Foto: MIKAEL BERGLUND / EXPRESSEN / GTFoto: MIKAEL BERGLUND / EXPRESSEN / GT
 Foto: MIKAEL BERGLUND / EXPRESSEN / GT
Foto: MIKAEL BERGLUND / EXPRESSEN / GTFoto: MIKAEL BERGLUND / EXPRESSEN / GT
 Foto: MIKAEL BERGLUND / EXPRESSEN / GT

Jättelöftet kan vara förlorat för Sverige

Publicerad
Uppdaterad

Han är bara 18 år men ändå Frölundas mest upphaussade värvning inför säsongen.

Men frågan är om Lias Andersson över huvudtaget kommer att spela i pappa Niklas tröjnummer 24 i vinter.

Nu har han skrivit på sitt treåriga rookieavtal med New York Rangers.

– Planen för Rangers och planen för mig är att slå mig in i NHL, säger han.

Efter ett par intensiva månader med SM-guld med HV 71, kontraktspåskrivning med Frölunda och NHL-draft i Chicago har nu Lias Andersson, 18, fått lite sommarledighet tillsammans med familjen i sommarhuset i Kungshamn.

För GT berättar nu talangen om samtalen med New York Rangers, upplägget i sommar, tävlandet med pappa Niklas och vad som gör Rasmus Dahlin till ”en på miljonen”.

– Att bli draftad var bland det häftigaste jag upplevt, säger han.

Det har bara gått knappt två veckor sedan Lias Andersson kom hem från äventyret i Nordamerika med NHL-draften i Chicago som största händelse.

En draft där han till mångas stora förvåning blev vald redan som nummer sju totalt av New York Rangers.

Ett val som NHL-klubben bytte till sig från Arizona Coyotes bara ett fåtal timmar innan draften – då de skickade etablerade Derek Stepan och Antti Raanta i motsatt riktning.

Och när 18-åringen noterade den trejden förstod han att Rangers kunde bli klubbadressen.

”Frågade hur högt de skulle behöva trejda”

– Jag var lite förberedd på det. Vi hade bra snack under combine dessförinnan. De frågade mig faktiskt, på skoj, hur högt de skulle behöva trejda för att få mig. Jag svarade med glimten i ögat att val tio nog blir bra. Sen trodde jag kanske inte att de skulle göra det, men så blev det, berättar han.

Hur ser du på det, att laget var villiga att släppa två etablerade NHL-spelare för att få dig?

– Det är häftigt, men nu gäller det att man levererar också, säger han.

Medför det en extra press?

– Jag vet inte. Folk har ju snackat om den här gubben hela tiden, säger han och blickar mot pappa Niklas.

Börjar ni bli trötta på den jämförelsen?

– Nej, det kan jag inte säga. Det var mest när jag gick till HV som jag kände så. Nu är det lugnt, jag är ju bättre än pappa så pressen ligger på honom, säger han med ett leende.

Ska på läger med Rangers stjärnor

Direkt efter draften fick Lias Andersson åka till New York, då han tillsammans med Rangers andra upplockade talanger från draften, var tillkallade till ett läger.

– Det var ingen större camp utan det var en chans för oss unga killar att få göra några tester och få se sig om bland faciliteterna. Sen blir det riktiga lägret med ”Henke” (Lundqvist) och alla stjärnor i september.

Var det så de sa när ni skildes åt, att ni ses i september?

– Det är väl tanken. Det är deras plan och det är så klart flera olika parter som ska vara nöjda. Men det är campen som jag ser fram emot nu, säger han.

Vad har du fått för indikationer att de vill göra i höst?

– Planen för Rangers och planen för mig är att jag ska slå mig in i NHL, det är väl ingen hemlighet. Sen får man se om man klarar av det eller inte.

På hemresan hem från New York fick Lias Andersson med sig ett fysprogram att förhålla sig till. Samtidigt har han också Frölundas stenhårda krav att följa. 

Så mycket till ledighet blir det inte – med andra ord.

Lias Andersson blev vald som nummer sju totalt av New York Rangers i sommarens NHL-draft.Foto: USA TODAY NETWORK / USA TODAY SPORTS/SIPA USA/IBL SIPA USA

”Är klenare i min vänstra höft..”

– Det är ganska mycket men det ska nog gå bra. Det var lite enklare grejer jag fick från Rangers. De gjorde några undersökningar och tydligen är jag klenare i min vänstra höft än i min högra, så det måste jag förbättra.

Hur ligger du till i Frölundas kravställning?

– Jo men det är rätt bra. När jag gjorde mina första tester efter guldfirandet så var det lite sämre, men nu har jag kommit i kapp. Det är bänkpress och frivändningar som jag behöver bli bättre i, sen är jag grön i allt.

Vad har Rangers sagt att du ska förbättra?

– Det är ungefär samma saker som jag själv känner att jag vill utveckla. Att jag behöver bli mer explosiv i skridskoåkningen och så där. Det har jag jobbat med länge och jag tycker att jag har gått framåt, säger han.

Kompisarnas rivalitet

Pappa Niklas Andersson har också anledning att ta igen sig under semestern. Till vardags jobbar han som scout för Los Angeles Kings och arbetet har varit intensivt innan draften. Även fast han väl i Chicago bara ägnade sig åt att vara förälder.

– Nu har jag semester fram till augusti då hockeyn börjar dra i gång. Men numera är jag mest i Sverige vilket är skönt, då har jag möjlighet att åtminstone sova hemma mycket mer än tidigare, berättar han.

Förutom att Niklas jobbar som scout för Kings så jobbar också hans bror Mikael med samma arbetsuppgifter för konkurrenten Tampa Bay Lightning.

– Och sen har vi också ”Pebben” Axelsson i Boston så vi är ett litet gäng och det är kul. Vi alla är från Ytterby dessutom, säger han.

Tar ni hjälp av varandra?

– Vi jobbar ju inte tillsammans men är man på samma match så händer det att man sitter bredvid varandra. Men sen gör vi ju våra egna listor och det pratar vi inte om, säger han.

Kan det hända att man säger för mycket, när man står varandra så nära?

– Vi sköter det bra tycker jag. Det handlar om att vara professionell, lite grann som när man själv spelade. Sen är det ju långt ifrån alltid ens andra scoutkollegor har samma uppfattningar som en själv. Det kan ju hända att man tycker mycket om en spelare som inte ens kommer med på den slutliga listan.

Niklas Andersson har flera skäl att följa Frölunda i vinter. Foto: MIKAEL BERGLUND / EXPRESSEN / GT

Följer Barcelona

Men trots att familjen Andersson är en så stor hockeyfamilj där också Lias farfar Ronny Andersson har spelat i Frölunda så berättar de att det inte snackas särskilt mycket hockey hemma.

– Det är mer annan sport vi pratar om. När man själv numera är på så pass hög nivå så får man höra så mycket hockey av tränare och agenter ändå. Man behöver inte höra samma sak av pappa. Där tar jag hellre tips om tennis, berättar Lias med ett leende.

Vem är bäst?

– I tennis är han fortfarande bättre, men jag är bättre i pingis. Vi båda är ganska multi när det kommer till bollsporter, säger Lias.

Ni delar också ett stort fotbollsintresse va?

– Ja det är ett intresse vi har tillsammans. Vi följer Barça mycket, säger Lias.

– Jag kan verkligen uppskatta en att kolla på en bra fotbollsmatch, framför allt gjorde jag det när jag själv var aktiv. Då blev det så mycket hockey att det var skönt att bryta av, säger Niklas.

Hur mycket har du kollat på Lias från förra säsongen?

– Jag har sett en del matcher. Ofta för att kolla på andra talanger i HV eller motståndarspelare. Jag har ju inte skrivit en enda scoutingrapport om Lias, det hade känts extremt konstigt, säger Niklas.

”Honom kommer alla scouter följa..”

Men han kommer sannerligen få möjlighet att kolla många Frölundamatcher i vinter, med eller utan sin son i laget. 

Supertalangen Rasmus Dahlin spås som första svensk sedan Mats Sundin 1989 kunna gå först i NHL-draften till sommaren.

– Det är inte direkt någon hemlighet, honom kommer nog alla scouter följa noggrant i vinter. Jag har träffat honom ett par gånger och förutom att vara en väldigt skicklig hockeyspelare så verkar han ha båda fötterna på jorden.

Lias fyller i hyllningskören:

– Spelare som honom växer inte direkt på träd. Han har skridskoåkningen, spelsinnet och även storleken. Och just att han är back. Skickliga forwards kommer man alltid kunna hitta i de ryska skogarna men det är inte så vanligt med backar som har de kvalitéerna. Det gör att han är en på miljonen, säger han.

Lias Andersson är den fjärde spelaren i Frölundas trupp som är under NHL-kontrakt. Sedan tidigare finns också Carl Grundström (Toronto Maple Leafs), Victor Olofsson (Buffalo Sabres) och Christoffer Ehn (Detroit Red Wings).

Relaterade ämnen
Oskar Lindwall
Oskar Lindwall

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag