Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stjärnans varning inför bussresorna

Kim Ganevik.
Foto: Per Wiklund.
Foto: Per Wiklund.

Han har öppet berättat om sitt spelmissbruk som kostade stora summor pengar och ett förhållande.

På sociala medier kommer Mullsjös Kim Ganevik, 27, med ett tydligt budskap inför SSL-premiären: Sluta hetsa!

– Det är lätt att bli övertygad om någon annan säger till en, säger landslagsspelaren.


Se alla matcher från SSL på SportExpressen Play! Just nu endast 99 kronor första månaden - skaffa ditt konto här! 

Det var för två år sedan som Kim Ganevik var nere i skiten.

När lönen kom försökte han direkt dubbla den genom att spela.

Det gjorde bland annat att han förlorade både vänner och sin nuvarande flickvän.

– Det var jävligt egoistiskt att sätta hennes liv på spel också, sa Ganevik i en intervju med SportExpressen i somras.

Kim Ganeviks varning inför bussresorna

Kim Ganevik har fått hjälpt av psykolog för att få bukt med problemen och i dag spelar han inte längre.

Men han ser hur spelandet är utbrett bland spelarna i SSL-innebandyn. När säsongen nu börjar ser han många faror. En av dem: Bussresorna till bortamatcherna.

– Innan det gick utför med mig var det mycket spel på bussen. Det blev en extra krydda till de resorna. Alla tyckte det var kul och det blev en slags gemenskap om man hade spelat på samma lag, säger Kim Ganevik.

Han har ingenting emot att folk spelar, men vill att folk tänker på konsekvenserna och inte hetsa andra.

”Alla blir inte beroende och det är inte någon som behöver viska för att jag sitter bredvid. Men jag ber er, håll koll på varandra och ge fan i att hetsa någon att lägga ett spel!”, skrev han i ett långt inlägg på sociala medier häromveckan.

– Det är lätt hänt, att man försöker rycka med alla. Det ångrar man nu. Man ser det bara som rolig grej först innan man ser hur långt det går. Man vill att alla ska lägga samma spel men alla har det inte på samma sätt ekonomiskt, säger Kim Ganevik.

”Finns någon skam med spelmissburk”

Landslagsforwarden tror att det här problemet finns inom alla SSL-lag och även i många andra idrotter, men att det främst är utbrett på herrsidan.

– Det finns nog på damsidan också men jag tror inte det är den hetsen. Killar är mer hetsiga och gör man inte det som andra hetsar om är man en mes eller vad det nu kan vara.

Införde ni i Mullsjö några spelrestriktioner efter att du berättade om ditt missbruk?

– Nej, inget sånt. Jag har varit tydlig mot alla med vad jag har varit med om. Att man ska tänka sig för lite extra. Det var många som fick sig en tankeställare då och la spelet på paus, men nu har det dragit i gång igen. De behöver inte smyga med det för att jag är med. Jag hoppas snappa upp signaler om det är något misstänksamt. Annars är det upp till var och en hur de vill göra, de vet vad jag finns i alla fall.

Kim Ganevik erkänner att det känns jobbigt att veta att det finns en massa andra människor som i detta nu går igenom samma sak som han gjorde när det var som värst.

– Det finns någon slags skam. Alla ska vara stenhårda och hålla huvudet högt. Men jag tror det är fler som har ont mentalt än som har ont i kroppen. Det räcker med att någon tar steget. Att man visar sig svag och det blir direkt mer accepterat. Där försöker jag gå i bräschen och jag gör vad jag kan för att normalisera det.

https://twitter.com/kimganevik/status/1306218696134873089?s=20