Storstilad invigning av årets Gothia Cup

Pokalen flögs in med drönare inför åskådarna på Nya Ullevi.
Foto: / FOTO: HENRIK JANSSON
Deltagare från 80 länder deltar i cupen.
Foto: / FOTO: HENRIK JANSSON
Foto: / EXP HENRIK JANSSON
Foto: / FOTO: HENRIK JANSSON

Gothia Cup invigdes i kväll med pompa och ståt inför 48 073 entusiastiska åskådare på Ullevi.

– Invigningen var helt grym! säger Matilda Ekström, 15, från Linköping.

I år är fler än 30 000 deltagare (fördelade på 1670 lag) från 80 länder på plats i Göteborg för att delta i den 42:a upplagan av världens största fotbollsturnering. Under måndagskvällen ägde invigningen rum inför storpublik på Ullevi. Det blev en mångkulturell och varm show som inleddes med en film där spelare sade hej på olika språk och avslutades en och en halv timme senare med mäktiga fyrverkerier.

"Vulkanen" en hit

Kvällen kännetecknades av sång (av bland andra konferencieren Johan Boding och "Kizunguzungu"-sångerskan Sara "SaRaHa" Larsson), dans (över 200 dansare medverkade) och framför allt glädje. Varje nation presenterades en och en och hyllades av åskådarna. Bäst tryck blev det när islänningarna drog i gång supporterfenomenet "Vulkanen", som fick internationell spridning under Fotbolls-EM i Frankrike, och när de nordiska länderna tågade in till stort jubel från publiken som då försetts med blåa och gula ballonger.

Deltagarna fick på storbilden se kända fotbollsstjärnors resa från barndom till i dag. De påmindes på så sätt om att alla drömmar är möjliga att förverkliga. Fotbollsspelarna och övrig publik fick också lära sig att sjunga "in med bollen i mål" på svenska.

Elvaåring imponerade

Elvaåriga Wilma Robertsdotter Spertina, som också briljerat i "Lotta på Liseberg" och på Partille Cup-invigningen, drog ner många applåder med sin version av Kents hitlåt "Sverige".

Lagom till att Gothia Cup-eden skulle läsas upp på svenska, engelska, spanska, tyska, franska och arabiska flögs pokalen in med drönare.