Foto: StudiografenFoto: Studiografen
 Foto: Studiografen
Foto: StudiografenFoto: Studiografen
 Foto: Studiografen

Till yrket: Tandläkare
På fritiden: MMA-fajter

Publicerad

Dexter Dyall Wallin är något så ovanligt som tandläkare och MMA-fajter.

Falkenbergaren bär artistnamnet "The Tooth Fairy".

– Jag kan slå ut tänder på motståndare och lämna mitt visitkort efteråt, säger 25-åringen.

Det är den 23 november 2013. Dexter Dyall Wallin, vars pappa är från Guyana, klarar invägningen och ska äntligen få begå proffsdebut som MMA-fajter. På galan Superior Challenge 9 i Göteborg ställs han mot en annan debutant, Martin Halvorsen. Matchen hinner knappt börja innan Falkenbergssonen sänker stockholmaren med sitt första slag. Dexter vinner på knockout efter bara nio sekunder. Publiken jublar.

– Han var svensk mästare i shootfighting (kampsport utan slag som ibland kallas "MMA light", reds. anm.). Båda var taggade och kom ut och svingade. Jag blev inte träffad, men det blev han. Ensiffrigt antal sekunder är man nöjd med, säger Dexter Dyall Wallin med ett skratt.

Ett drygt år senare, i slutet av december 2014, var det dags för nästa proffsmatch. Denna gång på galan Trophy MMA i Malmö. För motståndet stod hemmafajtern Alejandro Ferreira.

– Den varade längre. Då dröjde det till 3,55 in i första ronden innan jag vann på knockout. Jag gillar att fajtas på riktigt. Det ska vara högt tempo och hända mycket. Det ska smälla.

Jobbar som tandläkare

Han är utbildad tandläkare och jobbar på Folktandvården hemma i Falkenberg.

– Det är jätteskoj och jag trivs bra. Jag tycker om att pyssla inne i munnen på folk. Det är finlir, och det uppskattar jag. Det är kul att träffa och prata med människor. Fast folk lyssnar mest då de har grejer i munnen, haha.

Både hans pappa och hans ena bror Kalle, som varit med i EM i taekwondo, har varit kampsportare.

– När jag var yngre tittade jag på japanska matcher, bland annat med legendarerna Antonio Rodrigo Nogueira och Fedor Emelianenko. De är stora tungviktare som gillade att slåss. Och det var mycket ära i det hela. De tycker att det nästan är viktigare att ge allt än att vinna. Den biten gillar jag fortfarande, säger Dexter Dyall Wallin.

I gymnasiet började han träna kampsport i en moské i Falkenberg tillsammans med lokala profilen Ville Ilola. Han har testat på brasiliansk och japansk jujutsu, wrestling och thaiboxning men fastnat för MMA. Fyra till fem gånger i veckan tränar han på Gladius MMA i Göteborg och utöver det kör han egna fyspass.

– Det är inte alltid så lätt när jag arbetar heltid, men jag tränar så mycket jag hinner. När jag ska ha match tar jag ledigt lite från jobbet och när jag inte hinner upp till Göteborg tränar jag i Falkenberg. Jag har flickvän i Göteborg, så ibland sover jag över.

Hittills är han alltså obesegrad som proffs.

– Jag har fått en bra start på proffskarriären. Jag hoppas att det fortsätter så. Att vara tandläkare är också ballt, men kampsport har alltid varit pojkdrömmen. Jag har lovat mig själv att satsa på det. Jag kommer aldrig släppa tandläkeriet hur bra det än går.

Hyllar "The Mauler"

Så vitt han vet är han den ende som kombinerar ett yrke som tandläkare med att vara MMA-fajter.

– I familjen skämtar vi ibland om att det är en bra business plan, att jag kan skapa mina egna jobb genom att slå ut tänder på motståndare och sedan lämna mitt visitkort. Det har inte blivit så än. Men det är inte omöjligt, säger 25-åringen med ett skratt.

Han får ibland kommentarer om den udda kombinationen.

– Det är inte alla som känner till att jag är tandläkare. När folk får veta får man höra lite. Men jag har aldrig upplevt något negativt. Det har bara varit positivt.

Från början kallades han "The Dentist", tandläkaren. Nu är det "The Tooth Fairy" - tandfen - som gäller.

– Brorsan Dennis tyckte det var roligare, förklarar Dexter, som är född i Sverige men bodde sina sex första levnadsår i Barbados där hans pappa jobbade.

Han har dessvärre fått två proffsmatcher inställda. Första tillfället ägde rum i England.

– Motståndaren blev sjuk efter invägning och ställde in på plats. Det var väldigt segt. Jag hade bantat tio kilo och klarat vikten. I höstas bröt jag ett revben och fick ställa in en match i Göteborg. Jag hoppas att jag får en ny match till våren.

Falkenbergaren är full av beundran för storstjärnan Alexander "The Mauler" Gustafsson.

– Han har lyft synen på kampsport i Sverige. Jag kommer ihåg när jag började med kampsport. Då var inte boxning accepterat. Det var snack om att det inte skulle få finnas överhuvudtaget. Nu är det accepterat. Folk förstår att det är en sport, att man inte bara slåss.

Eric Nilsson
Eric Nilsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag