Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sjöbergs ilska: "Det är helt sinnessjukt"

Patrik Sjöberg.Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Elaine Eksvärd.Foto: SVEN LINDWALL
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Höjdhopparen Patrik Sjöberg har länge varit en aktiv förespråkare för hårdare tag mot sexövergreppen inom svensk idrott.

Nu har han gjort gemensam sak med retorikexperten Elaine Eksvärd och lanserat ett projekt för att utbilda Sveriges idrottsklubbar: Idrottsbrevet. 

– Idrotten har fått leva ett eget liv och sopat det under mattan. Det funkar inte längre, säger Sjöberg. 

Både retorikexperten Elaine Eksvärd och höjdhopparen Patrik Sjöberg har direkta erfarenheter av sexuella övergrepp. I Eksvärds fall var det hennes pappa som var förövare, medan Sjöberg föll offer för sin friidrottstränare Viljo Nousiainen

För ett år sedan träffades duon och samtalade om bland annat idrottens sätt att hantera problematiken kring övergrepp. Frukten av samtalet blev "Idrottsbrevet", ett färdigskrivet brev som föräldrar kan skicka till sina barns föreningar med en förfrågan om att samarbeta kring tretton förebyggande punkter. När sedan klubben levt upp till punkterna, som har tagits fram av kriminologen Nina Rung, kommer de att få en orange prick på den så kallade "Idrottskartan". 

Projektet ska lanseras i stor skala i samband med Riksidrottsföreningens den 21 maj. 

– Många föräldrar lever med tron att det fungerar likadant i idrotten som i skolan, att folk har anmälningsplikt och att barnen är skyddade. Men det är tvärtom. Det finns inget skyddsnät överhuvudtaget. Därför ska föräldrar kunna gå in och läsa på sajten och lära sig mer, säger Sjöberg.

"Man prioriterar fel"

Sjöberg menar att idrottsrörelsen är dåligt rustad för att hjälpa barn som utsätts för övergrepp. 

– Man säger att man inte har ekonomin, men RF får två miljarder i statligt idrottsstöd, det är jättemycket pengar, plus att näringslivet går in med pengar också. Det handlar om att man prioriterar fel. Man vill få fram en ny Zlatan eller Stefan Holm och satsar på det, utan att inse att man har ett socialt ansvar också, säger Sjöberg. 

– Många barn vet inte vad ett sexuellt övergrepp är. Det kan jag känna igen mig i. Hade det där funnits när jag var tio, elva, då hade Viljos övergrepp tagit slut mycket tidigare. 

Sjöberg och Eksvärd har rekryterat en rad tunga idrottsprofiler som stöttar Idrottsbrevet: Börje Salming, Linnéa Claesson, Thomas Ravelli och Ida Marko Varga. AIK Fotboll blev en av de första föreningarna att leva upp till punkterna och därmed föräras med en orange punkt. 

– Vi vet att många klubbar som står på kö. Vår ambition är att alla ska vara med, säger Sjöberg. 

– Det finns ett extremt stort mörkertal. Det finns undersökningar som visar på att var femte barn i en skolklass utsatts för övergrepp. Så det är ju väldigt naivt att tro att idrotten klarar sig bättre. Idrotten har fått leva ett eget liv och sopat det under mattan. 

"Det är helt sjukt"

Sjöberg ska själv närvara under RF:s konferens. Han har starka åsikter kring hur RF har bedrivit frågor kring övergrepp. Bland annat är han djupt kritisk mot att preskriptionstiden för bestraffningar inom idrotten är på två månader. 

– Det är helt sjukt. Det är mot svensk lagstiftning, där man har mellan fem till femton års preskriptionstid. Det finns fall där anmälningar kommit in lite för sent och klubben sagt att de inte kan göra mer, att de följer RF:s stadgar, och det är helt sinnessjukt, säger Sjöberg.