Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Stjärnskottet om sin stora framtidsdröm

Malin Diaz Pettersson drömmer om att ta en ordinarie plats i landslaget. Här tränar hon med laget på Ullevi tidigare i veckan.
Foto: Bobbo Lauhage

21 år gammal är Malin Diaz Pettersson ett av landslagets stora framtidshopp. Men hon är ingen nykomling på fotbollskartan.

– Det känns att man levt det här livet ett tag, säger Malin Diaz Pettersson.

Landslaget är återigen tillbaka i Göteborg efter vinsten i det första EM-kvalet i Moldavien. Laget tillbringade fredagen bland annat med att spela tv-spel där många av spelarna själva var avbildade. Och när torsdagens startelva fick ledigt passade de yngre medlemmarna på att träna lite extra på Ullevi. En av dem var Malin Diaz Pettersson - som var nöjd med torsdagens vinst.

– Det var jätteskönt. Det var en tuff match att spela eftersom de backade hem så mycket och vi har så klart en del att jobba på. Men det var skönt att ta tre poäng, säger Malin Diaz Pettersson som fick hoppa in i den 46:e minuten i fredagens match.

– Jag spelade helt okej. Jag behöver jobba på att ha mer fart framåt och våga utmana lite mer. Men det var kul att få speltid, säger Malin Diaz Pettersson.

Risk att man tröttnar

Redan som 15-åring startade hon sin allsvenska karriär i AIK. Trots sin unga ålder - 21 år - kan hon redan nu ses som rutinerad och etablerad i den svenska fotbollsvärlden. Hon har hunnit spela i tre allsvenska klubbar och har för tillfället en plats i startelvan hos Eskilstuna United. Och fotbollsvärlden känner hon sig trygg i.

– Det känns att man varit med ett tag. Jag tror det är en fördel att man varit med tidigt och lärt sig mycket. Jag har varit på alla arenor i damallsvenskan flera gånger och jag känner till det mesta, säger Malin Diaz Persson.

Finns det några nackdelar med att starta så tidigt?

– Det kan väl finnas risk att man tröttnar, men det är ingenting jag har känt av.

Har inte bråttom utomlands

Malin Diaz Pettersson känner själv att hon utvecklats sedan debuten i AIK. Hon menar att om man ska kunna spela på internationell nivå behöver man ha ett "stort spel" och kunna "vända spelet" på bra sätt.

– Jag har försökt jobba med att få ett större spel, många tyckte att jag spelade för korta passningar, säger hon.

Vad har du för drömmar om framtiden?

– Jag trivs jättebra i Eskilstuna och i Sverige så just nu känner jag inte att jag har bråttom att komma utomlands. Men man vet ju aldrig hur det blir i framtiden. Sedan vill jag så klart ta en startplats i landslaget och bli ordinarie här. Det är min dröm, säger Malin Diaz Pettersson.

Malin Diaz Pettersson

Ålder: 21 år

Position: Mittfält

Moderklubb: Vendelsö IK

Antal matcher i allsvenskan: 73

Antal A-landskamper: 14

Tidigare klubbar: AIK, Tyresö FF

Nuvarande klubb: Eskilstuna United DFF

Källa: Svff

Unga talanger på väg in i startelvan

Fridolina Rolfö, född 1993 (Linköpings FC)

Malin Diaz Pettersson, född 1994 (Eskilstuna United DFF)

Pauline Hammarlund, född 1994 (Piteå IF)