Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Stefan Holm var alltid ledig på lördagar..."

Sofie Skoog under sitt största ögonblick hittills i höjdkarriären: 1,94 i kvalet under OS i Rio de Janeiro. Foto: DANIEL STILLER
Sofie Skoog har haft ett fantastiskt år som höjdhoppare. På Friidrottsgalan är hon nominerad i två klasser plus att hon är en av de som kan få priset som Foto: CARL SANDIN
Stefan Holm tog själv OS-guld i höjdhopp 2004. Nu tränar Sofie Skoog. Foto: ANDREAS L ERIKSSON

Säsongen toppades med personligt rekord och en sjundeplats i OS.

Höjdhopparen Sofie Skoog, 26, har sett om finalen i Rio de Janeiro fyra-fem gånger.

– Jag hoppade okej, men det finns mycket jag kan göra för att bli bättre, säger hon.

Vid onsdagens Friidrottsgala får vi se om årets framgångar räcker för att Sofie Skoog ska bli ”Årets friidrottare”.

Söndagen 4 september tog friidrottsåret slut för Sofie Skoog. En omvälvande säsong som placerade henne i ett rampljus hon inte kunde drömma om när tävlingshoppandet började i slutet av januari.

Femma i inne-VM, sjua i OS och storseger i finnkampen. Tunga meriter när friidrotts-Sverige samlas för för sin årliga gala i Stockholm på onsdag.

Om det räcker hela vägen till titeln ”Årets friidrottare” återstår att se.

– Jag är väldigt glad att vara med i snacket. Men det är hård konkurrens, säger hon.

Höjdhopparen är dock väldigt nöjd med utfallet under säsongen.

– Den här säsongen är den bästa jag har gjort. Och jag älskar mästerskap, det är det bästa som finns. Ju större tävlingen är, desto roligare är det, säger Sofie Skoog.

Men när säsongen tog slut tog också Sofie Skoog slut. Efter sista finnkampsdagen 4 september var det över.

– Jag hade min vila en och en halv vecka efter finnkampen. Då låg jag mycket hemma i soffan och såg på serier. Jag hade inte varit hemma så mycket på lång tid. Jag längtade bara efter att göra ingenting, säger hon.

"Vi gillar statistik"

Under största delen av året har Sofie Skoog planerad ledighet, en dag i veckan. Att det blev just lördagar beror på hennes tränare.

– Stefan Holm var alltid ledig på lördagar. Och det passar bra även för mig. Det är viktigt att vara ledig en dag i veckan när man tränar hårt, säger Skoog.

OS-mästaren Stefan Holm (Aten 2006) är statistiker av stora mått. Det har Sveriges bästa kvinnliga höjdhoppare nytta av.

– Vi är lika, gillar statistik. Det är roligt att ha koll på hur många tävlingar över 190 jag har gjort och på vilka tävlingar och jämföra det med andra år. Stefan har sammanställt en sådan excel-fil åt mig, berättar Sofie Skoog.

Det är också överens om hur de ska ställa in siktet mot nästa säsong.

194 är det personliga rekordet inomhusrekordet från februari att slå.

194 är också utomhusrekordet, satt i kvalet i Rio.

– Jag har inga speciella höjdmål. Jag siktar bara på att bli bättre än jag var innan, säger hon.

"Är något helt annat"

Det är där studerandet av OS-finalen kommer in i bilden.

– Jag är inte speciellt nördig, men det är intressant att jämföra tekniken i de olika hoppen. Det är en känsla i sig att se det utifrån, när man binder ihop allting, säger Skoog.

Men innan Sofie Skoog och en del andra friidrottare börjar sikta mot det första träningslägret (26 december bär det av till Sydafrika) och nästa säsongs tävlingar är det fest.

På onsdag träffas hela gänget vid Friidrottsgalan i Stockholm. 

– Det ska bli riktigt kul att träffa alla friidrottskompisar i en paus mitt i den hårda försäsongsträningen. Att ta på sig klänning och gå på fest är ju något helt annat än när vi träffas i tränings- eller tävlingskläder på någon arena, säger Sofie Skoog.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!