Sofie Skoog under sitt största ögonblick hittills i höjdkarriären: 1,94 i kvalet under OS i Rio de Janeiro. Foto: DANIEL STILLERSofie Skoog under sitt största ögonblick hittills i höjdkarriären: 1,94 i kvalet under OS i Rio de Janeiro. Foto: DANIEL STILLER
Sofie Skoog under sitt största ögonblick hittills i höjdkarriären: 1,94 i kvalet under OS i Rio de Janeiro.  Foto: DANIEL STILLER
Sofie Skoog har haft ett fantastiskt år som höjdhoppare. På Friidrottsgalan är hon nominerad i två klasser plus att hon är en av de som kan få priset som Foto: CARL SANDINSofie Skoog har haft ett fantastiskt år som höjdhoppare. På Friidrottsgalan är hon nominerad i två klasser plus att hon är en av de som kan få priset som Foto: CARL SANDIN
Sofie Skoog har haft ett fantastiskt år som höjdhoppare. På Friidrottsgalan är hon nominerad i två klasser plus att hon är en av de som kan få priset som  Foto: CARL SANDIN
Stefan Holm tog själv OS-guld i höjdhopp 2004. Nu tränar Sofie Skoog. Foto: ANDREAS L ERIKSSONStefan Holm tog själv OS-guld i höjdhopp 2004. Nu tränar Sofie Skoog. Foto: ANDREAS L ERIKSSON
Stefan Holm tog själv OS-guld i höjdhopp 2004. Nu tränar Sofie Skoog. Foto: ANDREAS L ERIKSSON

"Stefan Holm var alltid ledig på lördagar..."

Publicerad

Säsongen toppades med personligt rekord och en sjundeplats i OS.

Höjdhopparen Sofie Skoog, 26, har sett om finalen i Rio de Janeiro fyra-fem gånger.

– Jag hoppade okej, men det finns mycket jag kan göra för att bli bättre, säger hon.

Vid onsdagens Friidrottsgala får vi se om årets framgångar räcker för att Sofie Skoog ska bli ”Årets friidrottare”.

Söndagen 4 september tog friidrottsåret slut för Sofie Skoog. En omvälvande säsong som placerade henne i ett rampljus hon inte kunde drömma om när tävlingshoppandet började i slutet av januari.

Femma i inne-VM, sjua i OS och storseger i finnkampen. Tunga meriter när friidrotts-Sverige samlas för för sin årliga gala i Stockholm på onsdag.

Om det räcker hela vägen till titeln ”Årets friidrottare” återstår att se.

– Jag är väldigt glad att vara med i snacket. Men det är hård konkurrens, säger hon.

Höjdhopparen är dock väldigt nöjd med utfallet under säsongen.

– Den här säsongen är den bästa jag har gjort. Och jag älskar mästerskap, det är det bästa som finns. Ju större tävlingen är, desto roligare är det, säger Sofie Skoog.

Men när säsongen tog slut tog också Sofie Skoog slut. Efter sista finnkampsdagen 4 september var det över.

– Jag hade min vila en och en halv vecka efter finnkampen. Då låg jag mycket hemma i soffan och såg på serier. Jag hade inte varit hemma så mycket på lång tid. Jag längtade bara efter att göra ingenting, säger hon.

"Vi gillar statistik"

Under största delen av året har Sofie Skoog planerad ledighet, en dag i veckan. Att det blev just lördagar beror på hennes tränare.

– Stefan Holm var alltid ledig på lördagar. Och det passar bra även för mig. Det är viktigt att vara ledig en dag i veckan när man tränar hårt, säger Skoog.

OS-mästaren Stefan Holm (Aten 2006) är statistiker av stora mått. Det har Sveriges bästa kvinnliga höjdhoppare nytta av.

– Vi är lika, gillar statistik. Det är roligt att ha koll på hur många tävlingar över 190 jag har gjort och på vilka tävlingar och jämföra det med andra år. Stefan har sammanställt en sådan excel-fil åt mig, berättar Sofie Skoog.

Det är också överens om hur de ska ställa in siktet mot nästa säsong.

194 är det personliga rekordet inomhusrekordet från februari att slå.

194 är också utomhusrekordet, satt i kvalet i Rio.

– Jag har inga speciella höjdmål. Jag siktar bara på att bli bättre än jag var innan, säger hon.

"Är något helt annat"

Det är där studerandet av OS-finalen kommer in i bilden.

– Jag är inte speciellt nördig, men det är intressant att jämföra tekniken i de olika hoppen. Det är en känsla i sig att se det utifrån, när man binder ihop allting, säger Skoog.

Men innan Sofie Skoog och en del andra friidrottare börjar sikta mot det första träningslägret (26 december bär det av till Sydafrika) och nästa säsongs tävlingar är det fest.

På onsdag träffas hela gänget vid Friidrottsgalan i Stockholm. 

– Det ska bli riktigt kul att träffa alla friidrottskompisar i en paus mitt i den hårda försäsongsträningen. Att ta på sig klänning och gå på fest är ju något helt annat än när vi träffas i tränings- eller tävlingskläder på någon arena, säger Sofie Skoog.

Stefan Nilsson
Stefan Nilsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag