Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stoppade brand i bilen
– med underkläderna

Henning Solberg.
Foto: Peo Möller
Solberg under Portugals VM-rally.
Foto: Imago Sportfotodienst

En bil brinner – vad skulle du släcka den med?

För den norske rallyföraren Henning Solberg, 43, var svaret lika oväntat som självklart.

– Jag tog av mig underkläderna och tryckte in dem i avgasröret, säger han till P4 Värmland.

Henning Solberg – bror till Petter – körde på en sten och åkte av vägen under VM-rallyt i Portugal. Bilen tog fyr och dramatiska scener utspelade sig vid sidan av vägen.

Samtidigt som fordonet hamnade snett med fronten uppåt började olja rinna från motorn och fattade eld vid det heta avgasröret.

Henning Solberg kom på en udda lösning – och agerade blixtsnabbt.

– Då tog jag av mig underkläderna och tryckte in dem i avgasröret. Underkläderna är ju brandsäkra så då brann det inget mer, säger han till P4 Värmland och förklarar att han var "helt tom på andra idéer".

Solberg: "Verkligen dramatiskt"

Efter en halvtimme var branden släckt.

Bilderna på Solberg i bar överkropp kablades ut i tv-sändningen och har fått stor spridning i norska medier. Men till NRK säger den 43-årige rallyföraren att han är tacksam för att inte allt syntes.

– Jag var inte naken, men inte långtifrån. Jag är glad att inte alla bilderna därifrån har lagts ut, säger han med ett leende.

– Det var verkligen dramatiskt. Oljan bara rann och rann och jag visste inte vad jag skulle göra. Jag fick faktiskt lite panik, vi testade med jord men det var inget som hjälpte. Det var som att försöka släcka en oljebrand i Nordsjön.

"En portugis fick dem"

Mekanikerna lyckades laga bilen efter dramat och Solberg var tillbaka i racet redan dagen efter.

Han slutade på 23:e plats totalt.

Och underkläderna fick en ny ägare.

– Det var faktiskt en portugis som försvann med mina underkläder. Han ville ha dem som souvenir. Brandsäkra, uppbrända underkläder – det är bra, säger Solberg till NRK.


TV: Här släcker Henning Solberg branden – med underkläderna