Lysekils Womens Match pågår i augusti. Foto: Dan Ljungsvik/LwmLysekils Womens Match pågår i augusti. Foto: Dan Ljungsvik/Lwm
Lysekils Womens Match pågår i augusti. Foto: Dan Ljungsvik/Lwm
Så här såg det ut under M32 i Göteborg förra året. Foto: M32 Scandinavia SeriSå här såg det ut under M32 i Göteborg förra året. Foto: M32 Scandinavia Seri

Så här såg det ut under M32 i Göteborg förra året.

 Foto: M32 Scandinavia Seri
Årets M32 pågår mellan 16-18 juni. Foto: M32 Scandinavia Series/ADSTREAM ABÅrets M32 pågår mellan 16-18 juni. Foto: M32 Scandinavia Series/ADSTREAM AB

Årets M32 pågår mellan 16-18 juni.

 Foto: M32 Scandinavia Series/ADSTREAM AB
M32 går på Göta älv och är nära publiken. Foto: M32 Scandinavia Series/ADSTREAM ABM32 går på Göta älv och är nära publiken. Foto: M32 Scandinavia Series/ADSTREAM AB
M32 går på Göta älv och är nära publiken. Foto: M32 Scandinavia Series/ADSTREAM AB

Sommarens bästa segling på Västkusten

Publicerad

Segling och Göteborg är som handen i handsken – eller kanske som fisken i vattnet. Regatta eller tävling, kalla det vad du vill. M32 och Laser, Match cup och Tjörn runt. Det finns något för alla.

GT ger dig den ultimata listan över sommarens allra bästa segling på Västkusten.

M32 – Göteborg/Lindholmen – 16-18 juni

Fart, action och tajt segling med hypermoderna båtar – det är M32. Tävlingen går på Göta älv och är nära publiken. Serien går in på sitt tredje år och bara växer och växer.

– Det kommer bli häftigt. Kärnan är att det är segling med högt tempo inne i centrum. Båtarna är nära publiken, säger pressansvarig Fabian Bengtsson.

Seglarna är bland de bästa i sin sport och kommer från hela världen. Svenska hopp är Nicklas Dackhammar, Johnie Berntsson och Anna Östling.

 

Match Cup Sweden – Marstrand – 4-9 juli

Tävlingarna på Marstand har inför 2016 gått in i en ny kostym och växlat upp stort. Nu seglar lagen den spektakulära katamaranen M32 och prissumman ligger på en miljon dollar. Det är den största summan någonsin i en svensk tävling.

Världscuptävlingen på Marstrand blir än mer dramatisk. Det är VM-final. Världens 20 bästa lag i match racing gör upp.

– Marstrand är ett guldkorn på Västkusten som lockar till sig mycket publik. Det blir en veckas folkfest och tävlingen är på en seglingsarena som är världskänd, det kommer bli en semesterfavorit även 2016, säger Fabian Bengtsson, presschef.

 

Laser Master SM – Marstrand – 4-7 augusti

Två av Sveriges medaljhopp i Rio-OS är Josefin Olsson och Jesper Stålheim – båda tävlandes i just Laser. Jesper i Standard och Josefin i Radial.

På Marstrand däremot – där gör framtidens och kanske nästa OS-tävlare upp. På SM ställer Sverigeeliten upp när nästa mästare ska koras. Omkring 150 båtar väntas tävla på fjorden i Marstrand under några actionfyllda dagar.

 

Lysekil Womens Match – Lysekil – 8-13 augusti

Lysekil Womens Match är en av världens bästa tävlingar på damsidan. Det är en av fem regattor på touren och är en av sommarens stora höjdpunkter.

– Lysekil klassas som en superbra tävling, alla seglare vill komma och tävla. Regattan har bra rykte i seglarvärlden, säger Anna Östling, en av favoriterna under helgen.

Till Lysekil har ännu inte några M32:or införts. Här fajtas seglarna i klassiska match racing-båten DS 37 – en båt som alltid gått i Lysekil.

– M32 är superkul, det är rätt väg att gå. Men DS 37 känns som hemma för oss, säger hon om sitt lag Team Anna.

 

Tjörn runt – Stenungssund - 20 augusti

En tävling med anor som började redan 1963. Tjörn Runt seglas alltid den tredje lördagen i augusti. Med start på Askeröfjorden utanför Stenungsund och mål på Stigfjorden strax utanför Skåpesund tar sig båtarna runt Tjörn.

Det är en tävling där mästare möter amatörer och många olika båtar syns till. Rekordet är tre timmar – men ibland tar det uppemot nio timmar att komma runt.

En självklar åskådarsuccé under en mysig dag i skärgården.

 

Skiff Regatta 29er Europa Cup – Göteborg/Långedrag – 20-21 augusti

Om Tjörn och stora båtar är för långt bort finns mer segling inne i Göteborg. I Långedrag, tajt inpå hamnen, seglas europacupen i spektakulära och snabba 29er-klassen.

I rätt vindar bjuder 29er-båtarna på minst sagt actionfylld segling.

 

Allsvenskan – Göteborg/Långedrag – 2-4 september

Den allsvenska seglingssäsongen ska avslutas och den gör det i Göteborg. Det är seriens fjärde och sista deltävling för säsongen. Ett av de 18 tävlande lagen kommer från Göteborg och representerar GKSS.

Slutsegraren ska koras när båtarna går av stapeln i Långedrag.

 

Tall Ships Race – Göteborg/Frihamnen – 3-6 september

För dig som tycker att supersnabba katamaraner blir för mycket. Här är det en helt annan typ av evenemang jämfört med till exempel Marstrand och M32.

– Här handlar det inte om supermoderna båtar i kolfiber utan snarare om klassiska fartyg med höga master och en mer historisk bild av vad segling är, säger Fabian Bengtsson, pressansvarig.

Racet startar i Storbritannien och målet är Göteborg. Under veckan kan publiken gå ombord på båtarna, det är fri entré och det kommer även bli paradseglingar i Göteborg. Många som seglar är ungdomar.

Jonas C Andersson
Jonas C Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag