Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Spelarupproret i IFK Göteborg

Foto: ANDERS YLANDER & MICHAEL ERICHSEN
Foto: MATHIAS BERGELD
Foto: LUDVIG THUNMAN

GÖTEBORG. Enligt uppgifter till GT från flera av lagets spelare finns det ett utbrett missnöje mot IFK Göteborgs sportchef Mats Gren i stora delar av truppen. 

Elva spelare med utgående kontrakt och låneavtal kan i sommar göra klart med andra klubbar. 

– Det känns som att vår sportchef har tappat kontrollen. Jag är ganska säker på att folk inte kommer skriva på så länge Mats Gren sitter vid rodret, säger en av lagets spelare som valt att prata om situationen mot ett löfte om anonymitet. 

Blåvitts sportchef Mats Gren och ordförande Frank Andersson.
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN

I podcasten BBpodd på GT.se gick den förre Blåvitt-anfallaren Gustav Engvall, 21, ut och riktade stenhård kritik mot IFK Göteborgs sportchef Mats Gren. Enligt Engvall ljög Gren för honom under slutet av tiden i IFK och anklagade honom för att fejka skador.

Nio IFK-spelare har utgående kontrakt och är i sommar fria att skriva på för andra klubbar till nästa säsong, dessutom har två spelare låneavtal som löper ut i sommar. Enligt GT:s uppgifter vill flera av spelarna som har utgående kontrakt inte förlänga som situationen ser ut nu.

Gustav Engvall, som är utlånad från sin klubb Bristol City till Djurgården, tror att Blåvitts sportchef är en orsak till att flera spelare inte valt att förnya sina kontrakt med klubben.

– Allvarligt talat – varför tror ni inte att spelarna förlänger sina kontrakt? Blåvitt har många med utgående kontrakt och många bra spelare som jag tror att klubben hade velat förlänga med. Jag tror att det beror på att Mats Gren är där, det är honom det beror på, säger Engvall i BBpodd.

Att man inte har förtroende för honom eller hur menar du?

– Ja, exakt. Jag tror att de tänker att när han är sportchef kan det mesta hända. Det är inget positivt alls.


LÄS ÄVEN: Engvalls attack: "Han ljög om mig" 

"Det får stå för dig"

Mats Gren kommenterar Engvalls utspel så här:

– Det får stå för Gustav Engvall. Det skulle kännas väldigt konstigt att kommentera vad  en spelare hos våra motståndare tycker och tänker om mig, våra spelare och IFK Göteborg. Sedan utgår jag från att våra nuvarande spelare naturligtvis framför eventuell kritik direkt till mig och inte till Gustav Engvall.

Men GT har även uppgifter inifrån Kamratgården, från flera olika spelare, som säger att det finns ett utbrett missnöje mot Mats Gren i stora delar av spelartruppen.

– Det känns som att vår sportchef har tappat kontrollen, säger en av lagets nuvarande spelare anonymt till GT och fortsätter:

– Jag kan bekräfta att uppgifterna om Mats Gren och Gustav Engvall stämmer.

En annan, av flera, spelare som GT varit i kontakt med beskriver sprickan mellan sportchefen och spelartruppen som stor.

– Det finns varken någon vision eller plan för hur IFK ska styras. Det finns ett utbrett missnöje med Mats Gren i spelartruppen och stora delar saknar dessutom förtroende för honom, säger spelaren.

Enligt vad GT erfar grundar sig missnöjet i allt från hanteringen av de många utgående kontrakten, de stora utbetalningarna till agenter (13 miljoner kronor 2016), kortsiktiga lösningar, avsaknaden av en röd tråd till hur kommunikationen sköts internt. 

– Rykten och spekulationer får stå för er, säger Mats Gren.

Känner du att du har spelartruppens förtroende? 

– Ja.


LÄS ÄVEN: Wulcan: Verkligheten har hunnit ikapp Gren

Ser positivt på sin framtid i IFK

Det finns nio spelare i truppen (plus två lån) på utgående kontrakt som i sommar blir fria att skriva på för andra klubbar. Ska ni sätta er ner och prata kontraktsförlängningar snart?

– Det är ett arbete som påbörjats och som fortgår. Det är också en process som är avhängd föreningens nuvarande ekonomi och budget framöver.

Hur ser du på din framtid i klubben? 

– Positivt. Under våren har vi sett två spelare från vår akademi, Pontus Dahlberg och August Erlingmark, ta plats i allsvenskan sammanhang och lösa det på ett alldeles utmärkt vis. Det är mycket glädjande och helt i linje med hur vi vill att framtiden för IFK Göteborg ska se ut.

IFK Göteborgs ordförande Frank Andersson säger att han inte känner till något missnöje med Mats Gren.

– Nej, det gör jag inte, säger han.

Nio spelare har utgående kontrakt. Gustav Engvall tror att det beror på missnöje med Mats Gren.

– Det känner jag inte till, det kan jag inte kommentera överhuvudtaget, säger Andersson.

Vad beror det då på att ni har så många utgående kontrakt?

– Det har med vår ekonomiska situation att göra i föreningen. Förra året räddades vår ekonomi av ett antal transfers, bland annat Gustav Engvalls. Spelarna ställer också krav på klubben. Ska vi fortsätta vara en bra klubb eller dra i handbromsen? Det finns två sidor.

Känner du till att Gustav Engvall känt sig illa behandlad av Mats Gren?

– Nej. Jag är inte med i spelarförhandlingar eller något sådant. Så jag vet inte.

Har Mats Gren ditt och styrelsens förtroende?

– Ja, absolut, svarar Frank Andersson.

GT har även varit i kontakt med Blåvitts lagkapten Mattias Bjärsmyr som väljer att endast kommentera sin egen kontraktssituation.

– Jag har inte något konkret att ta ställning till i mitt fall. I övrigt har jag inga kommentarer, skriver Bjärsmyr i ett sms.


Utgående kontrakt

Mattias Bjärsmyr

Tobias Hysén (har option på ett år till)

Patrik Karlsson-Lagemyr

Thomas Rogne

Mads Albaek

Sören Rieks

Martin Smedberg-Dalence

Mikael Boman

Erik Dahlin


Utgående låneavtal:

Mix Diskerud (augusti)

Henrik Björdal (juli)


Följ utvecklingen i GT:s app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.