Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅNFoto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
 Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅNFoto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
 Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

Storebrorsan följer Olivias VM-succé

Publicerad

Morbror Mikael, 49, tog fem SM-guld med RIK.

Brorsan Pontus, 27, öser in mål i Aranäs.

Kusinen Emil, 20, gör många mål som kantspringare i RIK.

Men ingen har nått så långt som Olivia Mellegård, 21, som gör succé i handbolls-VM och ska spela semifinal mot Frankrike på fredag.

– Det är jäkligt häftigt det hon får vara med om, säger Pontus, som följer varje steg syrran tar i Tyskland.

Olivia Mellegård gick in i VM-turneringen som andra alternativ på vänsterkanten.

Men en krånglande fot på Louise Sand i kombination med eget storspel i både försvar och anfall har gjort Sävehof-tjejen till förstaval.

– Olivia har fått en större roll än vad jag, och kanske även hon, trodde innan VM började, säger Pontus.

Fem guld på åtta säsonger i RIK

Den sex år äldre brodern var på plats och såg gruppmatcherna mot Polen och Ungern, sedan dess har han sett matcherna från tv-soffan.

– Jag försöker hålla mig lugn, men det är svårt. Jag blir väldigt engagerad, säger han.

Morbror Mikael Mellegård på den tid det begav sig. Här med klubbkompisarna i RIK Peter Gentzel och Ljubomir Vranjes och Drott-motståndaren Thomas Sivertsson.Foto: LEIF JACOBSSON

När familjen Mellegård träffas blir det en hel del handbollssnack.

Olivias morbror Mikaels fem guld på åtta säsonger i RIK har gett honom en stark plats i mesta mästarnas historiebok. 

Hans son Emil, med Kärra som moderklubb, har gjort några juniorlandskamper men har utöver många mål från högerkanten ännu inga formella meriter.

Pappa Glenn spelade i Heid och Önnered

Olivias storebror Pontus var, precis som hon själv, lovande i moderklubben Önnered. Men efter en axelskada i 19–20-årsåldern var han borta från handbollen i två och ett halvt år.

När han hittade tillbaka till handbollen fortsatte karriären i Aranäs där han hittills prickat in 98 mål, ligger fyra i handbollsligans skytteliga och är mitt uppe i sin bästa säsong i karriären.

– Jag har inte alls haft samma resa som Olivia. Jag var kanske inte lika talangfull, säger han.

Syskonen Mellegårds pappa Glenn har också varit på hög nivå. Han spelade i Heid och Önnered, kvalade vid ett tillfälle till elitserien.

Den fysiska kapaciteten fanns tidigt

Glenn har också en speciell roll i syskonens utveckling.

– Han var tränare först för mig och sedan för Olivia i Önnered. Och nu är han assisterande hos oss i Aranäs, berättar Pontus.

Emil Mellegård efter ett av många mål i RIK.Foto: BOBBO LAUHAGE / KAMERAPRESS.SE/IBL KAMERAPRESS.SE

Han är full av beundran för hur lillasyster utvecklats till den VM-stjärna hon är i dag.

– Olivia skulle tidigt vara med överallt. Hon ville vara med på våra träningar, är uppvuxen med en boll i näven, säger Pontus.

Men det handlade inte bara om handboll.

– Hon var väldigt duktig i fotboll också, spelade i Frölunda. Det fanns tidigt en väldig energi i henne. Man såg den fysiska kapaciteten, hon var så jädra explosiv. Hade rätt attityd tidigt. Hon var helt fantastisk i en SM-final för A-flickor i 16-årsåldern. Då förstod man att hon kunde bli riktigt bra, säger Pontus.

Olivia gick rakt ut i poolen

Lillasyster Olivias tuffhet märktes från tidiga år även när hon inte hade en boll i närheten.

– Hon gick alltid i bräschen. Var det något jag inte vågade göra skickade jag fram min syster, säger han.

Pontus drar ett från när familjen var i Thailand på semester när Olivia var tre år och han själv nio.

– Vi gick till hotellpoolen, Olivia och jag. Hon undrade om vi skulle bada. När jag sa att jag inte ville hoppa i la jag till något om att ”det får du göra”. Då gjorde hon det. Hoppade rakt ut. Det var djupt och hon kunde inte simma. Hon kunde ha drunknat. Jag var tvungen att hoppa i och putta upp henne, minns Pontus.

– Typiskt Olivia. Hon har aldrig varit rädd, aldrig tvekat.

Farsan åker nog ner

Nu står en semifinal mot Frankrike mellan Olivia och en finalplats i handbolls-VM. Men Pontus har match själv på söndag, kommer inte att åka ner.

– Men jag tror att farsan åker ner, han vill nog gärna vara där. Jag är hemma och tittar och njuter hur mycket som helst. Jag gläds oerhört mycket med henne, säger Pontus Mellegård.

Relaterade ämnen
Stefan Nilsson
Stefan Nilsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag