Talangerna som försvann från radarn

Publicerad

Du har alltid undrat – hur gick det egentligen för Kabba Samura? GT har spårat tio av de största talangerna som satt fötterna i Göteborg – men inte riktigt levt upp till sin potential.

 • 1Bosko Orovic, Lundby IF

  1. Bosko Orovic (till höger) Foto: Per Wissing

  Då: I slutet av 80-talet gjorde en 12-årig Bosko Orovic – kallad "Hisingens Gerd Müller" – 125 mål för Lundby IF. 1990 vann Lundby Gothia Cup och i Juniorallsvenskans slutspel gjorde han två mål när Lundby besegrade Malmö i semifinal och tre assist när Djurgården avfärdades i finalen. Som 17-åring blev han utsedd till en av världens största fotbollstalanger av italienska tidningen Gazzetta dello sport.

  Nu: Fyra korsbandsskador på samma knä gjorde att karriären aldrig tog fart. Nu tränare i Qviding i division 1.

 • 2Andrés Vasquez, IFK Göteborg

  Andrés Vasquez Foto: Lennart Rehnman

  Då: Gjorde ett Rabona-mål mot Örebro den 7 maj 2007. Klippet på målet spreds över hela världen, Vasquez hypades som megatalang och såldes till Zürich i december 2007.
  Nu: Spelar i FC Wil i den schweiziska andraligan – spelade 15 matcher och gjorde fem mål i fjol.
 • 3Pierre Donatella, Partille IF

  Pierre Donatella

  Då: Var stor talang i Partille IF:s anfall och öste in mål, samtida i klubben med Kim Källström.

  Nu: Arbetar på Göteborgs universitet.


 • 4Christan Hemberg, Örgryte

  Christan Hemberg, Örgryte Foto: Larseric Linden

  Då: I början av 2000-talet spådde den blivande förbundskaptenen Erik Hamrén att Hemberg skulle bli vinna den allsvenska skytteligan. Så blev det inte. Totalt gjorde Hemberg 15 mål för Öis.

  Nu: Har avslutat fotbollskarriären och jobbar nu som personlig tränare, så kallad PT.

 • 5Erkan Saglik, Västra Frölunda

  Erkan Saglik, Västra Frölunda Foto: Åke Thim

  Då: Spelade för det turkiska U21-landslaget 2005, var utlånad till IFK Göteborg och spåddes en lysande karriär.

  Nu: Ordförande i Västra Frölunda IF. Spelade i fjol superettan-fotboll med Varberg – har också representerat Sundsvall och Syrianska.

 • 6Robin Söder, IFK Göteborg

  Robin Söder, IFK Göteborg Foto: Joel Marklund

  Då: Debuterade som 17-åring i Blåvitts A-lag, utan att ens ha skrivit på något A-lagskontrakt. Den 12 juli 2008 gjorde han matchens enda mål borta mot Djurgården i sin blott andra match för Blåvitt. Drog av korsbandet i U21-EM 2009, men fortsatte spela eftersom Sverige redan hade gjort alla byten.
  Nu: Anfallare i danska bottenlaget Esbjerg. Förvisso en respektabel nivå, men förväntningarna var skyhöga på den unge Robin Söder.
 • 7Hasse Blomqvist, Västra Frölunda

  Foto: Lennart Rehnman

  Då: Slog igenom med dunder och brak när Frölunda kom femma i allsvenskan 1998 och blev utsedd till årets nykomling. Hans dribblingar gjorde att han kallades för "Brasse-Hasse".
  Nu: Arbetar som jurist och spelar sedan en tid tillbaka med sina kolleger i korplaget Sveriges Rikes Lag
 • 8Kabba Samura, IFK Göteborg

  Kabba Samura, IFK Göteborg Foto: Allan Karlsson

  Då: År 2000 gjorde han som 19-åring mål i sin första A-lagsmatch på hemmaplan för IFK Göteborg. Dessutom i den laddade matchen mot AIK. 2003 gick karriären vidare till Assyriska. Blev en av de bästa anfallarna i världen på datorspelet Championship Manager 01-02.

  Nu: Spelar som 33-åring fortfarande fotboll, för klubblaget Hoàng Anh Gia Lai i den vietnamesiska ligan.

 • 9Erik Dahlin, IFK Göteborg

  Erik Dahlin, IFK Göteborg Foto: Carl Sandin / Bildbyrån

  Då: Var reservmålvakt när IFK Göteborg vann SM-guld 2007 – gjorde debut i allsvenskan som 21-åring 2010.

  Nu: Vaktar målet för division 1-laget Oddevold.

 • 10Erik Lund, Varbergs Bois

  Erik Lund, Varbergs Bois Foto: Göran Granlund

  Då: 2005 värvades han som 16-åring till Aston Villa, där han var ungdomsproffs under tre år. När han återvände till Sverige var det till nyblivna svenska mästarna IFK Göteborg. Debuterade i A-landslaget 2010 i en träningsmatch mot Oman.

  Nu: Spelar superettan-fotboll med Varberg.

Alexander Piauger
Alexander Piauger

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag