Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tidemand, 22: "Vi ska köra så det ryker"

På torsdag morgon inleds Sveska rallyt och det svenska hoppet - Fredrik Tidemand - säger sig vara väl förberedd. "Vi kör alla sträckor två gånger och gör noter så att vi kan satsa hundraprocentigt när rallyt väl börjar på allvar", säger 22-åringen.Foto: Carl Sandin / Bildbyrån

KARLSTAD. Han är bara 22 år.

Men när VM-tävlingen Svenska rallyt drar igång torsdag morgon är det Pontus Tidemand som är det svenska hoppet.

- Vi ska köra så det ryker och så långt det räcker, säger värmlänningen inför första tävlingsdagen.

KÖR EN FIESTA

Namn: Pontus Tidemand.

Ålder: 22.

Bor: Årjäng, Värmland.

Kör: Ford Fiesta WRC som han i år vunnit samtliga delsträckor i rally-SM med och blivit svenska mästare i rallysprint i januari.

Meriter: Debuterade i Rally Sweden 2012 och blev totaltrea i SWRC-klassen efter flera sträcksegrar. Vann Rally Uppsala, Rally Vinter-pokalen och Västrallyt 2012.

-

SÅ KÖRS SVENSKA RALLYT

(OBS! Grafik finns på PDF-en)

Pontus Tidemand debuterade i Svenska rallyt 2012 - och han gjorde det med en knall. I SWRC-klassen, där han tävlade då, tog 21-åringen flera sträcksegrar och blev totaltrea i klassen.

Det hade kunnat gå ännu bättre om han inte kommit för långt ut i en sväng på åttonde specialsträckan och fått in snö i luftintaget vilket kostade nästan fyra minuter.

- Men jag lärde mig massor av att köra rallyt i fjol, konstaterar han idag.

- Och framförallt var det väldigt kul!

I år ska Pontus och kartläsaren Ola Floene dra nytta av de kunskaperna.

- Att köra ett rally för första gången är alltid svårt och på det sättet har vi en enorm nytta av att ha kört förra året.

Med start torsdag är det finslipning just nu.

- Bilen är vi nöjda med och nu är det lite annat vi jobbar med, säger Tidemand.

Kör alla specialsträckor

De två sista dagarna innan rallyt startar kör Tidemand och Floene samtliga specialsträckor.

- Vi kör alla sträckor två gånger och gör noter så att vi kan satsa hundraprocentigt när rallyt väl börjar på allvar, säger svenskhoppet.

För när PG Andersson tvingades tacka nej eftersom Proton-stallet inte kunde garantera finansiering och bil blev Tidemand den arrangörslandet ska hoppas mest på. PG Andersson fick istället nöja sig med att lära ut sina rallykunskaper. Inför Rally Sweden har tränat arabiske föraren - och debutanten - Rashid al-Ketbi att köra på hala snöiga svenska vintervägar. Pontus Tidemand har inga särskilda önskemål på väder och väglag under rallydagarna.

- Nej, jag tycker att det är bra att det kommer snö nu men inte när vi kör, säger han.

PG Andersson brukar säga att det ska vara så jävligt som möjligt?

- Haha, kanske det men alla förare i det här rallyt är så skickliga att väglaget kvittar.

Och att Pontus Tidemand kan köra på snö och is har han redan hunnit visa i år. När rally-SM drog igång förra helgen vann Pontus samtliga sex delsträckor och var så tidsmässigt överlägsen att arrangörerna trodde det var fel på tidtagningen...

- Jo, men nu är det lite tuffare motstånd, säger nye svenske rallykungen inför de 22 specialsträckorna i Värmland och Norge.

Vem vinner rallyt?

- Jadu, jag tror en del på Mads Östberg och Sebastian Loeb som säkert väldigt gärna vill vinna när han kör här för sista gången, funderar Tidemand.

- Sedan finns ju finnarna, Mikko Hirvonen och Jari-Matti Latvala, också.

Hur går det för den där Tidemand då?

- Vi är ett privatteam med begränsade resurser men vi har sagt att kommer vi inbland de tio första så är det fantastiskt bra.