Supportrarna rasar över Blåvitts resval

Foto: Anna Svanberg

GÖTEBORG. Blåvitt åker till Dubai på träningsläger i vinter. 

Något som får klubbens anhängare att gå i taket. 

”Vilket jävla skämt. Kan vi inte åka till Nordkorea i stället”, skriver supportern Rasmus Forsström på Twitter.

– Vi som idrottsklubb fattar våra beslut på sportsliga grunder, svarar Blåvitts klubbdirektör Martin Kurzwelly.

Senast drog IFK Göteborg till Portugal på träningsläger. Huvudspåret till kommande försäsong var länge USA, men i stället blir det alltså Dubai i Förenade Arabemiraten i början av februari där matcher mot Midtjylland och Molde väntar. 

– En spännande och prisvärd destination med bra motstånd, säger sportchefen Mats Gren till klubbens hemsida. 

Slavliknande förhållanden

Men det är ett minst sagt kontroversiellt val. Förenade Arabemiraten har fått hård kritik för att landet kränker mänskliga rättigheter och bland annat fängslar oppositionella. Dessutom uppges gästarbetare leva under slavliknande förhållanden.  

– Jag blev varse om att vi ska åka till Dubai först i går. Jag vill sätta mig in i detaljerna innan jag uttalar mig, säger klubbdirektören Martin Kurzwelly. 

Även Malmö FF åker till Dubai nästa år, vilket har mött starka reaktioner. MFF support skriver bland annat att det ”ej är förenligt med Malmö FF:s värdegrund" och man har startat en namninsamling under rubriken ”MFF mot slaveri”. 

”Detta är för oss inte en fråga om politik utan om grundläggande mänskliga rättigheter. Vi anser inte att MFF ska sponsra en stat som avrättar homosexuella, slavar och oliktänkande”, skriver MFF support på sin Facebooksida. 

"För helvete, vad händer?"

Även IFK Göteborgs anhängare är upprörda och publicerar kritiska inlägg i sociala medier. 

”Kamratgården, en skugga av sitt forna jag”, skriver signaturen starboy93cool. 

”Värdegrund, någon?” skriver stefan66eriksson. 

”För helvete. Inte vi också. Vad fan händer?” skriver almqvistmartin. 

Även den profilerade supportern Rasmus Forsström är upprörd: 

”Vilket jävla skämt. Kan vi inte åka på läger till Nordkorea i stället. Tror det är ganska prisvärt också!” skriver han och länkar sedan till en Wikipediasida om mänskliga rättigheter. 

Klubbdirektören Martin Kurzwelly kommenterar valet av destination för träningslägret så här:

– Vi har förståelse för kritiken. Samtidigt följer vi de rekommendationer som Svenska fotbollförbundet, UD, FN och svenska myndigheter ger i fråga om vilka länder som är lämpliga att besöka eller inte. Vi som idrottsklubb fattar våra beslut på sportsliga grunder och vi bör vara varsamma med att göra politiska bedömningar på och av vilka länder vi kan eller ska resa till, skriver han i ett sms.