Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Svensken: "Pratar ingenting om det..."

Erik Gustafsson i Frölundatröjan.

Foto: Carl Sandin
Foto: Robin Aron

Patrick Kane.

Foto: Joe Raymond

Erik Gustafsson är på plats i Nordamerika för att slå sig in i världens bästa hockeyliga.

I en stor intervju med GT berättar den förre Frölundastjärnan om den första tiden, tystnaden kring våldtäktsanklagade Patrick Kane och besvikelsen om han inte tar en plats i NHL.

– Det är tufft att ta en plats direkt, men jag ska göra mitt bästa, säger Erik Gustafsson.

Erik Gustafsson

Ålder: 23 år

Längd: 184 centimeter

Vikt: 80 kg

Moderklubb: Nynäshamns IF

Nuvarande klubb: Chicago Blackhawks

Tidigare klubbar: Djurgården (2008-2013), Frölunda (2013-2015)

Förebild: Mor och far

Favoritgodis: Choklad

De lämnade Frölunda efter förra säsongen

Mikael Wikstrand

Bröt kontraktet med Frölunda och gick till Färjestad inför säsongen 2015/2016. Är för tillfället på camp med Ottawa Senators.

Christian Bäckman

Blev kontraktslös efter säsongen 2014/2015. Har nu bekräftat att han avslutar spelarkarriären. Avtackas i Scandinavium innan matchen mot Färjestad den 26 september.

Magnus Kahnberg

Åkte på en huvudtackling i slutet av förra säsongen och har fortfarande inte återhämtat sig. Efter att kontraktet gick ut 2014/2015 är han fortfarande klubblös. Avtackas i Scandinavium innan matchen mot Färjestad den 26 september.

Erik Karlsson

Skrev på för Carolina Hurricanes i somras. Spelar troligtvis med farmarlaget Charlotte Checkers under kommande säsong.

Max Görtz

Tillhör numera Nashville Predators organisation. Spelar troligtvis med farmarlaget Milwaukee Admirals under kommande säsong.

Erik Gustafsson

Skrev på för Chicago Blackhawks efter förra säsongens slut. Kämpar för en plats i klubbens NHL-lag.

Linus Fernström

Kontraktet med Frölunda gick ut efter säsongen 2014/2015 var slut. Värvades av Karlskrona där han nu vaktar kassen tillsammans med Patrick Galbraith.

Anton Blidh

Skrev på för Boston Bruins i somras. Spelar troligtvis med farmarlaget Providence Bruins under kommande säsong.

Pontus Widerström

Tillhör fortfarande Frölundas organisation men är utlånad till Oskarshamn under kommande säsong.

Sammanställning: Kajsa Kalméus

Det har gått tolv dagar sedan Erik Gustafsson landade på amerikansk mark redo att uppfylla sitt livs dröm. Han sattes på prov direkt hos sitt nya lag - fjolårets Stanley Cup-vinnare Chicago Blackhawks.

– Det har varit full fart från början. Jag gjorde två träningar med killarna som var här och sedan åkte vi direkt till vår rookie camp i Traverse City, säger 23-åringen som precis avslutat ett fystest och ankommit till Notre Dame, två timmar utanför Chicago.

– Vi hade en dag vila efter rookie campen, det bara rullar på. Men det har känts väldigt bra de här dagarna.

"Jag var riktigt nervös"

För Chicago Blackhawks gick turneringen i Traverse City inte riktigt som de tänkt sig, de vann endast en av fyra matcher. Men Erik Gustafsson visade framfötterna och noterades för ett mål och tre assist.

– Det var kul! Det gick väldigt bra för mig. Det var viktigt att jag fick spela några matcher innan vi åker på "main camp".

Hur gick det att anpassa sig till den mindre rinken?

– Jag var riktigt nervös att jag inte skulle hinna komma in i det innan vår "main camp" men det gick faktiskt ganska snabbt. Det är en helt annan sak att spela på dessa små rinkarna. Det händer saker hela tiden, det går inte en minut där det inte händer någonting. Det flög spelare hit och dit, som om man spelade juniorhockey igen. När det går så snabbt så tvingas man komma in i det snabbt, säger Erik Gustafsson.

Eftertraktad

Det var omtumlande veckor för Erik Gustafsson när hans Frölunda åkte ur SHL-slutspelet i våras. Han var eftertraktad av inte mindre än tre NHL-lag som gav honom erbjudanden.

Erik Gustafsson har tidigare sagt att han valde Chicago Blackhaws på grund av de positiva vibbarna han fick från deras general manager Stan Bowman. De jobbar dessutom mycket med videocoachning, precis som Erik Gustafsson vant sig vid i Frölunda.

– Jag fick en väldigt bra bild av deras organisation, sade han tidigare i år.

Nu har han fått känna på Chicago.

– Staden är grym och så stor! Men jag har ändå börjat få lite koll på gator och var man är någonstans när man går runt och tittar på kläder och sånt. Jag trivs jättebra. Det är sjukt kul att vara här borta.

Tror på Frölunda

Under sin senaste säsong i Frölunda blommade Erik Gustafsson ut ordentligt. Framför allt under slutspelet där han hade 22 skott på mål.

Han tycker själv att han utvecklat sitt defensiva spel och att han hanterar klubban bättre mot anfallande spelare. Han har även fått stor hjälp i powerplay-spelet av assisterande tränare Robert Olsson.

Hur det går för Frölunda nu när Erik Gustafsson lämnat är han inte direkt orolig för. Han tror att deras utveckling kommer fortsätta vara stark.

– Om vi säger så här, det skulle inte förvåna mig om det blir guld i år. Det är så typiskt mig att sticka när det går bra, sade han i våras.

Frågetecknet Patrick Kane

I dag börjar den stora campen - "main camp" - för Erik Gustafsson och hans lagkamrater. Det är här som 63 hoppfulla och målmedvetna spelare ska fajtas om en plats i den ordinarie truppen. Mer än hälften kommer att lämna med tunga axlar och uppgivna ansikten. Erik Gustafsson erkänner att han är nervös men han försöker att inte tänka på det.

En fråga många ställer sig är vad som händer med Patrick Kane, Chicago-stjärnan som just nu befinner sig i en rättslig process där han är anklagad för våldtäkt. Hur laget påverkas kan Erik Gustafsson inte säga så mycket om.

– Vi pratar ingenting om det faktiskt, vi får se hur det blir, säger Erik Gustafsson.

Vad har du för förväntningar på campen?

– Det enda jag förväntar mig är att jag ska göra mitt bästa. Och jag ska göra det bra. Jag kommer hit som nysignad så jag har ingenting att förlora. Och Niklas Hjalmarsson har gett mig lite tips på vad Chicago söker i en back.

Blir du besviken om de säger att det blir farmarlaget som gäller för dig?

– Ja det kommer jag bli. Jag blir nog mest besviken om jag tycker att jag gjort bra ifrån mig och ändå får gå till AHL. Det är väldigt tufft att ta en plats i NHL direkt, men jag ska göra mitt bästa.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!