Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Det är som upplagt för att hända grejer"

Foto: OLLE SPORRONG
Foto: OLLE SPORRONG
Simlaget med Emma Igelström, Anna Lindberg och Louise Karlsson.
Foto: OLLE SPORRONG

Hon simmade hem 20 EM- och VM-medaljer och är aktuell i Mästarnas mästare. 

För GT ger Louise Karlsson, 43, sin syn på Metoo, karriären, Sarah Sjöström, Agneta Sjödins utspel om orgier – och det medfödda hjärtfelet. 

– Det kan vara väldigt störande och i vissa lägen blir det farligt, säger hon. 

SVT:s succéprogram Mästarnas mästare firar tio säsonger och gör det med ett helt nytt koncept. Nu är det lagtävling som gäller, och Louise Karlsson är med i simlaget tillsammans med Anna Lindberg och Emma Igelström. Programmet spelades in i Grekland i somras. 

– Det var ovanligt lugnt faktiskt. Det var värre 2010 när jag var med förra gången, haha, säger Uddevallatjejen, som sedan länge är bosatt i Göteborg. 

Vad hände då? 

– Nä, men det var ett lite mer homogent sammansatt gäng den här gången. Då var det lite andra personligheter och det är klart att det hettade till. Sjöberg, Brolin, Stefan Holm... då kan du tänka dig själv. Det var hela havet stormar. Men det var bra träning för psyket. Det har jag haft nytta av när jag gått ledarskapskurser i konflikthantering. 

Hur var det att tävla i lag? 

– Det var förstås på allvar, men inte riktigt samma allvar som när man kör själv. Jag är ju mer individualist. Men alla tre gjorde sitt yttersta. Det var kul, men sedan blir man äldre och det märker man ju. Jag är dock fortfarande ganska allround och har bra kondition, bollkänsla, koordination, smidighet och kanske framför allt pannben. 

Blev ni griniga på varandra? 

– Nej, vi hanterade det bra. Vi är ju tävlingsmänniskor, men det får inte gå över styr. Men när det gällde tävlingsreglerna... där blev det diskussioner hela tiden. De i produktionen blev nog utskällda både en och två gånger. 

Hånad av Patrik Sjöberg 

2010 var Louise Karlsson överlägset bäst i programmet, men i finalen tog det tvärstopp på grund av ett medfött hjärtfel. Hon lider av så kallat stresshjärta och hade inte en chans i den direkt avgörande deltävlingen som i slutskedet gick ut på att få ner sin puls.


Agneta Sjödin berättade förra året om sexet i cellerna på Fångarna på fortet, vilket Expressen då skrev om:

Efteråt blev hon hånad av Patrik Sjöberg. 

– Hon har väl bara dålig kondition. Och om man har hjärtproblem så ska man väl fan inte vara med alls, sa han. 

– Det är bara skitsnack, det har ingenting med min kondition att göra. Det här är ett problem jag haft så länge jag kan minnas. Om jag haft dålig kondition så hade jag inte kommit så här långt, replikerade Karlsson. 

Hur är det med hjärtat nu? 

– Det kan vara lite problematiskt. Jag har vetat om det i 35 år och det påverkar mig ibland. Rusar i väg och har sig. Det kan vara svårt att få ner pulsen, man får andas och ta det lugnt bara. Det blir värre när det är varmt och man stressar. Men det är inget som är akut. 

Går det att korrigera? 

– Jag är ingen läkare eller expert, men man ska kunna bränna av någon tråd som orsakar det. Det är ingen livsnödvändighet att göra det, men problemet kan vara väldigt störande. Om jag ett par minuter innan ett lopp plötsligt får 220 i puls kan det bli farligt. När det väl händer måste jag ta det lugnt och tänka mig för. Det kan pågå alltifrån några minuter till några timmar. Viss orolighet kan bestå i något dygn. 

https://www.instagram.com/p/BWSG4f5FQM2/?taken-by=simlussan

Hur mycket tränar du nuförtiden? 

– Så mycket jag hinner med, ibland blir det mer och ibland mindre. Men någon timme om dagen försöker jag hinna med. Löpning, simning, gym eller yoga. Jag gör det som jag känner att kroppen mår bra av. Sedan kör jag lite masterstävlingar och swimrun. Jag tävlade ju för Helsingborg några år i mitten på 90-talet. Förra året samlade vi ihop ett gäng gamla simmare och slog världsrekord i lagkapp i mastersklassen. Det var lite roligt. Då var jag i jäkligt bra form. 

Du har varit med i massa tv-program. Vilket har varit roligast? 

– Mästarnas mästare, framför allt första gången. Upplägget är trevligt. Men det mesta har varit jättekul, allt från frågesportprogram till lekprogram som Oldsberg och Treutiger haft. Superstars och Fångarna på fortet var också kul. Jag har tackat nej till Lets´s Dance och bakprogram. Dansa vals i tv på prime time... nej, det kan jag göra hemma i så fall. 

Sjödin: "Orgier i varenda cell" 

Agneta Sjödin, programledare för Fångarna på fortet, har berättat att det på 90-talet kunde gå vilt till under inspelningarna. Att det var "väldigt mycket orgier på fortet, i varenda cell."

Louise Karlsson skrattar. 

– Det var kanske värre då, hon har nog varit med om mer för hon bodde där hela tiden. Men det är klart, olika människor träffas på en sådan plats... det är upplagt för att hända grejer. Men det är som vilken personalfest som helst egentligen. Jag har aldrig varit med om några konstiga saker. Det var mer att man tog ett glas vin och en öl och pratade gamla minnen. Man umgås väldigt tätt. 

Agneta Sjödin och Gunde Svan programleder "Fångarna på fortet" i TV4.
Foto: FOTO: DAVID A. KARLSTRÖM. / Foto: David A. Karlström.

Metoo-kampanjen har svept som en våg över hela samhället och många har vittnat om sexuella övergrepp och trakasserier i vitt skilda branscher. Idrottsvärlden har knappast varit förskonad. 

– Men jag har inte varit med om det alls. Inget som man har reagerat över i alla fall. Sedan beror det väl på hur känslig man är. När jag växte upp tränade jag med killar hela tiden och visst, det blir ju ett tufft klimat och mycket omklädningsrumssnack. Men man blir härdad med åren och det var inget som gick över gränsen, säger Louise Karlsson. 

Sedan 21 år tillbaka jobbar hon på Länsförsäkringar i Göteborg som sponsor- och nyckelkundsansvarig. Dessutom sitter hon med i BK Häckens styrelse. 

– Jag har fått väldigt många förfrågningar om styrelseuppdrag genom åren, men nu låg det rätt i tiden. Jag har varit med länge i idrottsvärlden och brinner fortfarande starkt för det. Det ligger i min natur och det är jättekul att få vara med och påverka. 

Har barn med förre Blåvittstjärnan 

Louise Karlsson är i dag sambo med Robert Samuelsson. Tillsammans med förre Blåvittstjärnan Mikael Nilsson har hon sonen William, 13, som spelar fotboll och badminton. 

Hur är det att vara idrottsförälder? 

– Det är schyst, jag gillar ju föreningslivet överlag. Man förenar nytta med nöje. Det är fantastisk verksamhet som bedrivs, men det behövs ännu fler eldsjälar. Föreningarna tar ett stort samhällsansvar. 

Hur är du som idrottsförälder? 

– Mikael är ju engagerad i fotbollen och är tränare tillsammans med Kennet Andersson i Älvsborgs FF. Jag tittar på så många matcher som möjligt och är nog ganska cool. Men jag är nog ganska bestämd också. Man gör sitt bästa och man ska kämpa och inte hänga med huvudet. Men William är själv driven och jag behöver inte pusha. Det är mer att jag får bromsa honom. 

– Bonussonen spelar också fotboll och badminton och bonusdottern simmar. Jag kollar på någon tävling då och då och kommer med små tips, men jag försöker att inte lägga mig i hennes simning. 

Redan som 14-åring debuterade Louise Karlsson i landslaget och totalt simmade hon hem 20 VM- och EM-medaljer, varav nio guld. 

Hur ser du på din karriär så här i efterhand? 

– Den var fantastisk. Jag får nästan nypa mig lite i armen. Simning är sjukt hård träning, så är det bara. Men jag hade nästan önskat att jag hade min karriär i dag. Det är mer professionellt med fystränare, kostrådgivning och mer analyser. Men jag hade en schyst och bra agent så jag kunde klara mig bra. 

– Sedan var det inte så många kvinnliga elitidrottare på 90-talet. Det var jag och Pernilla Wiberg, typ. Men Hans Chrunak släppte fram oss tjejer så att vi fick utrymme. Vi brukar skämta och säga att jag var en bidragande orsak till tjejerna som kom efter mig. Emma Igelström har faktiskt berättat att hon hade mig som idol. 

Sarah Sjöström, 24, slog precis som Louise Karlsson i genom tidigt och har 26 internationella mästerskapsguld, inklusive OS-guld, och slår världsrekord på löpande band. 

– Hon är en enorm talang från huvudet till kroppen. Sarah är ingen träningsprodukt utan är allt på något sätt. Hennes kroppssammansättning är perfekt för simning. Som expertkommentator har jag följt henne på nära håll de senaste åren och det har varit väldigt roligt. 

Mästarnas mästare visas i SVT i februari. 

Louise Karlsson

Född: 26 april 1974 i Uddevalla. 

Bor: i västra Göteborg. 

Familj: Sambo. Sonen William, 13. Två bonusbarn. 

Meriter i urval: VM-guld på 200 m medley, fyra EM-guld på 100 m medley, två EM-guld på 50 m fjäril, ett EM-guld på 50 m bröst och ett på 4 x 50 m freestyle. 

Klubbar: Skärets SS och Helsingborgs SS. 

Aktuell: I den tionde upplagan av Mästarnas mästare. 

Deltagare i Mästarnas mästare 2018 

Simlaget: Anna Lindberg, Louise Karlsson, Emma Igelström. 

Boll-laget: Kennet Andersson, Jesper Blomqvist, Magnus Wislander. 

Friidrottslaget: Malin Ewerlöf, Erica Johansson, Mattias Sunneborn. 

Kraftlaget: Sara Dikanda Eriksson, Tomas Johansson, Armand Kranjc. 

Skidlaget: Magdalena Forsberg, Ingemar Stenmark, Pernilla Wiberg. 

Skridskolaget: Peter Forsberg, Pelle Fosshaug, Maria Rooth.