Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stjärnans nya lyxhus – på ”Sveriges guldkust”

Jonas Jerebko är Sveriges enda NBA-stjärna.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Jonas Jerebko med dottern Izabel och frun Johanna Lundbäck Jerebko.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Foto: D. ROSS CAMERON / AP / TT

Jonas Jerebko, 31, gör succé i stjärnlaget Golden State Warriors.

Vid sidan av basketplanen har NBA:s ende svensk köpt ett sommarhus på den svenska västkusten. 

Bostaden beskrivs som ”en av Onsalas i särklass mest unika fastigheter”.

Samtidigt vill Jerebko hyra en idrottshall i Kungsbacka för att kunna träna på egen hand i sommar.

Jonas Jerebko i stjärnlaget Golden State Warriors.
Foto: D. ROSS CAMERON / AP / TT

Jonas Jerebko från Kinna i Västergötland har imponerat i Golden State Warriors den här säsongen. Svensken – som gick ner från cirka 36 miljoner kronor per säsong till omkring 20 när han bytte klubb – har fått oväntat mycket speltid i superlaget och verkligen tagit chansen i världens bästa basketliga. Golden State, som har två raka mästerskapstitlar, toppar NBA:s västra konferens.

För den 208 centimeter långe 31-åringen – som spelat i NBA sedan 2009 och under sin karriär dragit in runt 300 miljoner kronor – har klubbytet inneburit en nytändning. Han är uppskattad i sin nya omgivning.

– Jerebko är så värdefull för oss, sa coachen Steve Kerr om svensken häromdagen.

Vid sidan av framgångarna på basketplanen har Jonas Jerebko och hans fru Johanna Lundbäck Jerebko från Kalix nyligen fått tillökning i familjen. Sedan tidigare har paret dottern Izabel tillsammans och för två veckor sedan föddes Celine.

Sommaren planerar familjen att tillbringa på svensk mark. 

Jonas och Johanna Jerebko har köpt ett hus i västkustidyllen Onsala i Kungsbacka kommun. Fastigheten beskrivs av mäklaren som förmedlat den som ”en av Onsalas i särklass mest unika fastigheter med vidsträckt havsutsikt och högt, fritt, privat syd/västläge”.

Onsala.
Foto: HENRIK JANSSON
Onsala.
Foto: HENRIK JANSSON

LÄS MER: Jerebkos miljonregn – efter superövergången

Köpt fastighet för 14,5 miljoner

Huset, som har en boarea på 377 kvadratmeter, ligger 75 meter från havet och enligt Fastighetsregistret köpte paret Jerebko fastigheten för 14,5 miljoner kronor.

– Vi köpte ett sommarhus i Sverige tillsammans i somras, så nästa sommar planerar jag att stanna nästan hela sommaren i Sverige, tror jag, för första gången sedan jag gick ut gymnasiet, sa Jonas Jerebko tidigare i vintras.

Onsalahalvön – med orter som Vallda, Lerkil, Onsala och Gottskär – är belägen väster om Kungsbacka och i en annons från en mäklarfirma beskrivs halvön som ”Sveriges guldkust”.

Men någon permanent flytt till Sverige planerar familjen Jerebko inte för.

– Vi trivs jäkligt bra i USA, så vi kommer alltid ha ett hus i USA. Jag har mycket vid sidan om som jag jobbar med som går bra, så man vill inte bara lämna USA. 

Ingen större hemlängtan, alltså?

– Hemlängtan tog slut efter första åren utomlands. Jag trivs så bra i det jag gör. Och nu har jag ju familjen här också.

Jonas Jerebko med dottern Izabel och frun Johanna Lundbäck Jerebko.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

LÄS MER: Jerebkos makalösa skott från halva plan

Vill hyra en hall på egen hand

Kontraktet med Golden State Warriors löper över den här säsongen, men Jonas Jerebko har inga som helst planer på att trappa ner när det går ut.

– Kroppen känns hur bra som helst. Jag tycker fortfarande att jag blir en bättre basketspelare. Jag kan spela i tre år till, sju år till … Men det blir nog inget annat än NBA, skulle jag tro. Det känns som jag hör hemma i denna liga, och det har jag väl visat också, sa han tidigare i vintras.

För att bibehålla formen under sommaren i Sverige vill Jonas Jerebko hyra en idrottshall på egen hand i Kungsbacka kommun under sommarmånaderna, vilket Kungsbacka-Posten avslöjade i går. Enligt handlingar som GT tagit del av har basketstjärnan, via ombud, ansökt om träningstider i Kollahallen som ligger en mil från hans nya bostad.

”Jonas ger gärna kommunen bra publicitet genom att bjuda in ungdomar till någon av träningarna för autografsignering eller liknande”, står det bland annat att läsa i ansökan.

Kungsbacka kommun låter i ett mejlsvar meddela att halltiderna för sommaren inte är satta än, men att kommunen kommer att titta på alla ansökningar inom kort.


LÄS MER: Svenska kändisarnas liv i direktörsidyllen

LÄS MER: ”Var de enda orden jag behövde höra”

LÄS MER: Jerebkos miljonsatsning: ”Otroligt bra investering”

Jonas Jerebko

Ålder: 31 år.

Född: Kinna.

Längd: 208 centimeter.

Vikt: 105 kilo.

Klubbar: Marbo, Plannja, Angelico Biella (Italien), Detroit Pistons, Boston Celtics, Utah Jazz och Golden State Warriors.