Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Stenåldersmänniskor som är på fel positioner"

Kosovare Asllani.
Foto: ADAM IHSE / TT
Nilla Fischer.
Foto: ADAM IHSE / TT

GÖTEBORG. I Danmark tog man till strejk i ett försök att få igenom ersättningskrav mot förbundet. 

I Norge tog herrlandslaget initiativ till att dela lönerna lika med damerna. 

I det svenska landslaget har man följt de båda debatterna på nära håll. 

– Problemet ligger djupt hos Fifa och Uefa. Det är stenåldersmänniskor som sitter på fel positioner där uppe, säger Kosovare Asllani. 

Det var i september som det danska damlandslaget i fotboll tog till strejk i ett försök att få igenom ett kollektivavtal som gör att spelarna blir anställda av fotbollsförbundet när de representerar landslaget. Detta har det danska fotbollsförbundet inte gått med på, av kostnadsskäl. 

När det svenska landslaget samlades i Göteborg inför fredagens VM-kvalmöte mot just Danmark red de ut till sina motståndares försvar. 

– Jag tycker att det är oerhört starkt av dem att kämpa vidare och verkligen göra allt de kan för att få till ett så bra avtal som möjligt. Jag hejar på dem, säger Nilla Fischer. 

"Står bakom"

– Det är en diskussion som måste tas och alla som tar den gör helt rätt. Vi står hundra procent bakom de danska spelarna. Vi vill att det ska lösa sig för dem, säger Kosovare Asllani och fortsätter:

– Jag hoppas att Danmarks fotbollsförbund vaknar och gör det som är rätt. Vi damer spelar nästan gratis i dag och det är inte okej med tanke på hur mycket tid vi lägger ner på det här. Man måste visa att man är beredd att ge en bit av kakan. 

Samtidigt som diskussionen pågår i Danmark har det norska herrlandslaget gått ut med att man avstår en del av sin pott, för att ge mer av pengarna till damerna. Från och med 2018 kommer herr- och damlandslaget få lika mycket pengar från förbundet vid landslagssamlingar. 

– Det är oerhört positivt. Det som är stort är att det egentligen inte varit en diskussion, utan att herrarna lite har insett hur privilegierade de är. Men det är också en strukturfråga där problemet i sig inte är löst än. De privilegierade måste först inse vad de har och sedan dela med sig, men all cred till Norge. De sätter ett stort exempel som jag hoppas många tar vid, säger Nilla Fischer, som får medhåll av Caroline Seger: 

Ligger djupt rotat

– Det har varit en ständig kamp under hela min karriär om både stora och små saker. Det har hänt mycket under åren jag har spelat, men man kan inte blunda för de här problemen längre. Men det är bättre sent än aldrig, vi går åt rätt håll. 

– Det var en som sa till mig: ”Det är inte herr- och damfotboll utan det är fotboll och en sport vi alla älskar”. Det är viktigt att försöka förmedla. 

Problemet som utgör grunden i frågan ligger dock djupare rotat än hos de respektive förbunden, menar Kosovare Asllani. 

– Problemet ligger djupt hos Fifa och Uefa. Det är stenåldersmänniskor som sitter på fel positioner där uppe. 

Är detta en diskussion som förs även internt hos er?

– Ja, det är en diskussion vi för, definitivt. Nu har vi fullt fokus på matchen mot Danmark, men det är klart att vi för en diskussion om detta, säger Asllani.