Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Som feminist är jag stolt över att besegra männen”

Foto: /IBL / /IBL
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Foto: /IBL / /IBL

GÖTEBORG. De kom till Scandinavium med lite annorlunda förutsättningar än alla andra.

Eve Jobs och Georgina Bloomberg hyllar tävlingarna, men framför allt den svenska publiken.

– Det överträffade verkligen mina förväntningar, säger Georgina Bloomberg.

De har väckt uppmärksamhet på sin väg mot världscupfinalen. Den ena dotter till Apples grundare Steve Jobs och tillsammans med sina syskon arvtagare till 155 miljarder kronor. Den andra dotter till Michael Bloomberg, världens nionde rikaste man, värd cirka 550 miljarder enligt Forbes.

Med den typen av tillgångar hade det varit lätt att tro att inget kunde imponera på Georgina Bloomberg, 36, och Eve Jobs, 21, men publiken och tävlingarna i Scandinavium har lyckats.

– Jag hade hört så mycket om tävlingarna och publiken här, hur entusiastiska och kunniga de var. Det överträffade verkligen mina förväntningar. Publiken har varit otrolig, de har stöttat varenda ryttare, inte bara hemmaryttare, säger Georgina Bloomberg, som gör sin andra världscupfinal.

– Arenan är overklig. Jag längtar efter att se läktaren fullsatt och jag kan inte ens tänka mig hur det kommer vara under tävlingarna, sa Eve Jobs inför tävlingarnas start.

 

 

Höga förväntningar på Göteborg Horse Show

Även Eve Jobs hade höga förväntningar innan hon kom till Scandinavium.

– Jag har hört bara bra saker. Folk har sagt att det är speciellt så jag förväntade mig något fint och det är ganska sjukt att se läktaren och banan, säger hon.

Genom världscuphistorien har fyra av fem kvinnliga världscupfinalvinnare i hoppning har varit amerikaner, från Melanie Smith 1982 till Beezie Madden 2018. Den femte var Meredith Michaels Beerbaum, som tävlar för Tyskland men är född och uppvuxen i USA. 

– Det gör mig väldigt stolt, jag har alltid varit den som sagt att kvinnor kan gör allt som män kan. Det visar verkligen styrkan i vårt team när vi finns med där i historieböckerna.

Eve Jobs. Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

Majoriteten kvinnor i laget

I år är fyra av de fem amerikaner som ställer upp i finalen kvinnor, något Georgina Bloomberg ser som en stor fjäder i hatten för team USA.

– Ja det är faktiskt lustigt, min första nations cup var vi ett lag med bara kvinnor, och jag kommer ihåg att de andra såg på oss som att vi var aliens. Men som feminist har jag alltid satt mycket stolthet i att kunna gå in och tävla mot och slå männen, säger Bloomberg.

 

 

Planen har hela året varit att toppa formen på henne och hennes relativt nya häst Chameur till världscupfinalen, men de planerna gick i stöpet efter en olycka.

– Jag ramlade faktiskt av för ett par veckor sedan och har inte kunnat förberett mig så mycket som jag hade velat. I vanliga fall hade vi tränat mer innan, men tyvärr fick jag hoppa över det för att kunna vara fysiskt redo, säger Bloomberg.

– På torsdagen tycker jag det syntes, både han och jag gjorde ett par misstag. Jag var lite nervös, men det var väldigt skönt att komma tillbaka och visa vad vi kunde göra, fortsätter hon.

Eve Jobs: ”Kunde inte haft mer stöttande föräldrar”

Jobs har pekats ut som möjlig efterträdare till Steve Jobs inom Apple, men att hon skulle ägna sig åt ridsporten var det aldrig någon tvekan om.

– Mina föräldrar var extremt stöttande och såg att jag älskade sporten. De ville att jag skulle följa mina drömmar och jag kunde inte önska mig mer stöttande föräldrar, säger Eve Jobs.

Georgina Bloomberg. Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Samtidigt hyllar hon de som tävlar tillsammans med i Team USA.

– De tjejerna är fenomenala atleter och Georgina och Jen (Jennifer Gates, reds. anm.) har gått långt och jag är god vän med dom. De är fenomenala kvinnor och människor och jag hade inte kunnat vara stoltare att känna dem, säger Eve Jobs om sina ryttarkolleger.

Vad hon vill få ut av framtiden inom sporten har hon inte riktigt bestämt sig för, medan Georgina Bloomberg har siktet inställt på större uppgifter.

– Nu har jag ridit världscupfinalen två gånger. VM och OS är definitivt något jag vill lägga till mitt CV. Chameur är den häst som är bäst just nu, men jag har ett par yngre hästar som är på gång.