Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stora bakslaget för Elmanders salong

Amanda Elmander i lokalerna på Skönhetssalongen i Göteborg.Foto: JAN WIRIDEN
Amanda och Johan Elmander på Fotbollsgalan 2011.Foto: ROGER TILLBERG/STELLA PICTURES

Johan Elmanders skönhetssalong, som han äger tillsammans med sin fru Amanda, får skarp kritik av Arbetsmiljöverket.

Efter en inspektion konstateras att salongen brister på flera punkter – bland annat saknas förteckning för kemiska riskkällor.

– Kritiken är relevant, vi får bättra oss, säger Amanda Elmander som är företagets vd.

Inspektionen skedde på Skönhetsfabriken i Posthotellet i centrala Göteborg 5 september.

Resultatet av den var att det fanns brister på fyra områden.

Rutiner för systematiskt arbetsmiljöarbete.

Undersökningar och riskbedömningar.

Belastningsergonomiska brister.

Kemiska riskkällor.

Skönhetssalongen har nu fyra månader på sig att åtgärda bristerna innan Arbetsmiljöverket gör en ny kontroll. "Om ni inte åtgärdar bristerna och riskerna kan vi komma att besluta om ett föreläggande eller förbud", står det i inspektionsmeddelandet.

– Vi ska naturligtvis åtgärda bristerna. Arbetsmiljöarbete är viktigt, men jag kände inte till alla krav som fanns, helt enkelt. Jag är ny på det här, jag har bara arbetat som vd under ett år, säger Amanda Elmander som har ett förflutet som sjuksköterska.

Inte riskbedömt kemikalier

Under punkten kemiska riskkällor skriver inspektören bland annat följande: Det fanns inga skyddsblad och ni kunde inte visa att ni undersökt och riskbedömt de kemikalier ni använder och hur arbetstagarna ska skydda sig.

Det låter ganska allvarligt..?

– Ja, vi tar det på allvar. Men det handlar inte om preparat som kunder kommer i kontakt med, ingen kosmetika. Utan det handlar om sånt som finns i städskrubben, som vaktmästare och städare arbetar med. Men vi ska givetvis rätta oss efter regler och verkets rekommendationer också på denna punkt, säger Amanda Elmander.

Arbetsmiljöverkets regionchef, Pernilla Nila, ser så här på anmärkningen i en skriftlig kommentar till oss:

"I detta fall handlade det om städartiklar men även kemikalier för att hantera poolskötsel. En del skönhetsbehandlingar innebär arbete med kosmetika som består av ohälsosamma kemikalier om man utsätts för dem ofta, tex. för nagelskulptörer och fransförlängare."

Lång utlandskarriär

Makarna Elmander har ägt Skönhetsfabriken sedan 2010. Amanda började arbeta aktivt i verksamheten sedan fotbollsspelaren Johan Elmanders 14 år långa utlandskarriär slutade förra året. Då återvände den 85-faldige landslagsmannen till Örgryte IS (han medverkade dock inte i tisdagens match mot mot Trelleborg på grund av skada) efter spel i Holland, Danmark, Frankrike, England och Turkiet.

Johan Elmander i landslagsoverall 2015.Foto: NILS PETTER NILSSON

36-åringen har tjänat mycket stora pengar på fotbollen, men en del av dessa har förlorats i verksamheten på Skönhetsfabriken.

GT har tidigare rapporterat om att företaget gjort stora förluster. Sedan starten har man förlorat cirka 25 miljoner kronor på verksamheten.

– Det har varit kämpigt, ja, men som jag sagt tidigare räknade vi med ett antal kämpiga år till en början. Nu går det absolut åt rätt håll. Jag har en förhoppning på ett nollresultat i år, säger Amanda Elmander. 

 

Detta är Skönhetsfabriken

Skönhetsfabriken ägs av Johan Elmander, 36, och hustrun Amanda Elmander, 33. 

Vd: Amanda Elmander. 

Verksamhet: Hudvård, träning och relax. 

Omsättning 2015: 23,9 miljoner kronor (18 månader). 

Resultat: -5,5 miljoner kronor efter finansnetto.

Totala förluster sedan start 2010: 25,3 miljoner kronor (efter finansnetto).

Soliditet: 2,4 procent. 

Antal anställda: 26.