Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svensk OS-profil jagas av polisen

Kidnappningen har kopplingar till det kriminella mc-gänget Bandidos.
Fallet har kopplingar till det kriminella mc-gänget Bandidos.
Foto: JOHAN VALKONEN / STELLA PICTURES

En tidigare elitidrottare från Västsverige som deltagit i OS är på flykt från polisen.

Han är häktad i sin utevaro, misstänkt för inblandning i en brutal kidnappning där offret ska ha torteras med hjälp av en borrmaskin.

Fallet har kopplingar till det kriminella mc-gänget Bandidos.

Den 24 februari i år slår polisen till mot en fastighet i Lerums kommun.

Det är stort pådrag på platsen. Polisen spärrar av fastigheten och knackar dörr i området. Man kontrollerar flera bilar.

– En helikopter flög i området och polisen stannade alla bilar. Det kändes som att de letade efter någon, sa en boende i området.

Snart visade det sig att tillslaget var en del av en utredning om människorov, det vill säga kidnappning, och grov misshandel. 

Koppling till Bandidos

I mars häktades en Bandidosledare i sin utevaro, misstänkt för delaktighet i kidnappningen. Han är fortfarande på fri fot.

Nyligen häktades ytterligare en person i sin frånvaro. Mannen är en tidigare elitidrottare som deltagit i OS. Också han befinner sig i skrivande stund på fri fot.

Ärendet är stort. Totalt finns elva personer misstänkta för olika slags delaktighet i brottet. Fem av dem betraktas som huvudmisstänkta och där ingår Bandidosledaren och OS-svensken, samt tre andra som sitter häktade.

Enligt vad GP tidigare rapporterat torterades ett av brottsoffren – det finns två målsägande i ärendet – med hjälp av en borrmaskin. 

Åklagaren Daniel Larsson vill inte säga något om hur brottet gick till.

– Jag är förtegen om detaljerna, för att inte föregripa rättegången. Det finns misstänkta på fri fot som vi inte lyckats höra och jag vill inte lämna ut information som kan försvåra utredningen.

Kammaråklagare Daniel Larsson.
Foto: ANDERS YLANDER

Många misstänkta

Motivet uppges vara ekonomiskt. Enligt GP handlar det om reella eller påhittade skulder i miljonbelopp.

– Det finns fem huvudmisstänkta. Sedan är det andra misstänkta i ärendet, men deras del är mer penningtvättare. De har mottagit brottspengar, säger Daniel Larsson.

Åklagarens plan är att han ska kunna väcka åtal i början på juli och att rättegången kan hållas strax därefter.

Hur tänker du kring att väcka åtal när personer befinner sig på fri fot?

– Det är alltid en avvägning. Det sitter tre häktade i ärendet och någonstans går en gräns. Jag kan inte låta dem sitta häktade i väntan på att de andra ska fiskas in. Det kan bli så att vi får köra en rättegång utan dem (OS-svensken och Bandidosledaren) och ha en andra rättegång vid ett annat tillfälle, säger Daniel Larsson.

OS-svensken dömdes senast förra året mot sitt nekande för att ha misshandlat en kvinna. Han slog henne i ansiktet med öppen hand, tog struptag på henne, bet henne i kinden och drog henne i håret. Påföljden blev tre månaders fängelse.

Han har dessförinnan dömts för grov brottslighet.

GT söker OS-svenskens försvarsadvokat för en kommentar.