NU KOMMER KLASSIKERN TILL TJÖRN. En svensk knoppar av sig lokalt, och först ut är Tjörn som gör en egen klassiker med cykling, simning och löpning. Bilden är från en tidigare Vätternrunda. Foto: Micke Fransson/Vätternrundan
NU KOMMER KLASSIKERN TILL TJÖRN. En svensk knoppar av sig lokalt, och först ut är Tjörn som gör en egen klassiker med cykling, simning och löpning. Bilden är från en tidigare Vätternrunda. Foto: Micke Fransson/Vätternrundan

Tjörn först ut att starta egen svensk klassiker

Publicerad

En svensk klassiker knoppar nu av sig på lokal nivå.

Först ut är Tjörn, som hoppas på flera hundra deltagare redan i år.

En svensk klassiker firade 40-årsjubiléum 2011 - och sammanlagt har 65 000 personer någon gång gjort klassikern, som innebär att man under en tolvmånadersperiod genomför Vasaloppet, Vätternrundan, Vansbrosimningen och Lidingöloppet.

Och från och med i år får klassikern lokala efterföljare, skriver arrangörerna i ett pressmeddelande. Först ut är Tjörnklassikern, som till en början kommer att ha tre delar; en cykeltävling, en simtävling och en löpartävling. I framtiden hoppas man på att lägga till en tävling med rullskidor.

– Vi är väldigt glada att vi är klara med ett samarbete mellan oss och En svensk klassiker, säger Lotta Nilsson, som är initiativtagare och tävlingsledare för Tjörnklassikern, i pressmeddelandet.

Vill göra Sverige friskare

Lotta Nilsson hoppas på ett stort intresse.

– Blir det som vi hoppas så kommer vi redan i år att ha flera hundra deltagare till vår första Tjörnklassiker, säger Lotta Nilsson.

Mikael Thorén, vd för En svensk klassiker, tror att Tjörnklassikern kommer att göra Sverige ännu lite friskare, något som En svensk klassiker har en vision om. Och intresset för klassikerna är enligt honom "extremt stort".

– De 21 000 platserna till Vätternrundan fylldes till exempel på två timmar och 45 minuter. Då uppstår det flaskhalsar. Därför arbetar vi på att hitta samarbetspartners som kan genomföra lokala klassiker. På det sättet kan vi också behålla vår vision om friskare svenskar, säger Mikael Thorén i pressmeddelandet.

Adrianna Pavlica
Adrianna Pavlica

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag