Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Superarenan som ska slå ut Scandinavium

Scandinavium.Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN
Förslaget om hur den ska ersättas kommer att presenteras hösten 2017.Foto: Michael Erichsen / BILDBYRÅN
Foto: Carl Sandin

Arenafrågan i Göteborg har varit infekterad under en längre tid.

Nu har Alliansen, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet nått en överenskommelse om att ersätta Scandinavium. Förslaget om hur den ska ersättas kommer att presenteras hösten 2017.

– Vi är jätteglada för det här. Göteborg ska kunna behålla sin tätposition som evenemangsstad, säger Ann-Sofie Hermansson (S).

GT skrev i april förra året att det inte är aktuellt med någon ny multiarena i Göteborg. I stället ville arenabolaget Got Event rusta upp Scandinavium. Frölundas ordförande Mats Grauers uttryckte då sin uppgivenhet.

– Jag känner en oerhörd besvikelse. Inte bara för Frölunda utan hela regionen, sa Grauers som länge engagerat sig i arenafrågan i Göteborg.

Att Göteborg har halkat efter Stockholm och Malmö när det kommer till evenemangsarenor är ingen hemlighet.

Nu ska det bli ändring på det.

Framtiden ligger inte i ett upprustat Scandinavium – den ska bytas ut mot en ny och modernare arena i samma område.

– Vi vill göra den mer publik och det ska vara en öppen arena för göteborgarna, säger Helene Odenljung (L).

Scandinavium byggdes 1971

Fotbollsarenan Ullevi byggdes inför VM 1958 och hockeyarenan Scandinavium öppnade för 45 år sedan, 1971.

Men i dag sammanträdde kommunstyrelsen i Göteborg och meddelade att de skyndsamt ska utreda alternativen för att ersätta Scandinavium med en ny arena. Resultatet av utredningen ska vara färdigt under hösten 2017.

– För att Göteborg fortsatt ska kunna ha en ambitionsnivå för evenemang som motsvarar vad Scandinavium kunnat erbjuda krävs en ny arena på sikt. Nu påbörjar vi det arbetet, säger kommunalrådet Daniel Bernmar (V), som ansvarar för idrotts- och föreningsfrågor, i ett pressmeddelande.

Han får medhåll av kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie Hermansson (S).

– Det är viktigt för att stärka besöksnäringen och för att Göteborg ska kunna behålla sin tätposition som evenemangsstad, säger hon.

När arenan ska vara klar kan ingen svara konkret på. Det kan dröja.

– Jättesvårt att säga, det vore bra och möjligt med jubileumsåret 2021. Men det beror på hur mycket detta överklagas, säger Jonas Ransgård (M).

– Absoluta minimum från 2017 är fem-sex år. Inget annat är realistiskt, menar Daniel Bernmar (V).

"Vi är nöjda"

I alliansen gläds man hursomhelst åt överenskommelsen.

– Vi är nöjda med att vi har lyckats få S och V att överge sin avvaktande hållning och ansluta sig till vår uppfattning. En ny arena är en viktig och värdefull investering, som näringslivet och staden ska bära tillsammans. Med en ny arena kan Göteborg återta sin position som ledande evenemangsstad, förbättra förutsättningarna för besöksnäringen och bidra till framväxten av nya jobb, säger Ransgård.

Alliansens vision baseras på att arenan ska kunna attrahera de största artisterna som uppträder inomhus. Den ska också få en kapacitet som matchar eller överstiger arenorna som finns i Stockholm och Malmö – men inte vara så stor som Friends arena.

– Det viktiga är att den hamnar i det befintliga området så att fler kan dra nytta av den, säger Helene Odenljung (L).

Det finns olika alternativ för var den nya arenan ska stå. Men klart är att den ska ligga i nära anslutning till Scandinavium.

När den står klar – då kan Scandinavium komma att rivas.