Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Smutsiga spelet – bakom 16-åringen

Rasmus Dahlin.Foto: Tommy Holl / /IBL
Rasmus Dahlin.Foto: Michael Erichsen / BILDBYRÅN
Anmälan och domen mot Rasmus Dahlins agentur Newports tre agenter.

GÖTEBORG. Han är en 16-årig sensation i svensk hockey.

Frölundas Rasmus Dahlin gör succé, drömmål, skapar rubriker - och spås redan kunna bli en ny svensk superstjärna i NHL.

Men i skuggan av framgångarna pågår en bitter kamp om tonåringens framtid.

Redan har den kostat tre spelaragenter varningar och dryga böter.

Sist av alla lämnar Rasmus Dahlin isen i Scandinavium.

Som yngst i Frölundas A-lag är det 16-åringen som för dagen fått jobbet att plocka ihop de använda puckarna i en hink att ta med sig till spelarbåset.

Så långt ser allt ut som vanligt.

Det är så hierarkin brukar fungera inom SHL-lagen. Lagets rookies får ta skitjobbet.

Men Rasmus Dahlin är förstås ingen vanlig nykomling.

I slutspelet har backen med gallret - så här långt - bland annat gjort tre mål, varav det första var ett elegant konstverk.

– Jag har tränat många, många duktiga unga spelare. Både i klubblag och juniorlandslag - och Rasmus ligger definitivt där i topp bland de allra bästa backarna, säger Frölundas tränare Roger Rönnberg.

Det är ändå ett ytterst försiktigt beröm jämfört med flera av de superlativer som regnat över Rasmus Dahlin i vinter. Han har redan pekats ut som möjlig etta i NHL-draften 2018.

Inne i Scandinavium plockar 16-åringen in sista pucken i sin hink, åker av isen och stannar till.

– Det är väl den tuffaste och roligaste säsong jag varit med om i min karriär. Jättelärorikt, säger Dahlin.

Han pratar en stund om hur han tvingats växa mentalt som spelare. Att alltid vara förberedd under varje sekund där ute på isen.

Men även utanför isen har du väl mött en del mentala utmaningar?

– Exakt. Men jag försöker tänka bort de delar som folk skriver och säger. Det har gått jättebra. Jag tycker jag kunnat hantera det, säger Dahlin.

Hur?

– Jag har inget riktigt bra svar på det. Det är bara som jag är som människa.

Allt började ju redan för ett drygt år sedan. Hur upplevde du den agentjakt som då pågick runtom dig?

– Ska jag vara helt ärlig så funderade jag inte mycket på det.

Men var det inte en konstig värld att hamna i som 15-åring?

– Jo, lite. Men jag och min familj löste det väldigt bra. De backade upp mig.

När Dahlin påminns om de diskussioner som kantade hans val av agentur så konstaterar han bara enkelt:

– De kontaktade mig. Jag valde dem. Och de har varit bra.

Newport anmäldes av fem agenturer

Det finns ett tydligt regelverk för hur en agentur får agera när man vill skriva kontrakt med en spelare.

Bland annat:

1) Man får inte ta kontakt med en spelare före 1 januari det år spelaren fyller 16 år.

2) Om du är tränare/ledare under prövningstiden för att bli certifierad agent får du inte påverka spelare i din klubb, eller ditt lag, i beslutet om vilken agentur de ska välja.

– Om alla skulle börja rekrytera tv-puckstränare till sina agenturer skulle det här ju inte fungera överhuvudtaget, säger Erik Zachrisson, generalsekreterare på SICO, intresseorganisation för spelarna i svensk ishockey, mera känt som spelarfacket.

Men fallet Rasmus Dahlin blev speciellt.

Allt slutade med att fem av de största agenturerna inom svensk hockey (Alterno Hockey, AC Hockey, A.M.A Sports, CAA Sports, 4sports) gick samman och anmälde den agentur som Rasmus Dahlin valt (Newport) till Disciplinkommittén för certifierade spelaragenter.

– Det var ett av våra mer omfattande ärenden förra säsongen. Det var nog första gången så många gått ihop på det sättet. Men vi ser det här som utagerat nu, säger Erik Zachrisson.

Det är representanter från Sico samt SHL och Svenska ishockeyförbundet som utgör Disciplinkommittén för certifierade spelaragenter.

Den 22 juni 2016 kom beslutet:

Tre av spelaragenterna från Newport, den agentur som alltså vann dragkampen om Rasmus Dahlin, dömdes till 25 000 kronor vardera i böter.

De friades från anklagelser om att ha kontaktat Dahlin före den 1 januari 2016, men fälldes däremot på en annan punkt.

Under processen med att kontraktera Rasmus Dahlin anställde agenturen Dahlins ungdomstränare i Frölunda - som sedan satt med under ett rekryteringsmöte med Dahlin. Något som enligt domen kan ha påverkat Dahlins val på ett "otillbörligt sätt".

SportExpressen har tagit del av domen där det bland annat står:

"Disciplinkommittén bedömer överträdelsen som allvarlig i enlighet med punkt 40 i Reglementet. Påföljden för en sådan överträdelse kan vara varning, tillfällig återkallelse av Certifieringen och böter om 25 000 kr, antingen var för sig eller i kombination. Disciplinkommittén bedömer att överträdelsen är så pass allvarlig att samtliga tre agenter Lars Cederström, Erik Ryman och Björn Rockström, var för sig erhåller en varning och böter om 25 000 kr. Om en överträdelse av 16 års-regeln hade kunnat styrkas hade det bedömts som ännu grövre."

Tiotals miljoner kronor på spel

Det har snart passerat tio månader sedan Disciplinkommittén förkunnade sin dom i Dahlin-affären.

Men ämnet är fortfarande ytterst infekterat.

SportExpressen har varit i kontakt med flera agenter från de berörda agenturerna.

– Det här är känsligt, säger en av dem.

En annan berättar om en förändrad arbetsvärld efter att Dahlin-fallet avslöjades. Om en öppen spricka i agent-Sverige.

Klimatet har alltså förändrats?

– Ja, det har det. Mycket.

Hur?

– Trots att vi varit konkurrenter har vi alltid tidigare känt vördnad och respekt för varandra. Men den är ju....lägre nu.

En tredje säger att han aldrig varit med om något liknande:

– Alla de agenturer som nu inte fick Dahlin vet ju att vi inte ens fick vara med och leka. Det kändes som allt var klart redan.

Menar du att det kändes som fusk?

– Jag vet inte vad du ska använda för ord för att beskriva det. Men de åkte dit för det. Och det är ett kvitto på att de gjort något fel.

Alla agenter SportExpressen pratat med vill vara anonyma. Men det är tydligt att besvikelsen fortfarande är stor över hur det gick till när Rasmus Dahlin skrev på för Newport.

– Vad Newport har visat är att de överhuvudtaget inte har några moraliska eller etiska värderingar att gå efter, säger en agent.

Förklara.

– Att ha med en spelares coach på ett rekryteringsmöte är både moraliskt och etiskt förkastligt. Därför agerade vi med anmälan, för att skydda framtidens hockeyvärld.

Hur allvarligt är det här egentligen?

– Något liknande har aldrig hänt. Aldrig tidigare har en agentur fått tre varningar och tre bötesbelopp utdömda. Så allvarligt var det här.

En av de andra agenterna säger:

– Allt blir ju också väldigt påtagligt när det blir en sån här kaliber på spelaren.

Om Rasmus Dahlin nu infriar alla förväntningar och etablerar sig som en mångårig stjärna i NHL - hur mycket pengar handlar det om för en agentur?

– Det är enorma summor. Normalt sett har agenturen runt fem procent av kontrakten, det kan alltså i slutändan handla om tiotals miljoner kronor.

Spelaragenterna menar att hela historien är oroande för branschen i stort.

– Vi är extremt missnöjda att situationen ens uppkommit. Det är ju ett enormt stort hot mot hela industrin. Mot våra yngre spelare, säger en agent.

– För på det här sättet blir det ju rovjakt och rovdrift. Och det gynnar inte någon.

Ligger något ansvar för det här på Dahlin och hans familj?

– Nej, nej. De har noll skuld. De hade ju ingen aning. De kunde inte veta bättre. Och det måste du skriva.

Newport fälldes alltså av Disciplinkommittén. Tre av deras agenter varnades och fick sammanlagt betala 75 000 kronor i böter.

– Bötesbeloppet spelar mindre roll. Det här har inte med pengar att göra. Det handlar om att alla ska följa de regler som gäller, säger en agent.

En annan konstaterar samtidigt:

– Men det blev ett ganska lågt pris att betala för att få Sveriges största talang genom tiderna.

Förstår inte beslutet

Newport Sports Management är en tungviktare i spelaragent-världen. Över 100 NHL-spelare är kontrakterade av agenturen som leds av den amerikanske agentikonen Don Meehan.

I Sverige har agenturen tre certifierade agenter: Björn Rockström, Lars Cederström och Erik Ryman. Alla fälldes i Disciplinkommittén för agerandet runt kontrakteringen av Rasmus Dahlin.

Men det beslutet har de svårt att förstå.

– Vi har ju inte gjort något som är fel. Så jag vet egentligen inte hur det kunde bli så här, hur vi kunde bli dömda, säger Erik Ryman.

Han fortsätter:

– Men vi sa väl efteråt att "Vi skiter i det här, vi orkar inte bråka, vi har Rasmus Dahlin och that's it".

Om ni inte gjort något fel - hur kunde ni ändå bli varnade och bötfällda?

– De trodde väl att vi kontaktat spelaren innan det var tillåtet - men det gjorde vi inte. Och har bevis på. Nej, vi har inte gjort något fel.

På den punkten blev ni också friade. Men det var ju en annan punkt kommittén slog ner på. Att en tränare från Frölunda (som i samma veva rekryterades av er) var med i processen?

– Ja, det vi gjorde var ju att vi anställde en ny kille som ska bli agent. Och det vi åkte dit på var väl att han var med på ett möte med Rasmus. Men han var ju bara med för att se och lära hur ett sånt här möte går till.

– Och både Sico och Frölunda var informerade om att vi rekryterade den här killen för att han skulle börja hos oss efter säsongen.

Så du tycker inte att det faktum att han var med på mötet innebar en "otillbörlig påverkan" för att få Rasmus Dahlin att välja Newport?

– Nej, absolut inte. Inte alls.

Vad tycker du om att ni anmäldes av de här fem konkurrerande agenturerna?

– Det har jag egentligen ingen kommentar till. Men vi kan väl säga så här: Det kommer aldrig att glömmas bort.

Nu anklagas ni för att "överhuvudtaget inte ha några etiska och moraliska värderingar". Är det något du vill bemöta?

– Nej, jag vet ju att vi inte gjort något fel, säger Erik Ryman.

Hur är klimatet i agent-Sverige just nu?

– Helt iskallt. Förut kunde man hälsa på varandra när vi möttes på matcher. Det gör vi inte längre.