Succéskolan fostrar talanger till Europa

Isak Ssewankambo kickar till vardags boll med Chelseas U18-lag.Foto: ROGER LUNDSTEN
Foto: Roger Lundsten

GÖTEBORG. I Bläseboskolan hålls lektionerna som vanligt.

På konstgräsplanen nedanför drillas två unga mittfältare - på Hjällbo-semester från sin vardag i Chelsea respektive Aston Villa.

- Man är stolt att man kommit så långt, även om man inte trodde att man skulle det, säger Isak Ssewankambo, 17.

- En fantastisk chans, säger Khalid Abdo, 16.

Isak Ssewankambo började i Lärje/Angered när han var fem år. När han var nio testade han på Blåvitt en sväng, men återvände ganska snart till moderklubben.

- Alla mina kompisar spelade här, jag kände mig tryggare. Och så kände jag att jag kunde utvecklas mer här, förklarar han beslutet.

I efterhand är det svårt att klandra honom. För två och ett halvt år sedan flyttade Isak Ssewankambo till England - för att spela i självaste Chelseas ungdomsakademi.

Han och två lagkamrater - Amin Affane och Anjur Osmanovic - hade gjort särdeles bra ifrån sig i en träningsmatch inför ögonen på storklubbens Sverige-scout, dansken Bjarne Hansen.

På sju år hade han bara hittat en spelare från Sverige, men nu ville han ha tre stycken till provträning samtidigt. Ett år senare gjorde Chelsea slag i saken och erbjöd trion kontrakt.

- Hade nån sagt till mig för fem år sen att jag skulle spela i Chelsea i dag hade jag bara skrattat. Det hade låtit som ett skämt, säger Isak Ssewankambo.

- De man ser upp till mest på träning är Frank Lampard och Juan Mata. De presterar alltid, man ser verkligen deras tekniska färdigheter.

Bäst akademi bäst chans

Ungefär samtidigt som Isak gick till Chelsea bestämde sig Khalid Abdo, då 14 år, för att lämna Gaisgården för Lärje/Angered.

- Jag såg Isak, Anjur och Amid lämna. Då tänkte jag att det var en chans för mig - klubben hade bra rykte och hade fostrat bra spelare, säger Khalid Abdo.

Ett och ett halv år senare - i vintras - hade han provspelat för Hamburg, Fulham och Aston Villa. Valet föll på alternativ nummer tre. Bäst akademi, bäst chans att spela seniorfotboll.

- Alltså, det är inte som att jag är Messi och hade femtio alternativ, påminner Khalid.

- Men jag tror att Villa är det Premier League-lag som har flest spelare från egna led i A-laget, och som dessutom har yngst trupp. Det säger det mesta.

Alla papper var klara i januari. Sen dess har Khalid spelat i Aston Villas U18-lag.

- I början var det en stor känsla att träna så nära PL-spelare. Men, du vet, man börjar inse ... de är inte så jätte-jättelångt i från en själv.

Solig tisdag förmiddag på Bläsebovallen i Hjällbo. Isak Ssewankambo och Khalid Abdo beträder planen tillsammans med Lärje/Angered-tränaren Korosh Hatami.

Visst, det är semester, men träna måste man göra ändå.

Passet börjar med en speciell variant av jongleringsleken "luften", där Korosh med mycket kort varsel avslöjar antalet gånger de måste trixa innan de spelar över trasan.

Om den ena gör ett misstag, får den andra en poäng.

Aston Villa (Khalid) slår Chelsea (Isak) med 10-4, efter en dramatisk matchboll - rena showen för den som tittar på.

- Äh, det är bara på skoj, säger Khalid ödmjukt.

- Lite sur blir man ändå över att förlora, erkänner Isak.

Sen hårddrillas duon.

Blixtsnabba vändningar, kirurgiska mottagningar, vinande volleyskott. Korosh Hatami förklarar att teknikträningen är en stor förklaring till alla drömexporter klubben gjort på sistone.

- Alla övningar är i princip med boll. Och det syns på killarna när de kommer ut i Europa. De stora klubbarna tittar väldigt mycket på förstatouch, och ser att våra spelare briljerar på den fronten.

Utvecklats mycket på kort tid

Efter passet pustar en andfådd duo ut i omklädningsrummet just intill Bläseboskolan. Båda glada att vara hemma. Ingen av dem missnöjd med att ha flyttat.

Isak och Khalid pratar sig varma om det höga tempot i engelsk fotboll, hur mycket den moderniserats och hur mycket de utvecklats på kort tid.

De är också rörande överens om vad sejouren där har betytt för deras egen mognad. Isak Ssewankambo tycker att han fått börja lita mer på sig själv, inte luta sig lika mycket på andra. Khalid Abdo fyller i:

- Man måste fokusera, hela tiden. Det är inget lattjo lajban direkt, utan seriöst precis hela tiden.

Hemligheten är ledarna

Frågan är hur det kan komma sig att en svensk division 2-klubb på kort tid har skickat fyra supertalanger till Premier League-klubbar.

Förutom teknikträningen tror både Isak, Khalid och coach Korosh Hatami att hemligheten stavas Lärjes ledarteam.

- Vi har fyra ledare som lägger ner ett enormt ideellt arbete på att hjälpa spelarna både på och utanför plan, säger Korosh. Det går knappt att mäta hur mycket tid vi lägger på det här.

- I andra områden spelar många ishockey, handboll eller innebandy. Här finns bara fotboll. Det gör att det kryllar av talang - men det gäller att skola talangen rätt.

Korosh Hatami ser ett mönster: Spelare från hela stan har börjat söka sig till Lärje/Angered. Khalid Abdo, som alltså kom från Gais, är bara ett exempel.

- Vi har fått ett fruktansvärt bra rykte, säger Hatami. Folk vill jobba med våra ledare, de vet vilka relationer som byggs. Att vi går all in.

Tränare Korosh Hatami om...

... hur Lärjes explosion började:

"Hela cirkusen med agenter och scouter och allt möjligt började när vi vann Gothia cup med 96:orna 2009. Jag var med på den resan när den startade."

... om spelarnas uppskattning;

"Det värmer i hjärtat när de gillar vad man gör, inget att snacka om. Samtidigt mår man bra av att själv ge något, det är det det handlar om."

... hur viktig klubben är för stadsdelen:

"Min uppfattning är att den är kollosalt viktig. Vi tar ett stort ansvar och gör väldigt mycket som kanske inte alltid syns."

Isak ssewankambo om...

... Mourinhos återkomst:

"Han kommer att betyda mycket. En populär manager som är älskad i klubben. Efter sir Alex Ferguson är han min favoritmanager. Men jag tror inte att jag kommer ha så mycket kontakt med José Mourinho om jag inte flyttas upp i A-laget."

... att det är exceptionellt svårt att nå Chelseas A-lag:

"Det är från person till person vad man föredrar. Jag gillar konkurrens och utmaning. Jag tror att ju bättre spelare man spelar med, desto bättre blir man."

... att nå semifinal i U17-EM i maj:

"Väldigt roligt. Bra motståndare och vi gjorde bra ifrån oss. Synd att vi inte gick hela vägen, vi åkte ut på straffar mot Ryssland. Jag satte en straff och missade en. Fick spela alla matcher. Nu ser vi fram emot U17-VM i oktober."

Kahlid Abdo om...

... Aston Villas mentalitet:

"Det är lite annorlunda hur träningsanläggningen ser ut. Vi kör precis bredvid A-laget. De har gjort så för att man alltid ska veta att man inte är så långt ifrån."

... sin spelstil

"Jag vet inte. Jag spelar inte som någon annan."

... Lärje/Angereds exporter:

"Alltså, det är hårt arbete som gäller. Det är inte så att man kommer ut i Europa automatiskt bara för att man spelar där."

4 Exporter från Lärje/Angered

1) Amin Affane, 19, mittfältare

Utlånad till holländska Roda under 2012/13. Där hamnade han i konflikt med tränaren. Blev nyligen klar för tyska andraligaklubben Energie Cottbus. Spelade femton Eredevise-matcher (ett mål, fem assist) under sin tid i Roda.

2) Anjur Osmanovic, 18, mittfältare

Kom i början av året tillbaka till Lärje/Angered - på lån - för att hjälpa moderklubben. Han var missnöjd med speltiden i Chelseas ungdomslag och valde att komma hem för att få trygghet och tid på planen.

3) Isak Ssewankambo, 17, mittfältare

Kom till Chelsea samtidigt som ovanstående duo. Började sejouren med ett par skador, men var den gångna säsongen ordinarie i U18-laget. Gjorde dessutom flera matcher med Chelseas U21-lag.

4) Khalid Abdo, 16, mittfältare

Gick till Aston Villa i vintras efter att ha provtränat med såväl Hamburg som Fulham. Blev spelklar i januari och har sen dess huserat i Villas U18-trupp. Siktar på att flyttas upp i reservtruppen inom ett år.