Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

17-åringens udda knep – för att slippa svettas

Måns Dahlberg.
Foto: DANIEL STLLER / BILDBYRÅN
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. Leo Borg, 17, får kanske flest rubriker.

Men i Göteborg finns en annan jättetalang i tennis.

Måns Dahlberg, 17, är bäst i Sverige, siktar på världseliten – och för att bli ännu bättre har han prövat en oväntad metod.

– Det är inget jag gör igen, säger han till GP.

GT berättade nyligen att tennistalangen Leo Borg, 17, lämnar Stockholm och framöver ska varva boende i Göteborg med spel på Rafael Nadals akademi på Mallorca i Spanien.

En möjlighet som var omöjlig att tacka nej till.

– Vi kände bara ”Wow!”. Det här är en enorm möjlighet, sa Rickard Billing, Borgs förre tränare i Stockholmsklubben KLTK, då.

I Göteborg kommer Borg, som är Sverigetvåa i sin åldersklass, bland annat träna med landets bäste 17-åring, Måns Dahlberg.

Leo Borg och Måns Dahlberg under en tennisträning i Göteborg i förra veckan.
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

Siktar på topp 100 i världen

Vem som skulle vinna om de båda möts i dag?

– Det är en svår fråga. Det beror på dagsform. Hur vädret är, kanske. Vilket underlag. Men jag har en bra chans, tror jag. Jag tycker jag skulle ha vunnit just i dag, säger Dahlberg med ett leende till GP.

Måns Dahlberg spelar för Påvelunds TBK och är rankad som nummer 38 i världen bland juniorer. Det innebär att han är kvalificerad för alla grand slam-turneringar.

Målet är att bli topp 100 i världen på seniornivå.

– Det hade självklart varit jättekul. Då kommer jag in på alla grand slams som jag vill spela – och jag kan tjäna bra på tennisen. Då kan jag göra det på vardagarna. När jag nått det vill jag självklart vidare, säger han.

Måns Dahlberg från Göteborg är bäst i Sverige i sin åldersklass.
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

”Gjorde en botox-injektion”

För att kunna bli bäst är varje detalj viktig.

Måns Dahlberg svettas mycket när han spelar, kan vrida ur flera deciliter ur en tröja, och när han spelade i Asien före coronautbrottet hade han stora problem med värmen.

För att få rätsida på dilemmat har han tagit till olika knep.

Bland annat botox.

– I Australien Open skulle jag nog få problem, haha. Jag svettas väldigt mycket. Jag har försökt göra nåt åt saken, till och med tagit en injektion. Men det hjälpte ingenting. Jag gjorde faktiskt en botox-injektion i pannan innan vi skulle åka till ett varmt och fuktigt Asien. Det gav ingen större effekt, så det kändes onödigt. Det är inget jag gör igen, säger han till GP.