Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sjöberg: "Det är skrattretande…"

Patrik Sjöberg riskerar att bli av med sitt Europarekord i höjdhopp när europeiska friidrottsförbundet vill skriva om rekordlistorna.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Patrik Sjöberg efter att ha hoppat 2,42 i Stockholm.
Foto: ANDERS KALLERSAND

GÖTEBORG. Europeiska friidrottsförbundet vill stryka alla gamla rekord från och med den 1 januari 2018 eftersom många av dem misstänks ha slagits med hjälp av förbjudna substanser.

En som därmed riskerar att bli av med sitt rekord: Patrik Sjöberg, 52.

Nu går den svenske friidrottslegendaren till stenhård attack mot europeiska friidrottsförbundets ordförande Svein-Arne Hansen, 70.

– När man tittar på vem som sitter som ordförande är det skrattretande, säger Sjöberg till Sveriges Radio.

Europeiska friidrottsförbundets ordförande Svein-Arne Hansen.
Foto: BILDBYRÅN

Det har varit veckans stora snackis i friidrottsvärlden.

Bakgrunden till europeiska friidrottsförbundets förslag är att man misstänker att många rekord har slagits med hjälp av dopning. Förslaget innebär att alla rekord satta innan 2018 ska kallas för "gamla Europarekord".

Förslaget ska nu vidarebefordras till det internationella friidrottsförbundet, IAAF, och kan komma att inkludera världsrekord, skriver det europeiska friidrottsförbundet i en kommuniké på sin hemsida.

– Det är en radikal lösning, helt klart. Men vi som älskar friidrott är trötta på de moln av tvivel som har legat över rekorden alldeles för länge, säger europeiska friidrottsförbundets ordförande Svein-Arne Hansen enligt Inside the Games.

Vänder sig mot ordföranden

För svensk del innebär det att Carolina Klüfts rekord i sjukamp 2007, Stefan Johanssons rekord i gång 1992 och Patrik Sjöbergs rekord i höjdhopp 1987 inte längre kommer att räknas om förslaget blir verklighet. Detsamma gäller Abeba Aregawis, Susanna Kallurs och Kajsa Bergqvists inomhusrekord.

– Det är inte som att jag står och faller med att jag hoppade 2,42 (Europarekordet) 1987, men det är lite märkligt, sa Patrik Sjöberg nyligen till GT.

Nu utvecklar Sjöberg sin kritik för Sveriges Radio. Den förre friidrottsstjärnan vänder sig personligen mot Svein-Arne Hansen. 

"Fick betalt för dopingprov"

Anledningen är att Hansen, enligt Sjöberg, i sin roll som ansvarig för Bislettgalan i Oslo på 80-talet inte alls arbetade mot dopning utan i stället försökte dölja den.

– När man tittar på vem som sitter som ordförande för Europeiska friidrottsförbundet är det skrattretande. Svein-Arne Hansen var arrangör för Bisletts gala varje år. Han har nu tagit på sig den här hederliga rocken för att rensa upp inom friidrotten, säger Sjöberg och fortsätter:

– Vi fick betalt för att göra dopingprov – vi som han (Svein-Arne) visste var odopade – så han har väldigt mycket att berätta som ordförande. Han kanske ska låta oss som har tävlat och varit rena behålla våra rekord.

Hansen: "Kom med bevis"

Men Svein-Arne Hansen slår tillbaka mot Sjöbergs anklagelser med full kraft.

– Det är bara "tull" (nonsens). Jag har aldrig betalat någon för något som helst för dopingtest. Vi har aldrig försökt dölja något. Det är bara att komma med bevis! Vi har jobbat för en ren idrott i flera år. Jag har inte beskyllt Patrik eller någon annan för att vara dopad. Och jag har aldrig bett Patrik att ställa upp på ett dopingtest. Det är avskyvärda beskyllningar, säger han till Sveriges Radio.

Patrik Sjöberg säger att han kommer kräva ett "fribrev" från det europeiska friidrottsförbundet där de betonar att det inte finns dopningsmisstankar mot hans höjdhoppsrekord.


LÄS MER: Svein-Arne Hansen hotar stämma Sjöberg