Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svenska Nicole, 31, dök 75 meter – på ett andetag

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Nicole Edensbo.Foto: PRIVAT
”Här ser du den runda plattan med ’taggarna’. En av dem hämtar jag för att sedan visa för domarna. Du ser en liten prick ovan plattan – det är jag på väg ned.”Foto: PRIVAT

Målet fanns 75 meter under ytan utanför grekiska kuststaden Kalamata.

Efter två minuter och 39 sekunders dykning kunde Nicole Edensbo, 31, från Göteborg börja andas igen efter att ha satt ett nytt svenskt rekord.

– Det var fantastiskt, jag var väldigt lättad, säger fridykaren.

Nicole Edensbo har varit i grekiska Kalamata sedan juli. Hon har varit ledig från jobbet och turistat – men framförallt ägnat sig åt sin stora passion, fridykning.

– Här är det väldigt bra förutsättningar för att dyka. Här finns ett bra dykcenter, det ligger skyddat mellan bergen och vädret är oftast bra, säger hon.

”Bestämde mig för 75 meter”

Nicole har dykt mycket i sommar, men när hon satte sitt rekord i onsdags var det endast den tredje tävlingen för året.

– Det är bara på tävlingar man kan sätta rekord. Dagen före måste man tala om vilket djup man satsar på, sen får man inte gå djupare. Jag bestämde mig för 75 meter, berättar hon.

Men är det inte möjligt att du kan känna att du har krafter kvar och orkar fortsätta en bit till?

– Absolut. Ibland kan jag känna att jag hade lätt kunnat göra fem meter till. Men där finns en risk för att man blir övermodig under dyket och tror att man kan nå hundra meter och så kanske man inte klarar det till ytan. Bestämmelserna finns för att man ska undvika sådana felaktiga beslut, svarar hon.

”Här visar jag OK-tecken under mitt ytprotokoll”, berättar Nicole Edensbo.Foto: PRIVAT

Inte som mitt i sommaren

På djupet tävlar fridykarna i fyra olika discipliner, den här gången handlade det om att ta sig ner med två fenor på fötterna. 

Nicoles tidigare rekord var nästan ett år gammalt och även det satte hon i Kalamata.

– Det var bara på 52 meter. Men jag har inte tränat så mycket i den grenen, säger hon.

När det var dags att dyka ner i onsdags var det runt 24 grader på ytan. På 75 meters djup väntade 17 grader.

– Det är annorlunda mot när man dyker mitt i sommaren. Det är lätt att man blir spänd när det är kallare i vattnet vid den här tiden på året, berättar Nicole Edensbo.

Men det kyligare vattnet stoppade inte. Hon dök ner till 75 meter och plockade den lapp från bottenplattan som hon skulle ta med sig upp för att visa att hon verkligen varit där.

”Här är jag i avslutet på dyket tillsammans med säkerhetsdykare.”Foto: PRIVAT

”Det är fantastiskt”

När Nicole bröt vattenytan stod hennes egen klocka på två minuter och 39 sekunder.

75 meter är hennes nya svenska rekord, vilket även P4 Göteborg har uppmärksammat.

– Det kändes fantastiskt. Det handlar inte bara om den fysiska ansträngningen utan om hela den mentala biten. Jag vet att jag kommer att vara på 75 meters djup, jag vet att jag kommer att vilja andas men måste vänta tills jag är uppe igen. Att få börja andas igen när jag väl är uppe och få godkänt av domaren på lappen från bottenplattan och veta att jag klarade rekordet... Det är fantastiskt, säger Nicole och bubblar av eufori.

Fanns det några fiskar långt där nere som följde ditt rekordförsök?

– Haha, nej. På 75 meters djup har jag inte stött på många fiskar här. Men jag stötte på en fisk en gång på Maldiverna under ett dyk, det var en koffertfisk som tittade på mig. Jag blev lite skrajsen, förväntade mig inte det. Men den bara tittade på, säger hon.

Tre av fyra svenska rekord

Nicole Edensbo har nu svenskt rekord i tre av de fyra klasserna. Det som saknas innehas av en annan göteborgska – Annelie Pompe som dök 90 meter med konstant vikt.

– Där är jag inte så långt ifrån, jag har varit nere på 88 meter, säger hon.

Men det finns även andra rekord att sikta på.

Som hur länge man kan hålla andan under vattnet.

– Absolut. Jag älskar den grenen. Jag har tränat mycket på det. Då ligger man i vattnet och flyter på magen utan att andas. Tjejen som har världsrekordet har hållit andan i 6.49 minuter – mitt rekord på träning är 7.05. Jag har det alltså i mig, säger hon.

Firar sin 100-årsdagen med att dyka med tuber

Bill Lamber slår sitt egna världsrekord – vill slå det även nästa år.