Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Talangen tror på seger mot Malmö

Foto: JOHAN BERNSTRÖM / BILDBYRÅN
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Daleho Irandust, 19, åkte söderut med gott hopp om spel i Europa nästa år.

Han tror på lite hjälp av hemmalaget, mästarna Malmö FF.

– Vi får hoppas att dom har börjat fira lite, skämtar Häcken-spelaren.

När säsongen började i våras hade Daleho Irandust inte en tanke på att han skulle ha en så diger meritlista som han har nu, med en omgång kvar av allsvenskan.

– Nej, nej, säger han och skrattar. Det kunde jag inte se framför mig. Det känns bara fantastiskt.

Vänsterfotad bolltrollare

Talangen från Balltorp har startat i 15 av de 24 matcher han har spelat. Han har gjort två mål och har passat till fem.

– Jag har fått spela mitt eget spel. Mikael Stahre har trott på mig, de andra spelarna har trott på mig, säger han.

Daleho är en vänsterfotad bolltrollare, påminner om storstjärnan Alexander Farnerud, vars knä gick sönder i en match mot Sirius i slutet av juli.

De hann spela några matcher tillsammans innan Farnerud försvann.

– Skadan var skittråkig. Han är en grym spelare som jag ser upp till. Det innebar visserligen att jag kom närmare startelvan, men det var riktigt tråkigt att han gick sönder, säger Irandust.

Siktar på att passera

I avslutningsmatchen möter alltså Häcken Malmö borta. Hisingslaget ligger just nu femma, siktar på att passera trean Djurgården och fyran Östersund och knipa en tredjeplats för att säkert kunna spela Europa league nästa år.

– Vi har en bra chans. Malmö är redan klara mästare. Djurgården möter Kalmar och Östersund möter Jönköping, två svåra bortamatcher. Vi har en god möjlighet att gå förbi och bli trea, säger han.

Många tippade att Häcken skulle konkurrera om guldet, men det har inte riktigt blivit så. 

– Offensivt har det var lite så där. Men defensivt har vi varit riktigt bra. Blir vi femma är det en okej säsong, tar vi tredjeplatsen har vi gjort det bra. Så små marginaler är det, säger Irandust.

Tävlar med Dahlberg och Beijmo

Själv har han precis påbörjat sin seniorkarriär. Han har fyra år kvar på kontraktet med Häcken, men går det så bra som han och klubben hoppas är borta tidigare än så.

– Det är för tidigt att sticka nu, jag måste bli mycket bättre. Jag ska göra mitt bästa framöver, sen får jag hoppas att jag får chansen att flytta utomlands.

Daleho Irandust tar numera plats i Häcken, men han har också uppmärksammats på andra håll i Sverige.

Inför tisdagens tv-sända fotbollsgala är han tillsammans med Djurgårdens Felix Beijmo och Blåvitts Pontus Dahlberg nominerad som årets nykomling.

– Jättekul. Det är ett kvitto på att jag har gjort något bra i år, säger han.