Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Åbytravets sparkade vd: ”Det kan gå fort”

Johan F Lundberg fick sparken som vd på Åbytravet i förra veckan.Foto: Pressbild / Svenska bordtennisförbundet
Åbytravet i Mölndal är landets näst största travbana.Foto: Kanal 75/MVA Foto

Åbytravets vd Johan F Lundberg fick sparken i förra veckan. 

Bland annat beroende på det ekonomiska resultatet. Nu berättar han själv om beslutet: 

– När man har en roll som vd kan det gå fort, konstaterar Lundberg.

Han rekryterades för drygt två år sedan och i förra veckan fick han gå på stående fot.

– Jag fick beskedet i tisdags och slutade i onsdags, berättar han. 

Åbytravet angav i ett pressmeddelande att de organiserar om i ledningen. Fredrik Tenfält, Åbytravets ordförande, skrev så här i ett pressmeddelande:  

– Vi har varit mycket nöjda med genomförandet av arenaprojektet och det positiva mottagande vår nya anläggning fått från alla håll. Men efter flera år av tunga investeringar måste vi ta ett steg framåt och lägga ökat fokus på lönsamhet och förbättrade intäkter. 

GT:s travkrönikör Matts Olsson kommenterade entledigandet i fredags i en krönika. 

Olsson, som skrev sin första text om Åbytravet 1972, skrev bland annat att han rankade Johan F Lundberg som den sämsta vd han upplevt på travbanan. Motiveringen: ”Totalt ointresserad av kärnämnet trav.”

”Har ju åsiktsfrihet...”

– Vi har ju åsiktsfrihet så det får han ju tycka, men det finns en del felaktigheter i hans krönika som jag vill bemöta, säger Lundberg som innan han började jobba på Åby var vd för Destination Halmstad.

Olsson skriver i sin krönika: ”Travintresset var lika med nada. Han tackade gång på gång nej till att vara med om ett av stadens årligen största idrottsevenemang - Sprintermästaren.”

– När jag fick jobbet var jag noga med att poängtera att jag inte kunde travbranschen. Däremot hade jag ett travintresse, annars skulle jag inte tagit jobbet. Och vad gäller påståendet att jag inte besökte Sprintermästaren så stämmer det inte. Jag har varit på plats åtta av de senaste tio gångerna.

Beträffande Olssons kritik kring utlösningen av restauratören ”Rasta” för mångmiljonbelopp menar Lundberg att man följde gällande avtal, helt enkelt. Och att utlösningen skedde för att en bred majoritet bland ledning och anställda vill detta.

Måste tjäna pengar

Lundberg vill också poängtera att verksamheten kring travbanan med bland annat hotell- och mässverksamhet inte är ”hans luftslott” utan något ledningen tog beslut om långt innan han tillträdde.

De officiella anledningarna till att Lundberg fått sparken är främst den skrala ekonomin och att Åbys styrelse vill ha en ledning som kan travsport bättre.

– Det är rutiner och organisation som måste ses över så att vi kan börja tjäna pengar igen och att det även blir roligt att jobba hos oss, sa tillträdande vd:n Kenneth Thollström (som tidigare varit vd under en lång period) i en tv-intervju förra veckan. 

Johan F Lundberg har en uppsägningstid på sex månader. Han kommer att få lön, men är arbetsbefriad det kommande halvåret.

Betalas lönen ut även om du tillträder en ny anställning?

– Det är en sak som vi inte diskuterat ännu.