Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Stående ovationer för svenskarna – Kittel sexa

Foto: NIKLAS LARSSON / BILDBYRÅN / BILDBYRÅN
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Foto: /IBL / /IBL
Foto: /IBL / /IBL

GÖTEBORG. Scandinavium exploderade när Tinne Wilhelmsson-Silfvén gav sitt yttersta i världscupfinalen.

Det blev stående ovationer till både henne och Patrik Kittel, som gick upp i ledningen efter sin ritt.

– Nej nu får ni sluta, säger en rörd Patrik Kittel efter tävlingen.

Isabell Werth är fortsatt oslagbar och tog tredje raka segern.

När Kittel kom in tog stämningen nya höjder i Scandinavium. Till tonerna av Guns N' Roses gjorde han ett i stort sett prickfritt program. 

– Det var riktigt riktigt bra, säger expertkommentator Gunilla Byström i SVT.

– Tänk att få 13 000 personer att ställa sig upp, det är väldigt magiskt. Jag tror alla ryttare har fått enormt mycket positivitet här och fina kommentarer från publiken, man märker att alla vill vara med och göra bra rundor, säger Patrik Kittel efter tävlingen.

Patrik Kittel: ”Brukar inte kommentera domare”

I studion spekulerade Gunilla Byström och kommentatorn Annamaria Fredholm om han skulle slå sitt personliga rekord på 85,875 procent, men det blev en bit ifrån. 82,462 procent och Kittel slutade sexa.

– Jag brukar aldrig kommentera domarna, det är jättebra poäng, men det är klart att man alltid vill ha mer. Jag tror ändå det är hans tredje bästa resultat, så där måste man ju vara lite realist själv.

När han tänker till på vad det faktiskt är han varit med om blir Patrik Kittel rörd.

– Nej nu får ni sluta innan jag börjar gråta. Nej det känns fantastiskt, alla är så glada och alla dressyrmänniskor är så entusiastiska, säger Patrik Kittel.

Isabell Werth och Wiehegold efter segerritten. Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Det blev återigen tyskt i topp med Isabell Werth som tillsammans med stoet Wiehegold tog hem segern för tredje året på raken.

– Jag tror den svenska publiken gillar Wiehegold, så det är kul att komma till Scandinavium och visa upp oss, sa Werth om sin häst efter fredagens tävling.

”Det är obeskrivligt”

När Tinne Wilhelmsson-Silfvén startade hade Don Auriello svårt att stå still i den inledande halten, och poängen var i början svaga. Wilhelmsson-Silfvén hämtade upp efter missen och procenten ökade allt eftersom domarna fick fler rörelser att bedöma.

På sista uppridningen framför huvuddomaren klappade hela Scandinavium i takt med Don Auriellos steg, men ekipaget höll sig kall och i den avslutande halten stod han blixt stilla. Det blev 80,718, och efter ritten hyllade Wilhelmsson-Silfvén sin häst.

– Att rida för den här publiken är obeskrivligt faktiskt. Jag har en häst som älskar den här atmosfären, jag kan skritta ut på lång tygel och han bara älskar det här livet. Det är rörande att sitta på, säger Tinne Wilhelmsson-Silfvén i SVT efter ritten.