Tobias Hysén. Foto: Daniel Stiller / BildbyrånTobias Hysén. Foto: Daniel Stiller / Bildbyrån
Tobias Hysén. Foto: Daniel Stiller / Bildbyrån
Foto: Anders YlanderFoto: Anders Ylander
 Foto: Anders Ylander
Foto: Lennart RehnmanFoto: Lennart Rehnman
 Foto: Lennart Rehnman
Shanghais manager Sven-Göran Eriksson. Foto: Ylwa YngvessonShanghais manager Sven-Göran Eriksson. Foto: Ylwa Yngvesson

Shanghais manager Sven-Göran Eriksson.

 Foto: Ylwa Yngvesson

Tobias Hysén vänder hem till IFK Göteborg

Publicerad

GÖTEBORG. Tobbe e klar!

Shanghai SIPG har köpt ut Tobias Hysén, 33, från sitt kontrakt.

– Det var ett svårt beslut, medger klubbens manager Sven-Göran Eriksson.

Enligt GT:s uppgifter är kontraktet med IFK Göteborg redan i hamn.

Den 13 november avslöjade GT Blåvitts planer för att få hem Tobias Hysén utan övergångssumma. Taktiken var att ligga lågt och vänta på att Shanghai SIPG självmant skulle ta initiativ till att bryta kontraktet med den svenske anfallaren.

Den kinesiska klubben med tränaren Sven-Göran Eriksson i spetsen vill göra plats för fler utländska storstjärnor och Hysén, som varit bänkad under hösten och som vill flytta hem, ingår inte i framtidsplanerna.

– Jag väntar på ett besked. Vill de inte ha kvar mig så flyttar jag hem. Vill de satsa på mig så stannar jag. Det är allt jag kan säga, sa Hysén då.

– Han hade varit klockren som anfallare i ett 4-4-2 hos oss. Tobbe är fortfarande en väldigt duktig spelare och vi har en löpande dialog. Han vet var vi står, sa Blåvitts sportchef Mats Gren.

Nyligen värvade den kinesiska klubben brasilianaren Elkeson som öst in mål hos rivalen Guangzhou Evergrande.

Nått en överenskommelse

Shanghai SIPG och Tobias Hysén, som gjorde 31 mål på 54 ligamatcher i Kina, har nu nått en överenskommelse om att omedelbart bryta samarbetet.

Sven-Göran Eriksson meddelade klubbens beslut i går.

– För mig personligen och för oss som klubb har detta varit ett svårt beslut, men tillsammans med övriga tränarstaben har vi kommit överens om att det måste göras, säger "Svennis" enligt kinesiska medier.

Hysén hade ett kontrakt över 2016 som var värt 15 miljoner kronor efter skatt. Nu får den 33-årige anfallaren alltså lämna klubben direkt.

Därmed är allt klart för en återkomst i IFK Göteborg. Blåvitt har stora ekonomiska problem men har sagt att man har råd att kontraktera Tobias Hysén – och det har man i praktiken nu gjort.

Inte krävt någon topplön

Parterna är helt överens om de ekonomiska villkoren, erfar GT. Det enda som återstår förutom en underskrift är längden på avtalet – sannolikt blir det tre år.

Anfallaren, som är en stor publikfavorit i Blåvitt och som vann den allsvenska skytteligan 2009, har tryggat sin framtid och är medveten om IFK Göteborgs utsatta situation. Han har därför inte krävt någon allsvensk topplön och kommer inte heller att få någon sign on-bonus.

Blåvitt presenterar sin nygamle stjärna inom kort.

GT har sökt Tobias Hysén och Mats Gren för en kommentar.

 

Efter att GT publicerat denna artikel twittrade Tobias Hysén:

"Kan bekräfta att jag inte kommer spela mer i Kina. Mitt kontrakt bryts av allt att döma i morgon. Vi kommer flytta med familjen till Göteborg."

Markus Wulcan
Markus Wulcan
Hector Junelind
Hector Junelind

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag