Pål-Henry Jeppsson har somnat in. Foto: LEIF JACOBSSONPål-Henry Jeppsson har somnat in. Foto: LEIF JACOBSSON
Pål-Henry Jeppsson har somnat in. Foto: LEIF JACOBSSON
RIK-tränaren Magnus Wislander tillsammans med Pål-Henry Jeppsson 2007. Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅNRIK-tränaren Magnus Wislander tillsammans med Pål-Henry Jeppsson 2007. Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN
RIK-tränaren Magnus Wislander tillsammans med Pål-Henry Jeppsson 2007. Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN
"RIK har sorg", lyder rubriken på Redbergslids hemsida. Foto: redbergslid.se"RIK har sorg", lyder rubriken på Redbergslids hemsida. Foto: redbergslid.se
"RIK har sorg", lyder rubriken på Redbergslids hemsida. Foto: redbergslid.se

"Största människan som gått i ett par skor"

Publicerad

Redbergslid och handbolls-Sverige har sorg. 

Den legendariske lagläkaren Pål Henry Jeppsson har somnat in, 85 år gammal. 

– Han är den största människan som har gått i ett par skor, säger Magnus Wislander. 

"Pålle" satt på bänken fram till att han var 78 år.Foto: LEIF JACOBSSON

Pål Henry Jeppsson, född 1932 i skånska Blentarp, började jobba som läkare för Redbergslids IK 1969. Han var i tjänst i över 40 år och satt med på bänken fram till att han var 78 år. Under hans tid i klubben vann RIK tolv SM-guld.

Han somnade in på Sahlgrenska sjukhuset, omgiven av sina närmaste, natten till torsdagen.

 "Vi har nåtts av ett mycket tråkigt besked under förmiddagen. Vår legendariske läkare, kamrat, medmänniska, RIK:are Pål "Pålle" Henry Jeppsson somnade in natten till idag den 20 april. Det går inte att med ord beskriva hur mycket "Pålle" har betytt för Redbergslids IK, Göteborgshandbollen och svensk handboll", skriver klubben på sin hemsida. 

Hann få segerbeskedet 

Magnus Wislander, i dag assisterande tränare, kom till klubben 1981 och stod "Pålle" väldigt nära. 

– Han var en otrolig person. Han levde sitt liv som läkare och RIK:are. En sådan människa... det går inte att beskriva vad han har gjort. Han har ställt upp för alla i vått och torrt och hjärtat har brunnit för den här klubben även de senaste åren när just hjärtat gjort att han inte kunnat vara med på bänken, säger Wislander. 

I tisdags vann Redbergslid borta mot Sävehof och leder med 2–0 i matcher i kvartsfinalserien. Morgonen efter fick Pål Henry Jeppsson höra resultatet. 

– Han kunde inte svara, men han log. En seger i den matchen, det var det han önskade. Jag har alltid haft ett extra gott öga till honom. Så fort det har varit något har han funnits där. Även om man vetat om att han varit dålig ett tag blir det en sanning när det väl händer. Det är en tung dag, säger Wislander. 

Magnus Wislander stod "Pålle" väldigt nära.Foto: PER FRISKE / BILDBYRÅN

Tyst minut och sorgband

Redbergslid har haft en rad stora profiler genom åren, både på planen och i ledarstaben. 

– Men frågan är om inte "Pålle" är den störste vi någonsin har haft, säger klubbchefen Tony Larsson och fortsätter:

– Han var en sådan hedersman som var oerhört uppskattad av allt och alla. Han sa aldrig ett ont ord om någon – och kunde gå in och hjälpa även motståndare. Han brann för att hjälpa andra.

I samband med den tredje kvartsfinalen mot Sävehof i Lisebergshallen på söndag hålls en tyst minut och spelarna kommer att bära sorgband. 

– Nu gäller det att fullfölja detta och vinna för "Pålles" skull, så att han blir glad, säger Magnus Wislander. 

Relaterade ämnen
Markus Wulcan
Markus Wulcan
Hector Junelind
Hector Junelind

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag