Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tjörn först ut att starta egen svensk klassiker

NU KOMMER KLASSIKERN TILL TJÖRN. En svensk knoppar av sig lokalt, och först ut är Tjörn som gör en egen klassiker med cykling, simning och löpning. Bilden är från en tidigare Vätternrunda.
Foto: Micke Fransson/Vätternrundan

En svensk klassiker knoppar nu av sig på lokal nivå.

Först ut är Tjörn, som hoppas på flera hundra deltagare redan i år.

En svensk klassiker firade 40-årsjubiléum 2011 - och sammanlagt har 65 000 personer någon gång gjort klassikern, som innebär att man under en tolvmånadersperiod genomför Vasaloppet, Vätternrundan, Vansbrosimningen och Lidingöloppet.

Och från och med i år får klassikern lokala efterföljare, skriver arrangörerna i ett pressmeddelande. Först ut är Tjörnklassikern, som till en början kommer att ha tre delar; en cykeltävling, en simtävling och en löpartävling. I framtiden hoppas man på att lägga till en tävling med rullskidor.

– Vi är väldigt glada att vi är klara med ett samarbete mellan oss och En svensk klassiker, säger Lotta Nilsson, som är initiativtagare och tävlingsledare för Tjörnklassikern, i pressmeddelandet.

Vill göra Sverige friskare

Lotta Nilsson hoppas på ett stort intresse.

– Blir det som vi hoppas så kommer vi redan i år att ha flera hundra deltagare till vår första Tjörnklassiker, säger Lotta Nilsson.

Mikael Thorén, vd för En svensk klassiker, tror att Tjörnklassikern kommer att göra Sverige ännu lite friskare, något som En svensk klassiker har en vision om. Och intresset för klassikerna är enligt honom "extremt stort".

– De 21 000 platserna till Vätternrundan fylldes till exempel på två timmar och 45 minuter. Då uppstår det flaskhalsar. Därför arbetar vi på att hitta samarbetspartners som kan genomföra lokala klassiker. På det sättet kan vi också behålla vår vision om friskare svenskar, säger Mikael Thorén i pressmeddelandet.