Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

'Ska man vara så petig blir det ännu svårare'

Foto: Jan Wiriden

GÖTEBORG. Frölundas andra mål mot Linköping i torsdags var regelvidrigt.

Oliver Bohms mål borde dömts bort på grund av det lagkompisen Max Görtz gjorde inne i målgården, slår SHL fast.

– Jag visste faktiskt inte att man inte ens får skymma inne i målgården. Ska man vara så petig blir det ännu svårare att göra mål i svensk hockey, säger Frölundas tränare Roger Rönnberg.

MÅLET SKULLE HA DÖMTS BORT

Röd spelare åker på målvaktens klubba i målgården och har sin skridsko i målgården samtidigt som han skymmer målvakten. Beslutet i matchen var godkänt mål, vilket är fel.

...och så säger reglerna:

Om anfallande spelare - i samband med målskott - befinner sig i målgården med någon del av sin kropp eller med sin klubba samtidigt som han stör målvakten ska målet underkännas. Att störa målvakten innebär att anfallande spelare tar kontakt med målvakten, stör hans agerande på något sätt eller visuellt skymmer honom. Det är helt ok att stå i målgården i samband med målskott så länge du inte stör målvakten på något sätt. Källa: SHL.se

På gårdagsträningen jobbade Frölundas spelare återigen med vad som varit det stora problemet hittills under säsongen - att göra mål.

I dagens match mot Färjestad måste Frölunda bli bättre på det om sviten på sex matcher utan seger inte ska bli ännu längre.

Roger Rönnberg var dock inte beredd på vad han fick se och höra efter träningen.

SHL la på sin hemsida ut ett klipp från matchen mot Linköping med en förklaring till varför Frölundas 2-1-mål borde blivit bortdömt.

"Kunde inte regeln fullt ut"

På matchfilmen ser man att Max Görtz först touchar målvakten Marcus Högbergs klubba och sedan har foten i målgården samtidigt som han skymmer målvakten. Att Görtz agerande inte var okej förvånade Rönnberg.

- Jag kunde tydligen inte regeln fullt ut. Jag visste inte att man inte ens får skymma målvakten om man har en skridsko i målgården.

Gillar inte tolkningen

Den regeltolkningen är han inte nöjd med.

- Vi tittar på alla sätt hur vi ska göra fler mål i svensk hockey. Det är synd om vi ska vara så här petiga, då blir det ännu svårare att göra mål i svensk hockey.

Tycker du det är fel att SHL granskar sådana här situationer och presenterar resultatet på det här sättet?

- Nej, absolut inte. Jag tycker det är bra med tydlighet, det ger SHL som liga högre trovärdighet. Men jag måste erkänna att jag inte förstår regeln, säger Frölunda-tränaren

Kommer du att säga till spelarna att det ska vara mer försiktiga runt målgården?

- Nej, inte alls. Vi måste vara där, det är ju det vi tränar på. Vi får ta risken att bli avblåsta någon gång då och då.

Svårt hålla skärpan

Frölundas problem att göra mål diskuteras flitigt i media och bland fans.

I en GT-intervju sa tidigare storspelarna Jörgen Pettersson och Patrik Carnbäck att de tror att spelarna jobbar så hårt över hela banan att de inte har tillräcklig skärpa när det är dags att göra mål.

- Det kan definitivt vara en biprodukt när man jobbar så hårt och spelar sådan högintensiv hockey som vi gör. Då kan det vara svårt att vara tillräckligt lugn och kylig för en avgörande passning eller målskott. För oss tränare gäller det att hjälpa spelarna att hitta det lugnet.

Ni har nu sex matcher utan seger, hur mycket pratar ni om det inom laget?

- Vi pratar inte så mycket om det, det gör vi inte heller när vi vinner många matcher. Vi pratar om hur vi ska bli bättre, säger Roger Rönnberg.