På delar av banan på Kinnekulle var det så mycket snö att tävlingen fick ställas in. Foto: Mikael LarssonPå delar av banan på Kinnekulle var det så mycket snö att tävlingen fick ställas in. Foto: Mikael Larsson
På delar av banan på Kinnekulle var det så mycket snö att tävlingen fick ställas in. Foto: Mikael Larsson
Toppen ligger så högt som 306 meter över havet. Foto: Mikael LarssonToppen ligger så högt som 306 meter över havet. Foto: Mikael Larsson
Toppen ligger så högt som 306 meter över havet. Foto: Mikael Larsson

Snökaoset stoppade stor cykeltävling

Publicerad

En stor cykeltävling i Kinnekulle fick under söndagen avbrytas på grund av snökaos.

– På delar av Kinnekulle var det så mycket snö att vi fick ställa in av säkerhetsskäl, berättar Madeleine Eriksson i arrangörsklubben U6.

Det är snart maj, våren har tagit över i Västsverige och cykelsäsongen är i gång.

Tävlingssäsongen för elitcyklisterna likaså.

– Det här är en elittävling som ingår i Swe Cup, berättar Madeleine Eriksson.

Bil fick "plöja" vägen

Man kom i gång med tävlingen. Juniorklasserna kunde avgöras med förkortad bansträckning trots att det var besvärligt på grund av snöfallet som varit natten till söndag.

– Det gick hyggligt med så kallade Mastersregeln då man tar hjälp av en bil som kör före klungan, berättar Madeleine Eriksson.

Men snöandet tog ny fart. Framför allt på sydsidan av Kinnekulle som är ett med sydsvenska mått mäktigt berg.

Toppen ligger så högt som 306 meter över havet och banan gick såväl upp som nerför berget. Kinnekulle har med sin väldigt speciella geografi alltid lockat idrottare på hjul. Här har arrangerats mängder med cykel- och motortävlingar genom åren.

Säkerheten viktigast

Kinnekulle ligger i Götene kommun nära Vänerns östra strand.

Snöfallet där var så pass intensivt söndag förmiddag att marken täcktes ned ett flera centimeter tjockt lager. Dessutom var det väldigt kallt för årstiden, runt noll grader, så snön smälte heller inte undan direkt.

– Då var det bara att ställa in återstående klasser. Vi måste ju tänka på säkerheten i första hand, säger Madeleine Eriksson.

Björn Lindsten
Björn Lindsten

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag