Paris FC firar Gothia Cup-seger mot Cruzeiro. Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN / MICHAEL ERICHSEN © BILDBYRÅN
Paris FC firar Gothia Cup-seger mot Cruzeiro. Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN / MICHAEL ERICHSEN © BILDBYRÅN

Supertalangerna att följa under årets Gothia

Publicerad

Xabi Alonso, Caroline Seger och Andrea Pirlo är några av de Gothia Cup-deltagare som senare nått världseliten. Men också för några av årets deltagare väntar en ljus framtid. 

GT tipsar om åtta stortalanger att följa under Gothia.

– På vissa matcher kommer det krylla av scouter, säger Gothia Cups generaldirektör Dennis Andersson.

Göteborg är intaget av unga fotbollsspelare – och de första matcherna i årets Gothia Cup har redan avgjorts. Under en vecka kämpar ungdomar från hela världen för att ta sig till finalerna. Men för vissa av dem kan betydligt större äventyr vänta på sikt.

Många tidigare Gothia Cup-deltagare har blivit världsstjärnor i vuxen ålder. 

Också i årets upplaga av turneringen finns många klassiska talangfabriker bland de deltagande klubbarna, anrika namn som River Plate och Galatasaray finns bland de anmälda.

Ghananska talangfabriken på plats

Från Ghana kommer lag från akademin Right to Dream, som bland annat fostrat den allsvenske skyttekungen Waris Majeed. För första gången kommer de också med ett tjejlag.

– Vi har fem spelare i vårt lag som verkligen är outstanding, de förtjänar den uppmärksamhet de får, skriver lagledaren Lucy Mills i ett mejl.

Också ivorianska Asec Mimosas deltar i årets Gothia Cup – en akademi som fostrat oräkneligt många landslagsspelare, varav de mest kända är bröderna Yaya och Kolo Touré.

"Utmanar sig själva"

Men också Göteborgslagen mönstrat talangspäckade lag. Häcken ställer upp i elitklassen P17 med Kevin Ackermann i laget, 16-åringen som precis skrivit A-lagskontrakt och efter Gothia ska börja träna bara med det allsvenska laget. I IFK Göteborg finns omskrivne Måns Saebbö i P17-laget – men de allra största blåvita talangerna kanske återfinns på damsidan.

– Vi har många duktiga spelare, de flesta är yngre än 18 år men spelar mot äldre spelare för att utmana sig själva, säger Claudio Assuncao 

Ett skyltfönster för unga

Gothia Cups generaldirektör Dennis Andersson tycker att man ska vara försiktig med att peka ut talanger i alltför låga åldrar. Men samtidigt medger han att Gothia Cup är ett skyldfönster för framtiden, i alla fall för äldre spelare. För vissa kan det till och med vara en unik chans att ta sig vidare i karriären.

– Kanske inte för de svenska lagen, för där är spelarna ganska väl kartlagda redan. De flesta klubbarna har ju redan koll där. Men till exempel när de kommer till de afrikanska lagen i 17-årsklassen så kryllar det av scouter. Det är ju där man kan hitta de oupptäckta guldkornen, säger Dennis Andersson.

 

Åtta talanger att följa under Gothia Cup

Foto: DANIEL ERIKSSON / BILDBYRÅN

Kevin Ackermann, 16

Klubb: BK Häcken

Position: Innermittfältare

Åldersklass: P17 Elit

Kan ses på: Heden 4 tisdag 14.20 och onsdag 13.10

Foto: BLUEWHITEPHOTO

Evelyn Ijeh, 15

Åldersklass: F18

Position: Mittfältare

Klubb: IFK Göteborg

Kan ses på: Slottskogsvallen tisdag 16.30 och Majvallen onsdag 14.30

Foto: BLUEWHITEPHOTO

Julia Steussloff, 15

Åldersklass: F18

Position: Mittback

Klubb: IFK Göteborg

Kan ses på: Slottskogsvallen tisdag 16.30 och Majvallen onsdag 14.30

Suwaibatu, 17

Åldersklass: F17 Elit

Position: Anfallare

Klubb: Right to Dream

Kan ses på: Heden 4 tisdag 12.10 och onsdag 14.20

Selina Abalansa Amusilie, 16

Åldersklass: F17 Elit

Position: Målvakt

Klubb: Right to Dream

Kan ses på: Heden 4 tisdag 12.10 och onsdag 14.20

Foto: TOBIAS NYKÄNEN / BILDBYRÅN

Måns Saebbö, 16

Åldersklass: P17 Elit

Position: Anfallare

Klubb: IFK Göteborg

Kan ses på: SKF Arena tisdag 18.00 och onsdag 19.20

Koanda Abdoul, 13

Åldersklass: P17 Elit

Position: Högerytter

Klubb: Asec Mimosas

Kan ses på: SKF Arena tisdag 13.10 och onsdag 14.50

Konate Karim, 13

Åldersklass: P17 Elit

Position: Anfallare

Klubb: Asec Mimosas

Kan ses på: SKF Arena tisdag 13.10 och onsdag 14.50

Alexander Piauger
Alexander Piauger

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag