Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Göteborgspar misstänks för matchfixning – vann 300 000

Idrottsminister Amanda Lind om matchfixning: ”Helt oacceptabelt”
Åtalet har väckts vid Göteborgs tingsrätt.
Foto: PER WISSING
Göteborgsparet åtalas för att ha lurat till sig 300 000 kronor genom att spela på kvinnans matcher.
Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. Små insatser under lång tid, nästan alla på poängförlust i egen serve, gav runt 300 000 kronor i vinst. 

Det var Göteborgsparets knep när kvinnan spelade tennis på elitnivå. 

Men ett spelbolag i England fattade misstankar och nu åtalas paret för tagande respektive givande av muta. 

Åtalet väcktes i mars och enligt det har maken, själv och via närstående, spelat på kvinnans matcher vid 102 tillfällen mellan åren 2014 och 2018.   

97 stycken har genererat vinst. 94 av de 102 spelen hos olika spelbolag har lagts på att kvinnan skulle förlora poäng. 

Sannolikheten att pricka in 97 av 102 spel till genomsnittsoddset 1,98 är enligt åtalet mindre än 0,001 procent. 

Spelen har inte gått ut på att kvinnan ska förlora själva matchen, i stället ska det ha handlat om enskilda poäng i hennes andra servegame, ofta via dubbelfel. 

– Jag påstår att de har gjort upp om att hon ska förlora vissa bollar, så bettar han på det. Jag menar att det inte är någon tillfällighet, säger kammaråklagare Staffan Edlund till GP. 

Totalt: 300 000 kronor

Paret nekar till anklagelserna och menar att pengarna som förts över mellan parterna i samband med matcher har naturliga förklaringar. 

Insatserna har varit förhållandevis små men över tid genererat runt 300 000 kronor i bruttovinst. I december 2017 reagerade ett spelbolag i England och upplägget beskrivs i åtalet som ”välplanerat och genomtänkt”. 

Maken spelade också på annat men där var han inte alls lika framgångsrik och enligt åtalet satsade han hos olika bolag i snitt fem gånger mer på kvinnans matcher. 

Expertvittne granskade

Ett expertvittne inom spelbranschen som granskat de lagda spelen säger så här i förhör: 

– Det spelades alltid på förlust när hon var med. Kunden vet vad som kommer att ske, det är supertydligt. Jag har tittat på många liknande fall där kunder misstänks för fusk, det har då varit svårare att se men i detta fall är det jättetydligt att den som har bettat vet vad som ska ske. Det är ett jättetydligt avvikande beteende. 

Åtalet är det första i Sverige i sitt slag, berättar kammaråklagaren Staffan Edlund för GP. 

– Det är det första åtalet som handlar om manipulation på det här sättet. Generellt är ju alla sporter som där utövarna själva kan välja utfallet av vissa moment problematiska. I tennis kan du lätt bestämma att du förlorar en viss boll, du behöver inte förlora matchen för det, säger han till tidningen.

SE MER:

Mellan 4-5 spelare i elitherrlag lider av spelmissbruk, och det är extra vanligt inom hockeyn. Det visar en rapport som KI-forskaren Maria Vinberg gjort.