"Sköttes av sig självt tack vare medaljerna"

Foto: Björn Lundberg

Bengan Boys spelade sig rakt in i svenska folkets hjärtan.

Men i dagens handbollslandslag är spelarmaterialet vitt skilt - och profilerna färre.

- För oss sköttes det av sig självt tack vare alla medaljer, säger Per Carlén.

Handbollslandslagets framgångstränare från 1988 till 2004, Bengt "Bengan" Johansson, lever i dag ett stilla liv hemma i Halmstad. Sina gamla spelare träffar han "då och då".

Som en nyckel till svensk EM-framgång för Staffan Olssons och Ola Lindgrens mannar ser han målvaktsspelet.

- Det kommer att betyda mer än vanligt. Mattias Andersson var väldigt bra mot Ryssland, helt outstanding. Han är mycket bättre nu än på min tid; läser spelet bättre och räddar mer från kanterna.

"Bra prestationer från udda personligheter"

Bengt Johansson får medhåll av sin tidigare storskytt Per Carlén, som menar att burväktaren är en av få som sticker ut i dagens landslag.

Han ger sin förklaring till varför Sverige är mer profilfattigt i dag:

- Det har så klart med framgång att göra. Bra prestationer, gärna från udda personligheter som vi hade, går hem i stugorna.

- För oss sköttes det av sig självt tack vara alla medaljer. Så är det inte nu.

Den tidigare mittsexan siar att Sveriges orutin, särskilt på nio meter, kan bli kostsam - Bengt Johansson samtycker.

- Det är ett ungt lag med många mästerskapsnybörjare och orutinen kommer att lysa igenom.

Spelar golf och bridge

Sedan flera år tillbaka är Bengan inte på något vis engagerad i handbollen.

- Jag spelar golf när det går, och lite bridge. Jobbar lite med fastigheter som jag äger. Sedan reser jag en del, och promenerar med hunden. Handbollen har jag tänkt tillräckligt på. Jag måste försöka göra annat.

När de framgångsrika åren för Bengan Boys påtalas pratar han inlevelsefullt och detaljerat. Minnena finns nära.

- Vi hade många bra spelare på varje position och var aldrig beroende av en. Det var full uppsättning på alla platser. Laget hade väldigt bra spelförståelse. Vi byggde vårt spel mycket på att bli mot två-mot-en genom kombinationer, och försvarsspelet var bra.

Många av dina spelare har blivit tränare. Såg du den potentialen?

- Ja, det har att göra med att jag fördelade ansvaret mellan spelarna. De fick tänka handboll på ett annorlunda sätt och deras ledaregenskaper har därför utvecklats.

Han fortsätter:

- Jag är väldigt stolt över att så många blivit tränare, mer än över alla medaljer.

Kan du utse en spelare som var viktigast?

- Nej, vi hade ingen Zlatan. Det var ett gäng som tog gemensamt ansvar och hela tiden gjorde allt tillsammans.

Inte samma laganda

Här ser han ytterligare en skillnad:

- I dag ska man profilera sig för att tjäna pengar hellre än att bli bra. Lyckas man inte byter man klubb. Lagandan är rent allmänt ett problem inom idrotten nuförtiden.

En av de yngre "boysen" är den förre högersexan Johan Petersson, som avslutade landslagskarriären 2008. Han ser det som en omöjlighet att jämföra dagens landslag med den framgångsrika motsvarighet som han tillhörde.

- Vi tränade ihop under många år och kunde varandras rörelser utan och innan. Inför varje mästerskap var det bara att se till så att kombinationerna satt. Det var ett extremt sammansvetsat lag.

I dag är det annorlunda.

- Det saknas en offensiv ledare, som tar ansvar på nio meter. Där är det alldeles för orutinerat, säger Johan Petersson.

"Obotlig optimist"

Stefan Lövgren ser ljusare på EM-chanserna för det unga landslaget.

- Som obotlig optimist tror jag de kan ta sig vidare ur gruppen. Det är ett lag som andas framtid. De kan vara i toppen om ett tag, det som behövs är tid.

Bengt Johansson minns gärna tillbaks till VM-guldet i Prag (-90) och EM-segern (-94) i Lissabon. Men det finns saker som alltjämt grämer honom.

- Vi skulle ha vunnit VM-guld i Paris 2001. Men vi tappade med en sekund kvar och fransmännen hånade oss. Sedan skulle vi ha vunnit någon OS-final, säger han.