Stacey Jackson och Annie Lush. Foto: GETTY IMAGES
Stacey Jackson och Annie Lush. Foto: GETTY IMAGES

Seglarstjärna springer varvet före tävlingen

Publicerad

Två av sommarens största idrottsevenemang i Göteborg är Volvo Ocean Race och Göteborgsvarvet.

Gemensam nämnare för båda: Seglardrottningen Annie Lush som springer varvet i helgen som förberedelse för seglarfesten om en månad.

– Jag älskar att vara här och besöka hjärtat av företaget bakom tävlingen, säger Lush.

Team SCA är den enda helkvinnliga besättningen i Volvo Ocean Race. En av förgrundsfigurerna som har varit med varje etapp fram tills nu är brittiskan Annie Lush med bland annat tre VM-guld på meritlistan.

På torsdagsmorgonen anlände Annie Lush till Göteborg från New York efter att ha varit med på den senaste etappen av Volvo Ocean Race som gick mellan Itajai i Brasilien till Newport i USA.

– Jag har varit i Sverige väldigt många gånger. Framförallt i Göteborg dit jag har seglat. Men även en del till Lysekil och Marstrand, säger Lush.

Vilket är ditt favoritställe i Sverige?

– Jag kan ju inte svara Stockholm nu när jag är i Göteborg (skratt). Jag tycker att Marstrand är otroligt vackert, en fantastisk plats.

Lush är här på en blixtvisit för att besöka olika SCA-kontor och hålla föreläsningar. Trots det späckade schemat sitter hon inte lugnt i båten utan tänker på lördagen snöra på sig löparskorna och delta i Göteborgsvarvet.

Springer inte hela

– Jag får inte springa hela varvet på grund av att jag ska åka över till Lissabon på lördag för nästa etapp men jag kommer att springa en kortare sträcka. Jag har sprungit både halvmaraton och maraton tidigare, jag älskar att springa, säger Lush.

– Uthållighetsmässigt kan jag se likheter mellan maratonlöpning och kappsegling. Efter ett tag börjar en röst i huvudet be en att sluta när kroppen värker något oerhört. Tankarna virvlar om varför man utsätter sig själv för plågan. Det är den viktigaste aspekten inom sport, när man väl vill ge upp så känner alla andra likadant. Kan man bara ta sig genom det så kommer man före dem som ger upp, säger Lush.

Skaffar sig erfarenhet

Team SCA som Annie Lush tävlar för ligger just nu på en sjätteplats och det är långt upp till topp 5 i totalrankingen. Ett realistiskt mål menar hon är att sikta mot att sluta fyra eller femma i kommande tävlingar för att successivt bli bättre och samla erfarenhet.

– En förstaplats är inte riktigt en möjlighet för oss just nu. Det skulle vara som att komma till Wimbledon för första gången som en squashspelare, träna ett år och förvänta sig att vara topp tre i världen, säger Lush.

– Alla i Abu Dhabi Ocean Race-laget som ligger först har tävlat minst tre gånger var och vissa har gjort det här loppet sex gånger. Erfarenhetsskillnaden är enorm.

Vad är en rimlig målssättning?

– Vi brukar prestera bättre på kortare etapper och nu blir varje etapp kortare. Jag kommer inte att vara med tjejerna på den kommande delsträckan från Newport till Lissabon men jag hoppas att de kan ha i alla fall en eller två båtar bakom sig.

Gynnas av kortare etapper

De långa sträckorna har inte gått Team SCA:s väg men nu när det är tre korta sträckor på följd hoppas Lush se en förändring. De är det enda laget som har vunnit två gånger under de korta distanserna vid hamnstoppen.

– Jag tror verkligen att vi kan ta en pallplacering under de kvarstående delloppen. Vi har bevisat förr att vi är väldigt bra på de kortare distanserna och lägger upp det väldigt bra strategiskt, säger Lush.

Laget består av duktiga havskappseglare som har erfarenhet från VM och OS men de saknar ännu erfarenheten av en tävling som Volvo Ocean Race.

– Vi har fortfarande ett stort hål att fylla, det enda sättet att träna inför Volvo Ocean Race är att tävla ett lopp. Nu får vi bara hoppas på att få chansen att göra ett till i framtiden, säger Lush.

Monir Loudiyi
Monir Loudiyi

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag