Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sjöberg: "Jag gillar inte falska människor"

Patrik Sjöberg och Sven Nylander.Foto: Henrik Jansson & Alexander Donka
Patrik Sjöberg.Foto: ANNA-KARIN NILSSON / EXPRESSEN
Sven Nylander.Foto: TOMMY PEDERSEN

Patrik Sjöberg, 52, hälsar inte längre på Sven Nylander, 55.

Det berättar den förre höjdhoppsstjärnan i "Fördomspodden".

– Jag gillar inte falska människor, säger Sjöberg.

Det var i augusti 2006 – efter att Christian Olsson tagit EM-guld i tresteg hemma i Göteborg – som skandalen uppdagades: Friidrottsprofilerna Patrik Sjöberg, Sven Nylander och Patrik Lövgren greps för att ha brukat kokain på en välkänd nattklubb under friidrotts-EM:s sista dag.

Nylander nekade först för polisen och sa i en tidningsintervju dagen efter att förklaringen till kokainet kunde ha varit att någon stoppat ner någonting i hans drink. Men när han senare erkände att han hade tagit kokain tvingades han snabbt lämna samtliga sina hedersuppdrag, bland annat det som ledare i stiftelsen "Ren Idrott".

Sven Nylander.Foto: ALEXANDER DONKA

LÄS ÄVEN: Nylander: "Var en smäll jag behövde"

Men även relationen med Patrik Sjöberg påverkades. I en intervju med SVT 2011 sa Nylander: "Vi har en bra kontakt nu". Men Sjöberg hade en annan bild av relationen – och tyckte att han var värd en ursäkt från Nylander.

"Mina vänner är lojala"

I dag – drygt elva år efter kokainskandalen – verkar relationen fortfarande inte ha reparerats. I det senaste avsnittet av "Fördomspodden" av Emil Persson och modemagasinet Café säger Patrik Sjöberg att han inte längre hälsar på Sven Nylander. Emil Persson undrar om det är en sorg för Sjöberg.

– En sorg? Nej, jag gillar inte falska människor. Dem tar jag bort ur min vänkrets, svarar Patrik Sjöberg i podcasten och utvecklar:

– Jag försöker att umgås med folk som kan vara sig själva. Jag lägger ingen värdering i vad folk sysslar med, så jag har en väldigt brokig vänskapskrets – men däremot är de lojala och ställer alltid upp.

GT har varit i kontakt med Sven Nylander, som avstår från att kommentera Sjöbergs utspel. Han har tidigare sagt att skandalen var hans livs värsta upplevelse.

– Men när jag tänker tillbaka på allt så blir poängen att det här var menat. Det var en smäll jag behövde för att vakna upp. Kokainet var egentligen inte problemet, utan tomheten i sig, sa han för fyra år sedan.