Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Spelet bakom Blåvitts värvning av Hysén

"Tobbe e klar" – igen.

Foto: Nils Jakobsson / Bildbyrån

IFK Göteborgs sportchef Mats Gren.

Foto: Johanna Lundberg

Shanghai SIPG:s manager Sven-Göran Eriksson.

Foto: Ylwa Yngvesson

GÖTEBORG. Shanghai SIPG köpte ut Tobias Hysén, 33, från kontraktet.

Anfallaren vänder nu hem till IFK Göteborg – och väljer att avstå sign-on-bonus.

Samtidigt mer än halverar Hysén sin lön jämfört med den senaste sejouren i Blåvitt, enligt GT:s uppgifter.

– Jag vill inte gå in på några summor, men det var en bra lösning för oss. Han kände att det var payback-time, säger sportchefen Mats Gren.

Tobias Hysén har skrivit på för IFK Göteborg. Avtalet sträcker sig över 2017 med option på 2018.

De sista detaljerna i övergången blev klara under tisdagen - men GT kunde redan i måndags berätta att lösningen är en fullträff för ekonomiskt pressade IFK Göteborg.

Shanghai SIPG köpte ut Hysén från sitt kontrakt sedan klubben värvat brasilianaren Elkeson, Hysén avstår sign on-bonus och går dessutom ner i lön.

– "Tobbe" ska ha en stor eloge. Han har accepterat att komma hem utan någon sign-on (den klumpsumma som spelaren normalt sett får av den köpande klubben vid en övergång) och hans löneanspråk har varit blygsamma i sammanhanget, säger IFK Göteborgs sportchef Mats Gren.

Kraftig löneminskning

GT kan berätta att Tobias Hysén kraftigt minskar sin lön jämfört med senaste sejouren i IFK Göteborg – från 200 000 kronor i månaden till mindre än 100 000.

– Summor vill jag inte gå in på, men det var en bra lösning för oss. Ser man till vad Tobbe har för kvaliteter och vad bra anfallare kostar så är det en relativt blygsam lön, säger Gren och utvecklar.

– Han är väldigt tacksam mot Blåvitt som släppte iväg honom till Kina och kände att det var payback-time. Han har fått tjäna sina pengar och det var egentligen inga förhandlingar att tala om nu. Jag lämnade ett bud och han sa att det var okej.

Ny taktik från Mats Gren

IFK Göteborgs strategi har hela tiden varit att ligga lågt och invänta ett besked från Shanghai SIPG om Hyséns framtid.

– Ja, vi har inte kunnat göra så mycket annat. Hade jag gått till dem och sagt: "Vi vill ha hem Tobbe" – då hade det sannolikt kostat. Risken hade varit att vi skulle behöva betala en övergångssumma då. Nu fick jag sitta och rulla tummarna, vilket jag inte är van vid, och hoppas att det skulle hända något.

En ny taktik från din sida?

– Ja, men den ska man nog inte köra alltför ofta (skratt)...

Shanghai SIPG:s manager är ingen mindre än Sven-Göran Eriksson, IFK Göteborgs förre stortränare.

Mats Gren hymlar inte med att hans blåvita sympatier kan ha spelat in.

– Jag har pratat lite med "Svennis" och han har inte kunnat säga så mycket, vilket jag förstår. Tobbe har ändå varit deras bästa målskytt och de ville ha klart med en ersättare innan de kunde släppa honom. Men i slutändan... jag tror i alla fall inte att det var ett minus för oss att Svennis har ett blåvitt hjärta.

Stort symbolvärde

Värvningen av Tobias Hysén är inte bara ekonomiskt gynnsam för IFK Göteborg – den har ett stort värde för Blåvitt även symboliskt. Det menar IFK-målvakten John Alvbåge.

– Det betyder jättemycket och ger stora ringar på vattnet. Tobbe har satt avtryck i den här klubben och symbolvärdet i den här värvningen är grymt stort, det är inget att snacka om, säger Alvbåge.

Tobias Hysén är kvar i Kina och ser fram emot att få sätta igång. Den 33-årige anfallaren ska ansluta till Blåvitts träningsläger i Dubai nästa vecka.

– Det känns surrealistiskt, men det är en väldigt bra känsla. Det ska bli kul att träffa alla igen. Underbart att vara tillbaka i Blåvitt, säger Hysén.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!