Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Tog publiken med storm – nu vill hon inte åka hem

Foto: /IBL / /IBL
Foto: /IBL / /IBL
Foto: /IBL / /IBL

GÖTEBORG. Innan världscupfinalen var hon helt okänd.

Tillsammans med sin spektakulära häst Life Is Beautiful har hon blivit en stor publikfavorit i Scandinavium, och nu vill japanska Shino Hirota inte åka hem.

– Jag vill inte men jag måste, säger Hirota efter fredagens tävling.

Medan ryttarna i västeuropeiska ligan tävlade om 20 platser i världscupfinalen knep Shino Hirota den enda plats som fanns för en ryttare från Japan.

Få hade hört hennes namn innan dess, men under Göteborg Horse Show har hon seglat upp som en självklar publikfavorit. Svenska publiken, känd för att vara sportslig, är svaga för en underdog, eller vilken ryttare som helst som har en svenskkoppling.

Steve Guerdat och Bianca tävlade i världscupen i Genève. Foto: ICON SPORT

Bland annat har vi Steve Guerdat, som tillsammans med svenskfödda stoet Bianca har rönt stora framgångar de senaste åren, och får ett starkt stöd från publiken i Scandinavium.

Men så har vi Shino Hirota, som kom med hästen Life Is Beautiful. En svenskfödd, spektakulärt skäckfärgad valack som ser ut att kunna göra vad som helst för sin ryttare. 

– Jag kunde känna att publiken verkligen stöttade mig, och min häst fick energi och kämpade mer. Så det är därför han gjorde ett sånt bra jobb och jag är väldigt glad över det.

Hirota red fel väg – hyllades ändå

Att Hirota i en sväng vände åt fel håll och fick ta en omväg till nästa hinder, hjälpte bara till att förstärka intrycket av kämpaglöd och tävlingsglädje. Det spelade ingen roll att några bommar rullat i varje omgång.

– Det var så svårt, den tuffaste bana vi någonsin har hoppat. Men vi klarade banan och jag är så glad över att få tävla här i Göteborg, säger en lycklig Shino Hirota via sin tolk efter fredagens tävling.

På läktaren fanns också en entusiastisk hejaklack viftandes med japanska flaggor, något som stod ut även i Scandinavium, som redan har en mindre stel ridsportpublik än andra europeiska tävlingar. 

Shino Hirota och Life Is Beautiful i Scandianvium. Foto: /IBL / /IBL

”Är mitt i min dröm”

Hirota tränar för svenskbaserade Nya Zeeländaren Bruce Goodin, och har varit i Sverige någon månad inför Göteborg Horse Show, men nu bär det av tillbaka hem till Japan.

– Jag vill inte åka hem men jag måste, säger Hirota, med ett brett leende.

Just nu är ridsporten inte speciellt stor i Japan, och även om Shino Hirota har inte har några direkta planer för sin framtida karriär hoppas hon att den ska växa.

– Jag är fortfarande mitt i min dröm, det här är en stor utmaning för mig. Just nu kan jag inte tänka på framtiden men att få den här fantastiska erfarenheten som jag kan ta med mig tillbaka hem till Japan. Nu kan jag fortsätta träna yngre ryttare och jobba på att bli bättre i framtiden.