Svensk OS-profil döms till fängelse

Publicerad

En tidigare elitidrottare från Västsverige som deltagit i OS har dömts till tre månaders fängelse för misshandel.

Enligt domen utsatte han en kvinna för slag, bett och strypgrepp samtidigt som han drog henne i håret.

– Vi tjafsade bara, säger OS-svensken i förhör.

En natt i februari i år kallades polisen till en bostad i Västsverige – och grep där en man som tidigare tävlat i OS för Sverige.

Enligt åtalet hade han upprepade gånger slagit en kvinna i ansiktet med öppen hand, tagit stryptag på henne, bitit henne i kinden och dragit henne i håret.

"Hon har uppgett att det gjorde så ont att hon fick svårt att andas", står det i domen.

Kvinnan har, enligt domen, berättat att mannen kom till bostaden under natten och var väldigt arg.

Verkade hotfull

Flera av grannarna vittnar om att de hörde skrik inifrån bostaden – samtidigt säger polisen att mannen verkade hotfull när de mötte honom.

En av grannarna säger i förhör:

– Han brukar vara arg väldigt ofta. Jag vaknade till och fick högre puls. Jag får det när jag hör honom för det känns inte okej.

Tingsrätten dömer nu mannen till tre månaders fängelse för misshandel.

"Tingsrätten har ingen anledning att betvivla de uppgifter kvinnan har lämnat och konstaterar att uppgifterna stöds av utredningen i målet", står det i domen.

Försvaret: "Tjafs"

Själv förnekar OS-svensken att han begått något brottsligt. Han beskriver det som inträffade i bostaden för "ett tjafs" och att han tog tag i kvinnan för att värja sig.

– Vi tjafsade bara om allt möjligt. Jag har inte misshandlat henne i alla fall, säger mannen i förhör.

När polisen frågar hur det då kommer sig att hon har skador runt halsen och på kinderna så svarar han:

– Det vet jag ingenting om. Hon kan ha ramlat och slått sig.

På bilderna i förundersökningen har han blod, som ska ha varit hans eget, på händerna.

Den tidigare OS-deltagaren från Västsverige ska också betala ett skadestånd på drygt 12 000 kronor till den misshandlade kvinnan.

Han är tidigare dömd till fängelse.

Jonathan Berntsson
Jonathan Berntsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag