Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svarar på kritiken: ”Det är bara roligt”

Patrik Sjöberg på Frank Anderssons begravning.
Patrik Sjöberg spelade in ett poddavsnitt på en strippklubb i Göteborg – vilket ledde till kritik på sociala medier.Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
”Jag tycker diskussionen blir tagen ur sitt sammanhang. Ingen som kritiserar mig har ju lyssnat på avsnittet”, säger Patrik Sjöberg.Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Patrik Sjöberg.

Patrik Sjöberg, 55, spelade in ett poddavsnitt på en strippklubben Chat Noir tillsammans med kvinnorna som jobbar där.

För det blev han föremål för en kritikerstorm på Instagram.

– Sist jag kollade hade vi åsiktsfrihet och fri demokrati i Sverige, säger den tidigare höjdhopparen Patrik Sjöberg.

Patrik Sjöberg har tillsammans med Alex ”Guldtand” Sahlin podcasten: ”Sjöberg och Guldtand”.

För en vecka sedan besökte duon strippklubben Chat Noir i Göteborg där de intervjuade kvinnorna som arbetar på strippklubben. I avsnittsbeskrivningen står det:

”Hur är det att leva och arbeta på en strippklubb? Hur är det att leva med fördomar och hat? Sjöberg och Guldtand granskar livet som strippa”.

– Vi träffar folk som vi tycker är intressanta. Vi låter gästerna tala till punkt och jag tycker att jag ställde kritiska frågor till tjejerna och en del av svaren var förnuftiga, och andra svar var inte så förnuftiga, säger Patrik Sjöberg.

Kritikerstorm

I samband med besöket la Patrik Sjöberg upp en bild på sin Instagram från Chat Noir – något som han fick mycket kritik för.

Han skrev också att vännen Alex Sahlin utmanade tjejerna i en poledance utklädd som indianhövding.

– Jag tycker diskussionen blir tagen ur sitt sammanhang. Ingen som kritiserar mig har ju lyssnat på avsnittet. Jag tycker bara det är roligt att folk blir så arga och hatar så mycket, men för mig blir hela diskussionen ologisk, säger Patrik Sjöberg.

Vad säger du om kritiken som du får ta emot?

– Jag tycker bara det är roligt. Jag har varit med alldeles för länge för att bry mig. Tänk om folk stannade upp och tänkte på om det faktiskt fanns ett innehåll i podden och ett vettigt budskap? Är det ett sådant samhälle vi vill ha, att vara så trångsynt?

”Totalt objektifierande av kvinnan”

Nina Rung, kriminologen och debattören, var en av många som kritiserade Patrik Sjöberg:

”Att lägga upp inlägg om en strippklubb (och därmed peppa företeelsen) som i sin tur lever på idén om att kvinnor ska finnas till för mäns sexlust och ett totalt objektifierande av kvinnan. Att dessutom i samma inlägg skriva om att ”klä ut sig till indianhövding” med fräsch rasism. Det samtidigt som en säger sig kämpa mot sexuella övergrepp och barns utsatthet”, skriver Nina Rung på sin Instagram.

Kriminologen och debattören Nina Rung reagerade på Patrik Sjöbergs inlägg.Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

På kommentarerna Patrik Sjöberg har fått svarar han med pussmunnar och hjärtan.

– Det är mitt sätt att lätta upp stämningen. De hänger upp sig på det men jag har ingen skyldighet att svara dem, de ska vara glada att de ens får en pussmun. Jag vet vad de är ute efter och ingen är gladare än jag. Jag har vetat om att detta kommer att hända, för det är en grupp människor som stör sig på allt i livet. Fortsätt att hata, säger Patrik Sjöberg.

”Diskussionen blir tagen ur sitt sammanhang”

Kan du förstå kritiken?

– Jag har inga problem med att få kritik, så länge den är saklig och inte riktar in sig på personangrepp. Jag har blivit kallad både det ena och det andra i mitt kommentarfält, men det är inget som jag tar åt mig av. Jag undrar bara om det beteendet är något vi vill att våra barn ska ta efter, säger Patrik Sjöberg och fortsätter:

– Sist jag kollade hade vi åsiktsfrihet och demokrati i Sverige. Folk som aldrig gjort ett hederligt hantverk i hela sitt liv sitter och hatar från sitt hem. Man undrar hur fan de funkar.

Patrik Sjöberg berättar att duon planerar att släppa ett nytt avsnitt nästa vecka – del 2 från Chat Noir.

– Vi har så mycket inspelat material. Jag tycker det är skitkul att alla engagerar sig och vi har fått många fler lyssnare. Om människor hänger upp sig på det här avsnittet, kommer det ett till dem kan hänga upp sig på, säger Patrik Sjöberg.

Chat Noir har kopplingar till Hells Angels

Chat Noir har väldokumenterade kopplingar till Hells Angels, vilket GT tidigare rapporterat om. Flera av mc-gängets medlemmar har både setts i dörren och som stamgäster. En ledande Hells Angels-medlem är fortfarande inblandad i uthyrningen av Chat Noirs limousine.

– Nej, jag hade ingen aning, säger Alexander ”Guldtand” Sahlin som har podden ihop med Patrik Sjöberg.

Han fortsätter:

– Jag har inga kommentarer om det. Jag är inte medlem i Hells Angels utan jag driver en podd liksom.

TV: Fem snabba frågor till Patrik Sjöberg