Efter att Sven Göran Eriksson tog över som tränare trivs Tobias och resten av familjen bättre i Kina. Foto: Karin Olander / TtEfter att Sven Göran Eriksson tog över som tränare trivs Tobias och resten av familjen bättre i Kina. Foto: Karin Olander / Tt

Efter att Sven Göran Eriksson tog över som tränare trivs Tobias och resten av familjen bättre i Kina.

 Foto: Karin Olander / Tt
GT:s Andreas Andersson träffar Tobias Hysén i Kina. Foto: Andreas AnderssonGT:s Andreas Andersson träffar Tobias Hysén i Kina. Foto: Andreas Andersson

GT:s Andreas Andersson träffar Tobias Hysén i Kina.

 Foto: Andreas Andersson
Ray är familjens allt-i-allo. Här som privatchaufför. Foto: Andreas AnderssonRay är familjens allt-i-allo. Här som privatchaufför. Foto: Andreas Andersson

Ray är familjens allt-i-allo. Här som privatchaufför.

 Foto: Andreas Andersson
En lätt förkyld Tobias Hysén längst till vänster. Foto: Andreas AnderssonEn lätt förkyld Tobias Hysén längst till vänster. Foto: Andreas Andersson

En lätt förkyld Tobias Hysén längst till vänster.

 Foto: Andreas Andersson

Tobias Hysén: 'I så fall går jag till Ljungskile...'

Publicerad

SHANGHAI. Efter ett tufft första år har Tobias Hysén funnit sig till rätta i Kina.

GT-sporten åkte till Shanghai för att se lagets seriefinal och prata om guldjakten med Svennis, att spela vänsterytter för att ge plats åt en av världens bäst betalda fotbollsspelare - och varför han kanske kommer avsluta sin karriär i Ljungskile.

- Från att inte ha en enda utlänning på 1,5 timmars avstånd så har vi nu barn på andra sidan gatan i samma ålder som våra egna. Vi var 75 personer som firade midsommar, med sill och allt. Det låter som enkla grejer, men du behöver sånt när du bor utomlands.

Det är nästan 50 000 på läktarna och framför var sin tränarbänk står Sven-Göran Eriksson och Luiz Felipe Scolari, förre Real Madrid-stjärnan Robinho gör överstegsfinter, framspelad av brasilianska landslagsmannen Paulinho.

För ett kort ögonblick kan man tro att det är en VM-kvartsfinal, men nej, det är seriefinal i kinesiska superligan mellan Shanghai SIPG och Guangzhou Evergrande.

Tobias Hyséns och Sven-Göran Erikssons Shanghai har storsatsat. Nya ägare har pumpat in enorma summor pengar med målet att klubben, som fram till i år hette Shanghai East Asia, för första gången ska nå asiatiska Champions League. Under sommaruppehållet värvades Asamoah Gyan, kontraktet rapporteras vara värt 2,9 miljoner kronor - i veckan.

En summa som gör Ghanas landslagskapten till en av världens bäst betalda fotbollsspelare.

Spelade 90 minuter i toppmötet

Det är bara några sex omgångar kvar när ligatvåan Guangzhou, som vunnit ligan de senaste fyra åren, besöker Shanghai Stadium. Gästerna vinner med 3-0 och tar över serieledningen efter mål av brassetrion Robinho, Ricardo Goulart och Elkeson. Tobias Hysén startar som vänsterytter i Svennis 4-2-3-1-system men flyttar upp på topp när Gyan bärs ut skadad efter en dryg kvart, svensken spelar 90 minuter och har några bra målchanser, men Shanghai är chanslöst.

- När Gyan kommit in har jag spelat vänster- eller högerytter. Det är inget jag är jättelycklig över, men nu är det bara några få matcher kvar så det handlar om det som är bäst för laget, säger Hysén.

Den kinesiska seriefinalen bjuder på frejdig fotboll där spelet på den offensiva tredjedelen håller bra Europaklass, men det defensiva positionsspelet knappast gör det. Shanghais backlinje går bort sig rejält ett par gånger.

- Det är klart, har du Robinho i anfallet och han möter en kinesisk U23-landslagsman, då blir det lite skillnad. Det som behövs är en struktur. Kineserna är väldigt skickliga med bollen, har bra passningsspel och bra touch på bollen, men vi kan gå bort oss i det organisationsmässiga, säger Hysén.

Han har gjort 30 mål på knappt två säsonger och varit Shanghais klart bästa målskytt. Även om fotbollen funkade bra förra säsongen gjorde Hysén ingen hemlighet av att han och familjen vantrivdes i landet.

- Det var ohållbart. Vi bodde på Chongming, två timmar utanför stan, nära träningsanläggningen. Vi borde kanske ha kollat upp lite mer vad det var för ställe innan vi flyttade dit, man var lite svenskt naiv. De berättade att det bor en miljon människor i området, jag tänkte att det är ju som Stockholm, det blir bra, säger Tobias Hysén.

Men där fanns ingenting att göra och inga skolor så våra pojkar fick gå hemma hela tiden. Det blev jobbigt direkt, men mitt i alltihop funkade ändå fotbollen.

Nosade på skytteligasegern

Redan sin första säsong var Hysén länge och nosade på skytteligatiteln, men där det blev succé på planen fungerade livet vid sidan av desto sämre.

Tobias Hysén och familjen övervägde en flytt hem till Sverige, men så vände allt när Sven-Göran Eriksson kom till klubben och hade med sig en helt ny stab, bland annat med svenskarna Roger Palmgren som assistent och Ali Kad som läkare.

Samtidigt flyttade klubben till en ny träningsanläggning och familjen Hysén till ett nytt bostadsområde. De kunde lämna den isolerade vardagen på ön Chongming utanför Shanghai.

- För oss blev det en stor skillnad när vi kunde flytta därifrån. Från att inte ha en enda utlänning på 1,5 timmars avstånd så har vi nu barn på andra sidan gatan i samma ålder som våra egna. Killarna fick börja skolan, fick massa kompisar och det är flera Volvofamiljer med svenskar. Vi var 75 personer som firade midsommar, med sill och allt. Det låter som enkla grejer, men du behöver sånt när du bor utomlands. Framför allt på ett sånt här ställe, det är inte Spanien eller Italien där du kan gnugga dig in i språket. Det går liksom inte här, det är så stor skillnad på kultur och levnadssätt.

Sönerna Lucas, 7, och Lion, 4, går redan i skola och den äldste har lärt sig att både tala och skriva engelska, hustrun Maria har hittat ett umgänge och Tobias spelar tennis med Roger Palmgren och de andra grannarna när han är ledig.

Två dagar efter den blytunga seriefinalförlusten mot Guangzhou tränar laget bredvid arenan i centrala Shanghai, spelarbilar i miljonklassen står parkerade utanför planen när Tobias Hysén kommer inglidande i en gammal minibuss av märket Buick med svenska flaggan målad på backspeglarna och på fälgarna.

"Behöver du en grill fixar Ray det"

Bakom ratten sitter Ray, familjens kinesiske privatchaufför, tolk och allt-i-allo.

- Han fixar allt och är helt ovärderlig! Du vet, behöver jag en grill så snackar jag med Ray så fixar han det, såna grejer som är enkla hemma är ofta komplicerade här.

Hysén har dragit på sig en lätt förkylning och står över träningen, tränarteamet vill inte chansa inför ligaavslutningen. Det återstår fem matcher på säsongen, som i Kina spelas vår-höst likt allsvenskan, och Hysén har ytterligare ett år kvar på kontraktet, som uppges vara värt 14 miljoner kronor per säsong. Efter det flyttar familjen hem, det har de redan bestämt.

När du kommer tillbaka till Sverige, är det Blåvitt som gäller då?

- Jag hoppas att jag ska vara tillräckligt bra för att ta en plats i Blåvitt, men jag förstår om de inte sitter och väntar och håller en plats öppen. Även om jag inte startar alla 30 matcher som jag gjorde förr, så tycker jag fortfarande att jag har kvaliteter som kan bidra.

Var tar du vägen om inte Blåvitt har en plats för dig?

- Då går jag till Ljungskile och har Hannes Stiller som assisterande tränare. Det började som en rolig grej när det gick så bra för Lasse Vibe i Blåvitt och det var lite kasst här i Kina. Mina kompisar skojade och sa att jag inte har en plats i Blåvitt längre, de har ju Vibe. Du kan komma till oss skrev Hannes, du får köpa dina egna skor och tvätta dina egna kläder men jag kan köra dig till träningen varje dag. Det har blivit en grej av det, så nu kör vi på det. Om det skiter sig med Blåvitt och Hannes är kvar, då blir det Ljungskile.

- Jag har svårt att se mig själv gå till något annat lag än Blåvitt i allsvenskan. Då hade det fått bli något i närheten, alternativet alla tänker på är Häcken men vill jag spela så länge som möjligt och då kan jag inte träna konstant på konstgräs. Min kropp skulle inte hålla för det. Sen kommer Falkenberg och Halmstad, de som är närmast i allsvenskan, men köra ner dit varje dag själv från Göteborg... då åker jag hellre med Hannes till Ljungskile.

Du kommer inte göra som pappa Glenn och avsluta karriären i Gais?

- Det har jag jävligt svårt att se, det kommer inte hända. Det kan jag lova. De ska väl flytta till konstgräs dessutom...

Du har ett efternamn som förpliktigar - får vi se dig i "Let's Dance" efter karriären?

- Nej nej nej. Jag kan inte bli lika bra som Anton och inte lika dålig som farsan. Det måste någonstans vara en tävling, det räcker att gå ut på dansgolvet så är jag bättre än farsan, även om jag är katastrof så kan jag i alla fall röra mig.

Andreas Andersson
Andreas Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag