Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Seglarstjärna springer varvet före tävlingen

Stacey Jackson och Annie Lush. Foto: GETTY IMAGES

Två av sommarens största idrottsevenemang i Göteborg är Volvo Ocean Race och Göteborgsvarvet.

Gemensam nämnare för båda: Seglardrottningen Annie Lush som springer varvet i helgen som förberedelse för seglarfesten om en månad.

– Jag älskar att vara här och besöka hjärtat av företaget bakom tävlingen, säger Lush.

7:e plats i OS

Namn: Annie Lush

Nationalitet: Storbritannien

Född i: Poole, Dorset

Födelseår: 1980

Främsta meriter: Women's Match Race mästare tre gånger (2004, 2005, 2010), Toppade ISAF världsranking 2010, Sjunde plats i OS 2012 i grenen Elliot 6m.

Team SCA är den enda helkvinnliga besättningen i Volvo Ocean Race. En av förgrundsfigurerna som har varit med varje etapp fram tills nu är brittiskan Annie Lush med bland annat tre VM-guld på meritlistan.

På torsdagsmorgonen anlände Annie Lush till Göteborg från New York efter att ha varit med på den senaste etappen av Volvo Ocean Race som gick mellan Itajai i Brasilien till Newport i USA.

– Jag har varit i Sverige väldigt många gånger. Framförallt i Göteborg dit jag har seglat. Men även en del till Lysekil och Marstrand, säger Lush.

Vilket är ditt favoritställe i Sverige?

– Jag kan ju inte svara Stockholm nu när jag är i Göteborg (skratt). Jag tycker att Marstrand är otroligt vackert, en fantastisk plats.

Lush är här på en blixtvisit för att besöka olika SCA-kontor och hålla föreläsningar. Trots det späckade schemat sitter hon inte lugnt i båten utan tänker på lördagen snöra på sig löparskorna och delta i Göteborgsvarvet.

Springer inte hela

– Jag får inte springa hela varvet på grund av att jag ska åka över till Lissabon på lördag för nästa etapp men jag kommer att springa en kortare sträcka. Jag har sprungit både halvmaraton och maraton tidigare, jag älskar att springa, säger Lush.

– Uthållighetsmässigt kan jag se likheter mellan maratonlöpning och kappsegling. Efter ett tag börjar en röst i huvudet be en att sluta när kroppen värker något oerhört. Tankarna virvlar om varför man utsätter sig själv för plågan. Det är den viktigaste aspekten inom sport, när man väl vill ge upp så känner alla andra likadant. Kan man bara ta sig genom det så kommer man före dem som ger upp, säger Lush.

Skaffar sig erfarenhet

Team SCA som Annie Lush tävlar för ligger just nu på en sjätteplats och det är långt upp till topp 5 i totalrankingen. Ett realistiskt mål menar hon är att sikta mot att sluta fyra eller femma i kommande tävlingar för att successivt bli bättre och samla erfarenhet.

– En förstaplats är inte riktigt en möjlighet för oss just nu. Det skulle vara som att komma till Wimbledon för första gången som en squashspelare, träna ett år och förvänta sig att vara topp tre i världen, säger Lush.

– Alla i Abu Dhabi Ocean Race-laget som ligger först har tävlat minst tre gånger var och vissa har gjort det här loppet sex gånger. Erfarenhetsskillnaden är enorm.

Vad är en rimlig målssättning?

– Vi brukar prestera bättre på kortare etapper och nu blir varje etapp kortare. Jag kommer inte att vara med tjejerna på den kommande delsträckan från Newport till Lissabon men jag hoppas att de kan ha i alla fall en eller två båtar bakom sig.

Gynnas av kortare etapper

De långa sträckorna har inte gått Team SCA:s väg men nu när det är tre korta sträckor på följd hoppas Lush se en förändring. De är det enda laget som har vunnit två gånger under de korta distanserna vid hamnstoppen.

– Jag tror verkligen att vi kan ta en pallplacering under de kvarstående delloppen. Vi har bevisat förr att vi är väldigt bra på de kortare distanserna och lägger upp det väldigt bra strategiskt, säger Lush.

Laget består av duktiga havskappseglare som har erfarenhet från VM och OS men de saknar ännu erfarenheten av en tävling som Volvo Ocean Race.

– Vi har fortfarande ett stort hål att fylla, det enda sättet att träna inför Volvo Ocean Race är att tävla ett lopp. Nu får vi bara hoppas på att få chansen att göra ett till i framtiden, säger Lush.

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!