fjol är det min skyldighet att svara upp mot förväntningarna. Dessutom tycker jag att det är kul att vara på galor. Inte minst att få fira med min personal. Den är ovärderlig om ett så stort stall som mitt ska fungera.

I januari bjöd han alla på en weekend i Åre. Sånt kostar sexsiffrigt.

– En investering i personalen är aldrig fel. Den är ryggraden i rörelsen, säger Robert.

Han saknar ändå hästskötare. Plus att den superfina gården kan hysa ytterligare 60-talet hästar. 110 i dag kan växa till 170. Nya hästägare behövs även om höstens auktioner gav stora plus.

”Aldrig ångrat att jag flyttat hit”

– Jag var offensiv där. Redan en halvtimme efter att jag hade ropat in en häst var den såld och i min träning. Det har jag aldrig upplevt förr. Det ger mig en boost inför framtiden, menar Robert.

Han delar sin verksamhet mellan Hajom och gården han hade i Sundsvall före flytten.

– Jag har inget exakt schema för hur jag tillbringar tiden mellan Sundsvall och här. Det får ge sig. På två dagar där uppe hinner jag med det mesta jag ska sköta. 

Ett led i att ha hästar på båda ställena är att Bergh investerat i en havstomt strax söder om Sundsvall.

– Bygglovet är klart och vi drar i gång i sommar. Jag trivs inte att bo på hotell när jag är där och dessutom är det aldrig fel att köpa en tomt med det läget, motiverar Robert sitt beslut. Som fått en del kritiker att undra om han är på gång ”hem” igen.

– Inte en chans. Jag har aldrig ångrat att jag flyttat hit till Hajom, säger han.

Dwight Peters – en bingovinst

Belgaren Dwight Peters har blivit en bingovinst för Bergh. Han följde med sin syster hit för att testa marknaden. Hon åkte hem men Dwight blev kvar i Hajom.

– Han är den person som jag saknat mest i stallet sedan flytten från Sundsvall. Där hade jag flera lärlingar som jag kunde låta köra lopp. Det har jag saknat sedan jag kom hit. Nu tvekar jag inte att sätta upp Dwight även i proffsloppen. Han kör bra och har höga ambitioner. En sån sak att han har lärt sig bra svenska på mindre än ett år visar visar vad han vill.

För någon vecka sedan vann Peters med Elche och i vinnarcirkeln glänste han med hygglig svenska.

– Dagen efteråt sa jag till honom att nu slutar jag att prata engelska med dig. Nu är det bara svenska som gäller, säger Robert och avfyrar ett av sina många breda leenden.

Stefan Söderkvist lade körhandskarna på hyllan vid nyåret. En överraskning även för Robert.

– Ja, i omklädningsrummen brukar man se hur konkurrenterna mår. Det fanns inga vibbar att Stefan skulle lägga av. Det kom som en blixt från en klar himmel. Stefan är en av de mest justa konkurrenter jag haft. Ibland har han kanske lidit av det. Jag hade honom som min förstekusk när jag flyttade hit men då Stefan fick alltmer att göra för Stall Denco valde jag andra lösningar. I de stora racen vill jag helst ha Örjan Kihlström eller Björn Goop när jag inte kör själv. I vardagstravet tar jag en lokal kusk, säger ”Robban”.

NHL-proffs bland ägarna

Robert har några riktigt vassa NHL-proffs som hästägare. Tvillingarna Sedin. Mats Sundin och Henrik ”Zäta” Zetterberg.

Med Nahar vann han Elitloppet för Sedinarna. Inte den mest glamourösa segern om man ser till den dagens förhållanden. Skitig bana. Men först i mål. Och Robert Berghs hittills största vinst.

Sedan dess delar Robert tillsammans med tvillingarna Henrik och Daniel Sedin samma hjärta.

När Vancouvers tvillingar efter 18 år i NHL avtackades i februari var ”Robban” på plats. Inbjuden.

– Jag var på väg en och annan gång när de var som bäst. Då hade jag inte tid. Nu var det sista chansen och jag är glad att jag tog den. Det var underbara dagar i Vancouver. 

– Bara en sån sak som att när vi checkat in på hotellet kom det en bricka upp på rummet med lite snacks. Plus två öl där bryggeriet tryckt upp nummer 22 för Daniel och 33 för Henrik. Det gick åt många sådana i arenan den kvällen!

Skapat sin nisch från noll

Robert tar en sväng ut i köket och hämtar två bevis. Han får ta med dem tillbaka till kylen.

Ingen fest före Åbygalan. Där han tog storslam.

För att man ska lyckas inom travet behöver man numera oftast vara född in i det. Robert Bergh är det inte. Han har skapat sin egen nisch från noll.

Sonen Nicklas Westerholm är på god väg att axla manteln. Dottern Isabella likaså. Däremot inte hans tredje barn William.

– Nej, han söker in på Chalmers nästa år. Han är den första grenen som verkligen sticker ut från vårt familjeträd, ler Robert.

Här är alla pristagare vid Åbys travgala 2020

Årets 2-åring: Fire Piston (Admir Zukanovic)

Årets 3-åring: Power (Robert Bergh)

Årets 4-åring: Pinto Bob (Robert Bergh)

Årets äldre: Stepping Spaceboy (Admir Zukanovic)

Årets sto: Miss Sober (Robert Bergh)

Årets montéhäst: Börge (Lars Järpedal)

Årets ponny: Cessna (Paula Christensson)

Årets proffstränare: Robert Bergh

Årets kusk: Robert Bergh

Årets amatörtränare: Lars Järpedal

Årets amatörkusk: Håkan E Johansson

Årets lärling: Henna Halme (Veijo Heiskanen)

Årets montéryttare: Malin Andersson

Årets uppfödare: Inge Carlsson

Årets hästägare: In The Zone AB (Robert Bergh)

Årets skötare: My Hedberg (Robert Bergh)

Årets Årets ponnykusk (A & B): Lucas Andersson och Paula Christensson

Åby damklubbs pris: Camilla Jansson

Åbys ungdomsstipendium: Wilma Karlsson och Manne Börjesson