Stora ilskan – mot herrarnas pengaregn

Kajsa Mazolaqi, tränare för Skoftebyns damlag, är arg över att laget får betydligt mindre i elitstöd än ett herrlag som spelar i lägre division: "Man anser att herrfotboll är mer värd än damfotboll."
Foto: Privat

Herrarna får pengaregn när Trollhättans kommun fördelar elitstöd till fotbollsklubbarna.

Samtidigt måste det mer framgångsrika damlaget nöja sig med en bråkdel.

– Det känns som vi lever kvar på 1800-talet. Det är så snedvridet så det är sanslöst, säger Kajsa Mazolaqi, huvudtränare för Skoftebyns IF:s damlag.

När kommunpolitikerna i Trollhättan fördelar elitstöd till idrottsföreningar i staden får två fotbollsföreningar ekonomiskt bidrag.

Herrlaget i fotbollsklubben FC Trollhättan, som spelar i division två, beviljas 575 000 kronor. Samtidigt beslutas att damlaget i Skoftebyns IF som spelar i en högre serie, divison ett, bara får 100 000 kronor. Division två är fjärdedivisionen på herrsidan medan division ett är tredjedivsionen på damsidan.

Även Ttela och P4 Väst har rapporterat om den fördelning kommunens politiker gjort av elitstödspengarna.

"Så snedvridet att det är sanslöst"

Skoftebyns damlags huvudtränare Kajsa Mazolaqi är rejält upprörd:

– Det är jättefrustrerande och pinsamt av Trollhättans stad. Det känns som vi lever kvar på 1800-talet när en herrklubb som spelar i en lägre serie får mer pengar än ett damlag i högre division. Det är så snedvridet att det är sanslöst, säger hon.

Kajsa Mazolaqi, huvudtränare för Skoftebyns IF:s damlag som spelar i division 1.
Foto: Privat

Kajsa Mazolaqi menar att anledningen är solklar.

"Jättebesvikna"

– Det är ganska enkelt när man drar det till sin spets. Man anser att herrfotboll är mer värd än damfotboll. Alla är jättebesvikna över fördelningen. Det skulle varit tvärtom, att vi hade fått den största delen, säger hon.

Pengarna är "extremt viktiga" för laget konstaterar Kajsa Mazolaqi. Hela verksamheten landar i hur stor budgeten är.

– De behövs för att höja standarden. Det gäller allt från kläder och material på träningar till träningsläger, resor och möjlighet att locka fler duktiga spelare till föreningen, säger hon.

Tvingades spela med "värdelösa" fotbollar

Kajsa Mazolaqi berättar att det nu i år var första gången laget fick tillgång till riktiga bollar på träningarna.

– Vi har haft bollar där sömmen suttit utanför. Det har varit fotbollar, men de har varit helt värdelösa, som de gula bollar de har på skolgårdarna. Vi har fått tjata oss till bättre bollar, konstaterar hon.

Trollhättans kommuns press- och marknadschef Peter Asp menar att summorna som de två klubbarna fått är "proportionellt sett ungefär samma". 

"Stor skillnad i intresset"

– Ja, om man ser till omsättning, kostnader för tränare, spelare och så vidare. Att hålla en herrtrupp i division två är dyrare. Sedan gör vi också en marknadsbedömning av hur stort intresset är och vad vi får ut av det som stad. Det är bara att konstatera att som det är nu så är det stor skilllnad i intresset för FC Trollhättan respektive Skoftebyn, till exempel vad gäller publik på matcher, säger Peter Asp.

Han berättar att FCT har haft elitstöd i många år och laget har spelat i superettan ett par säsonger.


GRATIS! Ladda ner GT:s nyhetsapp i Iphone & Android 


Kommunen ville fortsätta satsningen

– Nu har de inte lyckats sportsligt och spelar i division två. Då har kommunen inte velat dra undan mattan, utan har velat hålla i satsningen för att kunna få fram ett elitlag inom herrfotbollen, säger han.

Peter Asp förklarar att man tycker att det varit värt att göra en satsning på damlaget som "ändå visat att de har en ambition att ta sig upp på elitnivå".

Han framhåller också att föreningarna själva är överens om fördelningen, att "nio av elva föreningar står bakom FC Trollhättan".

"Det är rent skitsnack"

Oppositionsrådet Peter Eriksson, M, håller inte med om att elitstödsfördelningen är rimlig och rättvis. Han vänder sig kraftigt emot resonemanget att det kostar mer att hålla igång en herrtrupp.

– Det är rent skitsnack. Hade man från börjat haft samma ambition för damlaget hade det varit en liknande kostnadsbild. Då hade de kunnat spela på samma planer, haft samma möjligheter att köpa spelare och så vidare. Damerna har aldrig fått samma ekonomiska förutsättningar, säger han.

Peter Eriksson, M, oppositionsråd i Trollhättan.
Foto: Trollhättan stad

Peter Eriksson hade hellre sett att hela summan på 675 000 hade gått till Skoftebyns damlag.

– Eftersom de ligger i division ett har de större möjlighet att bli ett elitlag. Det hade visat att man på riktigt ser tjejidrotten som en viktig del varumärket för Trollhättans stad. Och att det praktiskt inte spelar någon roll om man är man eller kvinna när man utövar sin idrott.

S-kommunalrådet: "Rimlig summa"

Kommunstyrelsens ordförande Paul Åkerlund, S, som står bakom beslutet säger till Ttela:

–  Så som läget är i dag är omkostnaderna högre för FCT och ett herrlag i division två, det är det vi får ta hänsyn till. Sen får man inte glömma att Skoftebyn själva tycker det är en rimlig summa, säger Paul Åkerlund.

Något som Kajsa Mazolaqi också är upprörd över.

– Det var en snedvriden ansökan om elitstöd från Skoftebyn själva. De ansökte om 150 000 till damerna och 550 000 till herrarna (som inte fick något stöd, reds anm.). Det är också helt skevt.

GT har sökt Skoftebyns ordförande Mikael Rosell.