Ryan Lasch efter finalsegern mot Skellefteå våren 2016. Foto: BILDBYRÅN
Ryan Lasch efter finalsegern mot Skellefteå våren 2016. Foto: BILDBYRÅN

Skulle fria: "Höll på att sabba det"

Publicerad

GÖTEBORG. Efter två säsonger som segerrusig guldfirare har Ryan Lasch vänt ”hem” till Frölunda för att förlänga sviten.

I en stor intervju med GT berättar amerikanen om säsongen i Schweiz, kärleken till Göteborg, OS-drömmarna och kaoset i samband med frieriet.

– Jag höll på att sabba det rejält, säger han.

Dessutom öppnar han för en coachkarriär efter att han lägger av.

Tillsammans med Viktor Fasth i Växjö har han nämnts som en av de absolut främsta värvningarna till SHL den här säsongen. 

Ryan Lasch var en nyckelfaktor i att Frölunda lyckades bärga SM-guldet våren 2016 och nu ser amerikanen fram emot att leda laget till en ny framgång.

– Att jag skrev treårskontrakt säger egentligen allt. Jag trivs fantastiskt bra här och vill vara med att bygga ett vinnande lag över tid. Inte bara i år utan även de närmsta åren, säger han.

Och just det här med att vinna, det har Lasch varit framgångsrik med på senare tid.

För samtidigt som Frölunda skulle åka på en svårsmält förlust i en sjunde och avgörande semifinal mot Brynäs i Scandinavium i våras så skulle Ryan Lasch få guldjubla i Schweiz med sitt Bern.

Alltså hans andra raka guld.

– Det var ett fantastiskt år i Schweiz, jag har bara bra saker att säga om klubben. Och att få vara med och vinna direkt under första året var helt otroligt, säger han.

Hade över 17 000 åskådare

Poängskörden var han liksom i Schweiz framgångsrik med vilket en andraplats i den interna poängligan vittnar om. Och bara en sån sak som att få spela i Post-Finance Arena, med över 17 000 åskådare, var häftigt enligt amerikanen.

– Det är lika mycket som många NHL-lag har så det var coolt att få den möjligheten, säger han.

Men trots succéåret så lockade tillvaron i Sverige mer. Att återvända till Göteborg och Frölunda kändes naturligt efter säsongen.

– Jag är så glad över att vara tillbaka. Göteborg är en fantastisk stad och det här är en grym förening att vara en del av. Vi är ett av de bästa lagen i Europa samtidigt som det är en perfekt miljö för att utvecklas. Det ger definitivt en skjuts framåt i karriären, vilket jag kände senast jag var här, säger han.

Joel Lundqvist och Ryan Lasch har öst in poäng tillsammans under inledningen av CHL.Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Öppnar för en coachkarriär

Lasch har hunnit fylla 30 år och med den åldern är det bara tre spelare i Frölunda (Joel Lundqvist, 35, Sean Bergenheim, 33, och Jonathan Sigalet, 31) som är äldre.

Och amerikanen är också tydlig med att han känt att han mognat avsevärt sedan han kom till Göteborg första gången. Något som Roger Rönnberg tidigare också har konstaterat.

– Jag har blivit mer mogen helt enkelt och det har jag Frölunda att tacka för. Klubben är som sagt bra på att utveckla spelare ganska snabbt och tack vare lagets sätt att spela hockey har jag blivit bättre på att göra jobbet som krävs, säger han.

Stämmer det att du ringde Roger Rönnberg i våras bara för att prata powerplay?

– Haha, vi pratade i och med att jag skrev på och ja, vi försökte komma på några idéer för att få spelet att stämma tidigt under säsongen, säger han.

Är du sugen på att bli coach efter karriären? 

– Jag har inte tänkt på det. Jag menar, jag älskar verkligen hockey och jag kan inte föreställa mig ett liv utan det. Vi får se när tiden är kommen och vad jag har för planer då. Men det är klart att det lockar att vara kvar i hockeyvärlden, oavsett om det är coach eller om det är scout eller vad det är. Vi får se helt enkelt, jag har inte tänkt på det än.

Att få återvända med SM-bucklan till Götaplatsen var en stor anledning i att Ryan Lasch bestämde sig för att återigen skriva på för Frölunda.Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Hade ingen ring: ”Min bror fick flyga till Europa”

Sommaren har Ryan Lasch tillbringat hemma i Kalifornien. Där har han fått möjligheten att både tränat hårt med bra förutsättningar med flera AHL-spelare – men han har även fått möjligheten att koppla bort hockeyn helt, vilket har varit nyttigt.

Ett bröllop med kärleken Jasmin alldeles intill Laguna Beach var något som tog upp en del tid, till exempel.

– Det var en helt fantastisk upplevelse där vid stranden och allt runt bröllopet präglade stor del av min sommar naturligtvis, säger han.

Men faktum var att det höll på att strula till sig rejält för Lasch i samband med frieriet i Bern förra hösten, vilket GP har skrivit om. 

Han beställde nämligen en vigselring som inte hann bli klar.

– Jag höll på att sabba det rejält. Men min bror Tyler fick flyga till Europa med den så det löste sig till sist. Jag hade ingen aning om att det tog tid att göra ringen, säger han.

Men det hela slutade i bästa tänkbara bröllop för Ryan och frun Jasmin, som kommer från Finland och paret träffades i samband med att Lasch spelade i Pelicans för fem år sedan.

Och i vinter får han alltså ägna sig åt sin andra kärleksaffär, Frölunda.

Kemin med Lundqvist: ”Pratar mycket”

– Det är skönt att SHL-säsongen börjar närma sig. Det ska bli fantastiskt att få spela framför våra fantastiska fans i Scandinavium igen, det har man verkligen saknat, säger han.

Att Lasch och Joel Lundqvist kompletterar varandra bra på isen är inget nytt, de gav de tydliga indikationer på under guldåret.

Men den senaste tiden har det också visat att kemin fortfarande är minst lika bra – trots ett år i från varandra. Efter de fyra inledande CHL-matcherna har duon öst in poäng. Lasch själv toppar turneringens poängliga med ett mål och åtta assist.

 – För att vara försäsong har det fungerat väldigt bra. Vi tre (Mats Rosseli Olsen ingår också i kedjan) känner varandra bra. Vi pratar mycket och kollar på en hel del klipp, säger Lasch.

Joel Lundqvist är en målkung i din närvaro.

– Haha, ja han är duktig på att hitta ytorna framför målet och jag är mer av en playmaker. Joel blir ofta spelbar i bra områden. Sen ska man inte heller glömma Mats som betyder väldigt mycket för oss med sitt hårda jobb, han är en fantastisk skridskoåkare, säger Lasch.

Hett namn för OS

Förutom Götaplatsen finns också ett annat stort mål för amerikanen inför säsongen. Det handlar om OS i Pyeongchang – som alltså kommer att avgöras helt utan NHL-stjärnor. Något som öppnar upp möjligheten för spelare som Lasch att ta plats i USA:s landslag.

– Jag har fått ett samtal där jag fått reda på att jag är en av de spelarna som finns med på radarn. Så det är verkligen någonting att jobba extra hårt för och se till att få en bra start på säsongen.

Relaterade ämnen
Oskar Lindwall
Oskar Lindwall

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag